Top
top

Zijn beeldschermen schadelijk voor de ogen?

Schermen worden een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Ze maken ons leven gemakkelijker. Maar gaat dit ten koste van onze visuele gezondheid? Zijn beeldschermen gevaarlijk voor onze ogen? Waarom zijn zij de bron van oogheelkundige problemen? Wat veroorzaken ze? We vertellen je alles.

main

De 2 gevaren van schermen voor onze ogen

Een scherm op zich is niet gevaarlijk voor de ogen. Wat schadelijk is voor ons visuele systeem is het felle blauwe licht van beeldschermen en de langdurige fixatie van onze blik.

Blauw licht, giftig voor het netvlies

Talrijke studies hebben aangetoond dat de golflengte van het door beeldschermen uitgezonden licht het netvlies bereikt en dit ernstig beschadigt. Dit blauwe licht, ook bekend als HEV, hoog energetisch zichtbaar licht, is fototoxisch voor onze ogen omdat de lens het niet voldoende filtert.

Ontvangen de cellen van het netvlies dit blauwe licht op een manier die :

  • te veel, vanwege de korte afstand tussen de schermen en de ogen
  • te langdurig, vanwege de lange tijd van gebruik van de schermen

De cellen lopen dan zogenaamde fotochemische schade op, die op lange termijn zichtproblemen kan veroorzaken of verergeren, zoals AMD, de degeneratie van het oog.

De risico's van langdurige oog fixatie

Tijd doorbrengen op een scherm, voor het werk, om in contact te blijven met vrienden en familie of voor ontspanning, betekent dat onze ogen op dit scherm zijn gefixeerd, vaak op korte afstand en gedurende lange tijd. Mobiliteit van de ogen en het gebruik van accommodatie spieren zijn echter essentieel voor het behoud van een goede visuele gezondheid. Kortom, de ogen moeten worden geoefend en knipperen.

Goed om te weten

Wanneer de blik wordt gefixeerd op een scherm :

  • de oogspieren houden een constante en statische inspanning
  • de oogleden laten niet langer voldoende hydratatie toe

Dit veroorzaakt pijn, benauwdheid en droogheid in de ogen. Het versnelt ook het ontstaan van refractiefouten, zoals bijziendheid, of verergert deze zelfs. Want zonder accommodatie training, wordt accommodatie steeds moeilijker.

Hoeveel blootstelling aan schermen beschadigt de ogen?

Hoeveel uur per dag kunnen we voor een scherm doorbrengen? Elke leeftijd heeft zijn eigen visuele voorstelling, dus elke leeftijd heeft zijn eigen "schermtijd". De kristallijne lens van kinderen jonger dan 12 jaar heeft nog niet al zijn filtercapaciteit verworven, zodat hij meer blauw licht doorlaat op het netvlies dan een volgroeide lens. Vóór de leeftijd van 12 jaar mag een kind niet meer dan 2 uur per dag voor een scherm doorbrengen. Na deze leeftijd wordt geadviseerd om schermen niet langer dan 3 uur per dag te gebruiken.

Werken met beeldschermen, een teken van visuele stoornissen

Visuele vermoeidheid, hoofdpijn, tranende ogen, "jeukende ogen", droge ogen... al deze verschijnselen kunnen optreden na het werken op een computer, tablet of smartphone. Hun oorzaak: een onbekend of ongecorrigeerd visueel defect van de gebruiker, zoals bijziendheid, verziendheid of strabismus. Deze visuele afwijking kan worden bevestigd tijdens een consult of een oogonderzoek bij een deskundige op het gebied van de visuele gezondheid, een oogarts, een opticien of een optometrist. Schermen en hun effecten zijn meer dan een oorzaak van zichtproblemen, in dit geval een indicator van een bestaand gebrek.

Aarzel niet om uw Opticien Par Conviction te vragen naar de oplossingen die moeten worden toegepast om uw comfort en uw visuele gezondheid te behouden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens