Top
top

Waarom niezen we in de zon?

Elk jaar in het voorjaar hebben veel mensen die gevoelig zijn voor pollen last van hooikoorts. Maar hooikoorts is niet het enige niesprobleem dat gepaard gaat met de terugkeer van het warme weer. Waarom nies je dan soms 10 keer achter elkaar? Waarschijnlijk door een foto-knie reflex veroorzaakt door een plotselinge massale instroom van licht! Doet licht je echt niezen? Waarom doet de zon ons niezen? Wat veroorzaakt een nies? Laten we deze biologische eigenaardigheid ontcijferen.

main

De foto-sternutatoire reflex: waarom doet licht ons niezen?

Ook bekend als heliotroop niezen, heliotrofisch niezen, of ACHOO (Autosomaal dominante Dwingende Helio-Ophthalmische Uitbarsting), verwijst de foto-sternutatoire reflex naar de fysiologische reactie van niezen wanneer onze ogen een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht opvangen. Het fenomeen wordt verklaard door een reeks zenuwprikkels.

Wat is de foto-sternutatory reflex?

18% tot 35% van de bevolking niest in de zon of bij fel licht. Het is geen ziekte, maar eerder een communicatie tussen twee zenuwen die niet hoort, een beetje zoals een kortsluiting.
Eerst ontvangt de oogzenuw een signaal van het oog dat het licht opvangt, dat het weer omzet in een zenuwimpuls. De oogzenuw ligt anatomisch zeer dicht bij de nervus trigeminus, die het hele gezicht van zenuwbanen voorziet en verantwoordelijk is voor het opwekken van niesbuien. De intensiteit van de prikkeling van de oogzenuw, veroorzaakt door een plotseling fel licht, zou zo groot zijn dat het de nervus trigeminus zou verstoren! Dus, eenmaal opgewonden door de optische zenuwimpulsen, zet het automatisch de nies in gang.

Een "kortsluiting" van genetische oorsprong

Deze foto-sternutatoire reflex is van genetische oorsprong. Hoewel het gen dat voor deze bijzonderheid codeert nog niet is vastgesteld, hebben studies reeds aangetoond dat het dominant is. Deze zenuwstoring is dus genetisch erfelijk.

Is heliotropisch niezen een zonneallergie?

De modus operandi van de foto-sternutatoire reflex doet denken aan die van allergische rhinitis, d.w.z. niezen telkens wanneer een element in contact wordt gebracht, in dit geval licht. Dit is echter een zuiver fysiologische reflex en geen allergie. Het is niet specifiek verbonden met de zon. Zoals de naam al aangeeft, is het een reflex: het treedt alleen op door zenuwstimulatie. Het is dus geen reactie op een allergeen. Bovendien bestaan zonneallergieën wel, maar het zijn huidreacties.

Kunnen we genezen van de foto-sternutatory reflex?

De foto-sternutatoire reflex is geen ziekte of een disfunctie van het lichaam. Het is dus niet nodig om het te "genezen", het is zelfs onmogelijk: er is geen behandeling voor een natuurlijke reflex. De ongemakken die het veroorzaakt zijn bovendien minimaal.
Niezen kan echter in bepaalde omstandigheden een echt probleem zijn, bijvoorbeeld tijdens het autorijden. Ze veroorzaken een verlies van alertheid en concentratie, omdat de ogen gesloten moeten worden. Als ze in uitbarstingen voorkomen, kunnen ze ook kortademigheid veroorzaken. Wanneer u onderhevig bent aan de foto-sternutatoire reflex, is het dus raadzaam u aan te passen wanneer dat nodig is en het optreden ervan te voorkomen door uw ogen te beschermen tegen elke vorm van verblinding. Door het dragen van een hoed of zonnebril.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens