Top
top

Symptomen-van-digital-eye-strain

Symptomen van Digital Eye Strain

In 2007 kwamen de eerste smartphones op de markt. Al meer dan 10 jaar wordt onderzocht wat de effecten van het dagelijks gebruik van deze kleine beeldschermen en van tablets zijn op onze gezondheid. De symptomen die ons gezichtsvermogen beïnvloeden, noemen we Digital Eye Strain of DES.

main

Welke tekenen wijzen op Digital Eye Strain? 

Ogen en skelet: de twee elementen die het meest beïnvloed worden door Digital Eye Strain

De overmatige blootstelling van onze ogen aan beeldschermen en blauw licht leidt niet alleen tot visuele vermoeidheid. Digitale oogvermoeidheid is een van de vele visuele en musculoskeletale symptomen van Digital Eye Strain.

Hoe weet ik of ik last heb van Digital Eye Strain? Wat zijn de symptomen van Digital Eye Strain? Hoe kan ik ze herkennen? Hoe kan ik ze detecteren?

Visuele symptomen van Digital Eye Strain

Dit kunnen de eerste symptomen zijn die u erop wijzen dat u een oogzorgspecialist moet raadplegen om Digital Eye Strain op te sporen en te behandelen.

weetje

De impact van Digital Eye Strain op het oog

Personen met Digital Eye Strain kunnen oogklachten ervaren:

  • tintelingen of een trekkerig gevoel

  • gevoel van oogirritatie;

  • droge ogen.

Visuele functie aangetast door schermen 

Overmatig beeldschermgebruik brengt heel wat veranderingen teweeg. Die hebben ook gevolgen voor de visuele functie en meer bepaald de accommodatie. Dit kan zich uiten in:

  • problemen met scherpstellen bij het overschakelen van nabij naar ver zicht of omgekeerd;
  • wazig of zelfs dubbel zicht;
  • optreden van een vorm van strabisme;
  • fotofobie of moeilijke aanpassing aan licht.

Posturale of musculoskeletale symptomen van Digital Eye Strain

Ons lichaam probeert van nature elke functie die verslechtert, te compenseren. Om te verhelpen aan een overbelaste visuele functie die verslechtert bij intensief gebruik van schermen, zal het lichaam zijn houding aanpassen om 'beter te zien'. Bij Digital Eye Strain kunnen zich de volgende posturale symptomen voordoen:

  • carpaal tunnel syndroom omdat de hand vaak wordt gebruikt om schermen, vooral smartphones, in een niet-ergonomische positie vast te houden;
  • epicondylitis die de elleboog aantast, omdat die te lang in flexie wordt gehouden;
  • lumbale neuralgie of lage rugpijn.

Nekpijn wijst op Digital Eye Strain 

Cervicale pijn is pijn ter hoogte van de nek en de hals die verband houdt met de halswervels. Ze kunnen ook hoofdpijn en migraine veroorzaken.

Bij het gebruik van smartphones of tablets worden ze veroorzaakt door het spontane kantelen van het hoofd met 60° ten opzichte van de natuurlijke hoofdstand. Ze zijn een duidelijk bewijs van Digital Eye Strain.

Al deze DES-symptomen leiden ook tot concentratieverlies en tot het inboeten aan comfort.

Er zijn echter oplossingen om weer perfect te presteren en te zien en om uw houding te verbeteren! Vraag raad aan uw oogzorgspecialist.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens