Tests aan de gang met een elektronisch implantaat tegen LMD
Om deze degeneratieve ziekte tegen te gaan die het netvlies aantast, die de macula geleidelijk verandert en die op lange termijn kan leiden tot een bijna totale verdwijning van het centrale zicht, proberen onderzoekers implantaten te ontwikkelen.
De nieuwe aanpak van LMD
Onderzoekers van het Inserm-CNRS-Sorbonneteam onder leiding van Serge Picaud hebben een implantaat ontwikkeld en op dieren getest. Hun bedoeling? De toestemming krijgen om dit nieuwe elektronische implantaat te testen op vijf patiënten met LMD dat het netvlies aantast en uiteindelijk leidt tot een vrijwel volledig verlies van het centrale zicht. Uit de eerste resultaten blijkt dat de 5 geïmplanteerde patiënten geleidelijk hun centrale zicht terugkrijgen: sommigen onderscheiden zelfs letterreeksen!
LMD, binnenkort nieuwe tests op mensen
Een betere oplossing in het vooruitzicht! Het Franse team hoopt dat zijn techniek geïmplanteerde mensen een betere oplossing kan bieden: in-vitrotests tonen aan dat elke pixel van een beeld verschillende groepen cellen in het netvlies stimuleert. De volgende stap: fase 3-tests bij patiënten met LMD.
Een echt kunstnetvlies in 2024?
De Rijselse start-up Axorus werkt ook aan de ontwikkeling van een elektronische chip die onder het netvlies wordt geïmplanteerd en tot 1/10 van het gezichtsvermogen kan herstellen! De jonge onderneming werkt aan de ontwikkeling van een echt bionisch netvlies dat het in 2024 op de markt hoopt te brengen.
Hoe werkt een kunstnetvlies?
Het kunstnetvlies compenseert de aantasting van de gevoelige cellen van het netvlies: de fotoreceptoren die het ontvangen lichtsignaal omzetten in een elektrisch signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd. Die aantasting is de oorzaak van het verlies van het gezichtsvermogen. Het kunstnetvlies vervangt de aangetaste fotoreceptoren: het is samengesteld uit elektroden die onder het netvlies worden aangebracht om de retinale neuronen te stimuleren en de overdracht van lichtsignalen naar de hersenen mogelijk te maken.