Top
top

Uw ogen sparen tijdens het telewerken

Telewerken is een recente en groeiende beroepspraktijk. Werknemers stellen deze mogelijkheid om hun werk van thuis uit te regelen op prijs en uit verschillende studies is gebleken dat hun productie met 22% toeneemt. Als telewerken bepaalde voordelen biedt, welke gevolgen kan het dan hebben voor onze visuele gezondheid? Hoe zorg je voor je ogen tijdens het telewerken?

main

Telewerken: nieuwe risico's voor de ogen?

Ongeveer 4 op de 10 banen zouden volgens het ministerie van Arbeid uitsluitend via telewerk kunnen worden gedaan. Niet alle banen zijn op dezelfde manier betrokken, dus een snoeier zal niet kunnen overstappen op telewerken, terwijl bijna alle administratieve banen dat wel kunnen!

Welke extra risico's voor de ogen bij telewerken?

Men kan zich terecht afvragen wat voor ons riskanter is: 8 uur per dag achter een computer zitten op kantoor of thuis! Deze nuance ligt in :

  • verplichte pauzes op de werkplek,
  • voorzieningen en installaties die moeten voldoen aan door de bedrijfsgeneeskunde geverifieerde normen
  • alle vergaderingen die face-to-face en los van de computer plaatsvinden,
  • Interacties met collega's die het mogelijk maken smartphones niet te hoeven gebruiken om aan sociale behoeften te voldoen,
  • reistijd die kan "loskoppelen" van schermen.

Telewerk-gerelateerde visuele aandoeningen 

Tot nu toe heeft het INRS geen pathologie aangetoond die rechtstreeks verband houdt met computergebruik. Aangezien visuele vermoeidheid niet onomkeerbaar is, is het INRS van mening dat een beetje rust de symptomen snel kan doen verdwijnen. Niettemin voeren internationale onderzoekers studies uit naar gedragsbijziendheid om de reële impact van dagelijks beeldschermgebruik vast te stellen, zowel in een professionele als in een niet-beroepsmatige context.

Telewerk en opsluiting: pas op voor de ogen

Telewerken stelt ongeveer één op de drie werknemers in staat door te werken tijdens nationale en internationale crises en verstoringen. Dit was het geval tijdens de beheersingsperiode van het coronavirus. In de urgentie om een en ander binnen de perken te houden, hebben maar weinig werkgevers en werknemers eraan gedacht om hun telewerkruimte, -tijd en -voorwaarden te regelen. Daarom is waakzaamheid geboden om te voorkomen dat men zijn ogen beschadigt in deze zeer precaire en bijzondere context die de opsluiting is.

Osteopaten en opticiens ten dienste van telewerkers 

Osteopaten en opticiens kunnen telewerkers helpen bij het vinden van oplossingen voor de houdings- of visuele problemen die thuiswerken met zich mee kan brengen.

Symptomen van telewerk-gerelateerde vermoeide ogen 

Visuele vermoeidheid uit zich in hoofdpijn, visueel ongemak zoals wazig zien, roodheid, branderig of jeukend gevoel in de ogen, droog oogsyndroom.

Wat u moet weten

Waarom heb ik last van vermoeide ogen als ik op een computer werk?

Wanneer we aan een computer werken, zijn we geconcentreerd op onze taak, onze blik is gefixeerd en we knipperen minder. Dit gebrek aan knipperen leidt tot verdamping van de tranen en minder smering van het hoornvlies. Vergeet niet dat met elke knipperslag traangel onze ogen bedekt om hun hydratatie en ons oogcomfort te verzekeren. Het feit dat men voortdurend en intens moet accommoderen, door te dicht op het scherm te kijken, vermoeit ook de ogen.

De 4 regels om de ogen te beschermen bij telewerken

Om te profiteren van de organisatorische vrijheid en het comfort van thuisblijven die telewerken biedt zonder onze ogen pijn te doen, zijn hier enkele tips om toe te passen.

1) Zorg voor de juiste uitrusting om ogen te helpen telewerken 

De keuze van een computer voor telewerken 

LCD-schermen hebben het voordeel dat ze minder vermoeiend zijn voor de ogen, en hun grootte moet ook een optimaal leescomfort mogelijk maken. De filters die nu beschikbaar zijn om blauw licht te beperken, zijn ook troeven die niet over het hoofd mogen worden gezien.

Draag een bril om te telewerken 

Wanneer visuele correcties worden voorgeschreven, moet u niet wachten tot u de eerste tekenen van visuele vermoeidheid voelt om ze te dragen. Het wordt zelfs aanbevolen dat emmetropes, mensen die geen zichtproblemen hebben, een bril dragen om zich te beschermen tegen het blauwe licht dat van beeldschermen uitgaat. Filters zijn uiteraard verkrijgbaar voor corrigerende glazen.

2) Het ontwerpen van de telewerkplek en het beperken van visuele vermoeidheid 

Als telewerker moet u een ruimte vinden waar u zich op uw gemak voelt om uw opdrachten efficiënt uit te voeren. Het kost wat tijd om de ideale plek te vinden en in te richten. Hier zijn wat aanbevelingen:

3) Neem pauzes om uw oogspieren te ontspannen 

Als je thuis alleen voor je werkscherm zit, kun je vergeten je fundamentele biologische ritmes te respecteren! Het is dus noodzakelijk om een persoonlijke discipline te hebben door uw tijd te beheren om de pauzes te nemen die essentieel zijn voor uw evenwicht en de behoefte om uw ogen te herstellen. Geschat wordt dat de ideale duur van een pauze overeenkomt met 10% van de tijd die op het scherm wordt doorgebracht, bijvoorbeeld 9/10min om de 1u30 werktijd. Maar u moet niet wachten tot uw ogen pijn doen om een pauze te nemen, en u moet geen andere schermen gebruiken tijdens deze pauze, die uw ogen de kans moet geven om te rusten.

4) De 5 gebaren die de ogen ontlasten bij telewerken 

  • Laat je ogen af en toe afdwalen tijdens het telewerken

Tijdens de pauze, maar ook gedurende enkele seconden hier en daar tijdens uw werk, moet u niet vergeten weg te kijken zonder te proberen duidelijk te zien. Hierdoor kunnen uw oogspieren zich ontspannen en uit de fixatie komen waarin ze verkeren wanneer u op een scherm werkt.

  • Knipperen tijdens telewerken

Om uitdroging van de ogen te voorkomen, moet u ze regelmatig sluiten. Het zijn de oogleden die, wanneer ze sluiten, het traanvocht op het hoornvlies deponeren. De ogen een paar seconden dichthouden helpt om ze te re-hydrateren.

  • Beweeg, ga naar buiten tijdens telewerkpauzes om de ogen te ontspannen

Geconcentreerd op computertaken, kunnen we niet langer de tijd nemen om onze benen te strekken... Toch is deze eenvoudige oefening heilzaam voor alle spieren van ons lichaam, en ook die van de ogen. Niet meer gefixeerd zijn maakt een ontspanning van de ogen mogelijk. Het is daarom aan te bevelen om tijdens de pauzes te gaan wandelen.

  • Het hoofd en de schouders recht houden om visuele vermoeidheid te beperken

Ontplooi de ribbenkast, laat de schouders zakken en strek de nek, alsof een denkbeeldige draad het hoofd omhoog trekt. Dit is een eenvoudige oefening die de nekspieren laat ontspannen, de schouders laat ontspannen en de longen een serener ritme laat vinden en zich vollediger laat vullen, wat helpt om de ogen van zuurstof te voorzien.

  • De palmboomtechniek om de ogen te ontspannen tijdens het telewerken

Palming houdt in dat de handen over de ogen worden geplaatst voor een perfecte duisternis en dat druk wordt uitgeoefend op de belangrijkste delen van het gezicht, zoals de wenkbrauwen en de jukbeenderen, die bij telewerken minder worden gebruikt dan wanneer men met collega's werkt. Het gebruik van onze gezichtsspieren vermindert immers, aangezien wij ons minder alleen achter onze computer uitdrukken dan wanneer wij met collega's chatten. Tijdens deze handdruk is het raadzaam om de oogleden afwisselend te openen en te sluiten, terwijl u eraan denkt diep adem te halen om u een moment van welzijn te bezorgen.

Om verder te gaan in de oefeningen die gunstig zijn voor de ogen en om actiever te zijn voor uw visuele gezondheid, denk aan ooggymnastiek.