Top
top

Waarom heb je een trillend ooglid?

Twitching ooglid of oogknippering? Sommige patiënten hebben last van onwillekeurige ooglidbewegingen zonder duidelijke reden. Hoewel het niet pijnlijk is, is het gevoel vervelend en kan het hinderlijk zijn in bepaalde dagelijkse situaties, zoals autorijden. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijk verschijnsel dat kan worden voorkomen. Hier is alles wat je moet weten over ooglid spasmen.

 1. Watharospasm?
 2. Wat veroorzaakt een trillend ooglid?
 3. Uitgeblazen oog: oplossingen
 4. Fasciculaties van het ooglid, een verontrustend fenomeen?
 5. Ooglid spasmen, symptomen van andere ziektes? is blep
main

Wat is de betekenis van een trillend oog?

Sommige spieren kunnen zonder duidelijke reden met tussenpozen of voortdurend trillen. Deze onwillekeurige en onregelmatige samentrekkingen, fasciculaties genoemd, treffen meestal het ooglid en in het bijzonder het bovenste ooglid.

Ooglidfasciculatie: wat is het?

Deze niet-pijnlijke ooglidtrekkingen worden veroorzaakt door samentrekkingen van de musculus orbicularis van het ooglid (de spier die het oog sluit) of door onverwachte activering van zenuwvezels. Ze treffen meestal één oog tegelijk. Het mechanisme is echter niet goed begrepen. Aangezien de aandoening meestal goedaardig is, bestaan er weinig studies over dit onderwerp. Fasciculaties zijn inderdaad geen symptoom van een oogziekte en worden vaak in verband gebracht met een tekort aan magnesium, maar niet uitsluitend.
Dit verschijnsel van de zenuw van het ooglid dat trilt, wordt door artsen ook "blepharospasme" genoemd.

Wat veroorzaakt blepharospasm?

Er zijn verschillende factoren die dit verschijnsel van een trillend ooglid kunnen veroorzaken:

 • visuele of algemene vermoeidheid
 • slaapgebrek
 • stress
 • te veel cafeïne of alcohol
 • tekorten aan sporenelementen (bv. gebrek aan magnesium of ijzer)
 • langdurige blootstelling aan schermen
 • Buitensporige sportactiviteiten...

Al deze elementen zouden de zenuwen uitdagen en onwillekeurige spierspasmen veroorzaken. Het oorzakelijk verband is echter niet formeel aangetoond.

GOED OM TE WETEN

Andere organen die trillen?

Oogleden zijn niet de enige spieren die aangetast kunnen worden door fasciculaties! De armen, benen (vooral de kuiten) en tong kunnen ook soortgelijke spasmen vertonen.

Hoe stop je een trillend ooglid?

Er is geen medische behandeling om dit trillende gevoel van de ogen te voorkomen. Om de trillingen te verminderen en dit fenomeen van blepharospasme te voorkomen, bestaat de oplossing erin de bovenvermelde risicofactoren te verminderen.
Een betere levensstijl zou helpen om er vanaf te komen: slaap verbeteren, cafeïne verminderen, pauzes nemen op het werk, bij tekorten de voorkeur geven aan magnesiumrijke voedingsmiddelen en mineraalwater, bronnen van stress verminderen, enz.

Voedingsmiddelen om het trillen van de oogleden te beperken

Veel voedingsmiddelen bevatten magnesium, een spoorelement dat betrokken is bij stress en het beheer van zenuwimpulsen, waarvan de consumptie wordt aanbevolen door gezondheidsdeskundigen.
Bepaalde voedingsmiddelen of bereidingswijzen bieden de dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Om
het risico op ooglidtrekkingen te verminderen of te doen verdwijnen, wordt daarom aanbevolen te eten: amandelen, kasha, bruine rijst, kikkererwten, bananen, witte bonen, erwten, hazelnoten, walnoten en pistachenoten, of pure chocolade.
Sommige mineraalwaters zijn ook bijzonder rijk aan magnesium en het drinken daarvan kan helpen het ongemak van ooglidkrampen te verminderen.

Oplossingen om onwillekeurige ooglidcontracties te voorkomen

Om vermoeide ogen, die tot ooglidkrampen kunnen leiden, te bestrijden, kunt u ook andere oplossingen gebruiken, zoals :

 • ooggymnastiek
 • kunsttranen
 • blauwlichtfilters voor beeldschermen
 • yoga
 • ontspanningsoefeningen
 • beperking van de schermtijd
 • Ooglid massage

Wend u tot uw oogarts voor advies op maat.

Moet je je zorgen maken over een trillend ooglid?

Het kan raadzaam zijn een afspraak met uw huisarts te maken voor een volledig bloedonderzoek. Dit zal informatie opleveren over mogelijke tekortkomingen. Afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek kan de arts voedingssupplementen voorschrijven.
Hoe dan ook, als de tremoren na verloop van tijd aanhouden en intenser worden of pijn gaan doen, wordt het noodzakelijk uw arts te raadplegen.

Kan een trillend oog een andere pathologie verbergen?

In enkele zeer zeldzame gevallen kan het ooglidtrillingsverschijnsel een symptoom zijn van het syndroom van Meige of van verschillende neurologische pathologieën zoals polyneuropathie of polyneuritis. Nog zeldzamer, in de ernstigste gevallen, kan het het eerste teken zijn van multiple sclerose, het syndroom van Gilles de la Tourette of de ziekte van Charcot.
Fasciculaties zijn met het blote oog zichtbaar, maar om ze beter te bestuderen, kan een elektromyografie-onderzoek worden uitgevoerd. Deze procedure meet de elektrische activiteit van een spier. Het zal helpen om de oorsprong van deze onwillekeurige bewegingen te begrijpen, zodat kan worden vastgesteld of het al dan niet om een ernstige pathologie gaat.
Afhankelijk van het geval kan een botulinum toxine injectie of een operatie worden overwogen. Maar het resultaat is niet altijd gegarandeerd.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens