Top
top

Zit er een implantaat tegen LMD aan te komen?

Wetenschap en onderzoek vorderen met rasse schreden. Een team van onderzoekers werkt aan een implantaat dat LMD of leeftijdsgebonden maculaire degeneratie helpt bestrijden. Hierna een beschrijving van de geboekte vooruitgang tegen deze ziekte die geleidelijk het centrale gezichtsveld aantast.

main

Tests aan de gang met een elektronisch implantaat tegen LMD

Om deze degeneratieve ziekte tegen te gaan die het netvlies aantast, die de macula geleidelijk verandert en die op lange termijn kan leiden tot een bijna totale verdwijning van het centrale zicht, proberen onderzoekers implantaten te ontwikkelen.

Wist u dat?

Er zijn al twee experimenten uitgevoerd met implantaattests bij blinde patiënten, maar de resultaten waren niet bevredigend: meer dan 10 jaar later was de verbetering van hun gezichtsvermogen te beperkt om te overwegen om andere personen met LMD en retinopathie pigmentosa ook te implanteren.

De nieuwe aanpak van LMD

Onderzoekers van het Inserm-CNRS-Sorbonneteam onder leiding van Serge Picaud hebben een implantaat ontwikkeld en op dieren getest. Hun bedoeling? De toestemming krijgen om dit nieuwe elektronische implantaat te testen op vijf patiënten met LMD dat het netvlies aantast en uiteindelijk leidt tot een vrijwel volledig verlies van het centrale zicht. Uit de eerste resultaten blijkt dat de 5 geïmplanteerde patiënten geleidelijk hun centrale zicht terugkrijgen: sommigen onderscheiden zelfs letterreeksen!

LMD, binnenkort nieuwe tests op mensen

Een betere oplossing in het vooruitzicht! Het Franse team hoopt dat zijn techniek geïmplanteerde mensen een betere oplossing kan bieden: in-vitrotests tonen aan dat elke pixel van een beeld verschillende groepen cellen in het netvlies stimuleert. De volgende stap: fase 3-tests bij patiënten met LMD.

Een echt kunstnetvlies in 2024?

De Rijselse start-up Axorus werkt ook aan de ontwikkeling van een elektronische chip die onder het netvlies wordt geïmplanteerd en tot 1/10 van het gezichtsvermogen kan herstellen! De jonge onderneming werkt aan de ontwikkeling van een echt bionisch netvlies dat het in 2024 op de markt hoopt te brengen.

Hoe werkt een kunstnetvlies?

Het kunstnetvlies compenseert de aantasting van de gevoelige cellen van het netvlies: de fotoreceptoren die het ontvangen lichtsignaal omzetten in een elektrisch signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd.  Die aantasting is de oorzaak van het verlies van het gezichtsvermogen. Het kunstnetvlies vervangt de aangetaste fotoreceptoren: het is samengesteld uit elektroden die onder het netvlies worden aangebracht om de retinale neuronen te stimuleren en de overdracht van lichtsignalen naar de hersenen mogelijk te maken.

Goed om te weten

Voor wie zijn implantaten tegen LMD bedoeld?

Tot 30 % van de 75-plussers heeft wellicht last van LMD en komt dus in aanmerking. LMD komt vooral voor bij 50-plussers. 8 % van de Franse bevolking heeft ermee te maken. Op wereldvlak hebben naar schatting 25 miljoen mensen last van LMD.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens