Top
top

Uveitis

Deze intraoculaire aandoening kan iedereen treffen en kan moeilijk te diagnosticeren zijn omdat de oorsprong meervoudig kan zijn. Indien op tijd behandeld, is uveitis zeer goed te behandelen. Er kunnen echter laesies ontstaan bij ernstiger complicaties.  Wat is uveitis? Hoe ziet het eruit? Hoe wordt het behandeld? Hier volgt een uitleg over deze intraoculaire ontsteking die iedereen kan treffen.

main

Wat is uveitis?

Uveïtis is een oogziekte die een tussentijdse of volledige ontsteking van de uvea veroorzaakt. Het kan zeer pijnlijk zijn, afhankelijk van het geval, en kan één of beide ogen aantasten.

Wat gebeurt er in het oog met uveitis?

Uveïtis is een intraoculaire (in het oog gelegen) ontsteking die de uvea aantast. Afhankelijk van de vorm van uveïtis leidt dit tot een verkleining van het gezichtsveld en kan het leiden tot schade indien het niet tijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Wat is de uvea?

De uvea bevindt zich in het centrum van het oog en bestaat uit de iris, het vaatvlies en het trilharenlichaam.

Wat is de iris?

Het is het gekleurde deel van het oog dat de pupil omgeeft. De iris regelt het licht dat het oog binnenkomt en het netvlies bereikt.

Wat is het vaatvlies?

Dit is het membraan dat het netvlies bevloeit.

Wat is het ciliaire lichaam?

Dit zijn de spieren van het oog die een helder beeld mogelijk maken.

Hoe krijg je uveitis?

In de meeste gevallen is het moeilijk de oorzaak vast te stellen.

Is uveitis besmettelijk?

Uveïtis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot bindvliesontsteking die viraal is.

Wat veroorzaakt uveitis?

Ontsteking van de uvea kan vele oorzaken hebben:

 • besmettelijk (b.v. herpes of toxoplasmose).
 • als gevolg van een verwonding,
 • gerelateerd aan een auto-immuun of ontstekingsziekte, zoals spondylitis.

Alleen de oogarts kan de juiste diagnose stellen en de oorsprong van de uveïtis bepalen: infectieus, niet-infectieus of alleen oculair.

Welke vormen van uveïtis zijn er?

Er bestaan vier soorten uveïtis:

 • Anterieure uveïtis (of iritis)

Dit is het meest voorkomende geval van uveitis. Deze vorm van uveïtis is pijnlijk en tast de iris aan. Het kan al dan niet granulomateus zijn, wat door de oogarts zal worden gediagnosticeerd.

 • Intermediaire uveïtis

Deze vorm van uveïtis is niet pijnlijk. Intermediaire uveïtis tast het glasachtig lichaam aan.

 • Posterior uveitis (of choroiditis)

Posterior uveitis is niet pijnlijk. Het tast het vaatvlies in de achterkant van het oog aan.

 • Panuveitis

Dit type pathologie tast de hele uvea aan. Dit betekent dat de iris, het vaatvlies en de trilharen zijn aangetast. Panuveïtis omvat alle symptomen van de 3 uveïtis: anterieur, intermediair en posterieur.

Wat zijn de symptomen van uveitis?

Afhankelijk van het type uveïtis, kunnen de symptomen meer of minder ernstig zijn. De belangrijkste symptomen zijn als volgt:

 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Gevoeligheid voor licht (fotofobie)
 • Soms rode, waterige en pijnlijke ogen
 • Soms zijn er kleine zwarte vlekjes te zien, zoals "vliegende vliegen").
 • In gevorderde gevallen kan de aanwezigheid van pus in de iris, hypopyon, zichtbaar zijn.

Hoe wordt uveitis behandeld?

Ik heb uveitis, welke behandelingen zijn er om dat te behandelen? Hoe kan ik in de gaten worden gehouden?

Uw oogarts zal de diagnose uveïtis stellen en de juiste medicamenteuze behandeling voorschrijven voor uw symptomen en om mogelijke schade te voorkomen. Dit is vaak een behandeling op basis van corticosteroïden, die wordt toegediend via oogdruppels of cortisone injecties. Met deze behandeling kan de ontsteking snel worden gestopt en het gezichtsvermogen worden hersteld. In geval van een besmettelijke oorsprong wordt bovendien een antibioticumkuur voorgeschreven. Afhankelijk van de graad van ontsteking en het aangetaste binnenste van het oog, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Uveitis: mogelijke complicatie

Als uveïtis niet op tijd wordt behandeld, kunnen de gevolgen ernstig zijn, vooral in het geval van panuveïtis. Uveïtis kan leiden tot onomkeerbaar verlies van het gezichtsvermogen, glaucoom, staar of problemen met de oogzenuw of het netvlies.

Uveitis: welke aanbevelingen?

Een controle bij uw oogarts zal u in staat stellen om de geringste tekenen van uveïtis op te sporen en een diagnose te stellen voor een onmiddellijke behandeling en om elke complicatie uit te sluiten die zou kunnen leiden tot een volledig of gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens