Top
top

Smart-brillen

Sinds de lancering van het Google Glass-project in 2014 zijn veel bedrijven begonnen met het op de markt brengen van connected brillen. Apple en Samsung hebben het geprobeerd, evenals bedrijven als Huawei, Bose en Amazon.

Hoewel ze steeds gewoner worden, hebben slimme brillen hun plaats in ons dagelijks leven nog niet gevonden. Toch bieden ze ontelbare mogelijkheden: ze worden vooral gebruikt als vrijetijdsinstrument, maar slimme brillen zijn ook ultramoderne medische apparatuur die het dagelijkse leven van veel patiënten vergemakkelijken.

 

    1. Wat zijn aangesloten brillen?
    2. Een aangesloten bril en visuele gezondheid
    3. Smart-bril voor dyslexie
    4. De verschillende toepassingen van slimme brillen
main

Slimme bril

Lange tijd waren slimme brillen het voorwerp van futuristische fantasieën en stonden zij symbool voor de volgende fase in de technologische evolutie. Deze fantasie is eindelijk werkelijkheid geworden met het verschijnen van talrijke modellen van aangesloten brillen op de markt. Nu kan een slimme bril chauffeurs helpen om niet in te dommelen, dyslectische kinderen om goed te leren lezen en blinde mensen om te "lezen"! Wat zijn aangesloten brillen? Hoe werken slimme brillen?  Voor welk doel zijn ze bedoeld? Waar zijn slimme brillen voor? Hoeveel kosten ze? Hier zijn de elementen om u te helpen alles te weten over aangesloten brillen.

Wat zijn aangesloten brillen?

Connected" brillen zijn brillen waarvan het montuur voorzien is van een systeem voor aansluiting op een computer. Ze kunnen met een kabel worden verbonden, maar de overgrote meerderheid van de modellen maakt nu gebruik van draadloze systemen zoals Bluetooth, Wi-Fi en GPS. Meer in het algemeen worden brillen met elektronische en technologische accessoires beschouwd als slimme brillen.
Het systeem is gebaseerd op drie technologieën: informatiesensoren in de frames, verbonden augmented reality en kunstmatige intelligentie.

High-tech frames

Slimme brillen moeten gegevens registreren om hun functies te activeren. Daartoe hebben ze sensoren in de slapen (om bijvoorbeeld de polsslag of de temperatuur te meten), GPS-bakens, oortelefoons en microfoons (om stemcommando's te ontvangen), camera's en verbindingssystemen (zoals Bluetooth of Wi-Fi). De slapen zijn in sommige gevallen ook voorzien van touchpads wanneer spraakbesturing niet mogelijk is.

Wat zijn augmented reality-brillen?

Augmented reality wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid op het frame van een apparaat dat beelden op de lenzen projecteert. De gewenste informatie wordt op natuurlijke wijze over het beeld van de omgeving heen gelegd.
Veel bedrijven gebruiken nu deze augmented reality-bril die beelden op de lenzen projecteert. Dit helpt om een deel op zijn plaats te zetten, om te ontdekken wat er verschilt tussen de werkelijkheid en het gesuperponeerde beeld... Deze bril heeft ook de mogelijkheid om te delen wat de drager ziet. Deze techniek, die
in 1992 door Steven Feiner werd ontwikkeld, is zo ver geperfectioneerd dat chirurgen "onder het oog" en met de steun van specialisten gevallen kunnen opereren die buiten hun vakgebied liggen.

Een aangesloten bril en visuele gezondheid

Dankzij hun functies voor het analyseren van omgevingsfactoren en de toestand van hun gebruikers zijn slimme brillen een onmisbaar medisch hulpmiddel voor bepaalde patiënten, met name voor patiënten met een visuele handicap. Welke zichtproblemen kunnen worden behandeld met een slimme bril? Mijn kind is dyslectisch, kan een bril hem/haar helpen om te leren lezen? Kan een slimme bril mensen met een visuele handicap helpen om te zien?

Brillen voor blinden en slechtzienden: technologie om het zicht te herstellen"

Dankzij hun camera's en gezichtsherkenningssystemen analyseren de brillen voor slechtzienden of blinden de omringende elementen om hun gebruikers te waarschuwen voor wat zich rondom hen bevindt. Deze informatie, vertaald in geluid of spraak, leidt hen langs hun route en identificeert de mensen om hen heen (als de mensen al geregistreerd zijn in de software van de bril).
Met sommige leesbrillen kunnen blinden ook boeken lezen. Door naar de tekst te wijzen, identificeert de microcamera de woorden, terwijl het voorleessysteem ze mondeling transcribeert.
Ten slotte vergroten de meest geavanceerde modellen van connected brillen voor slechtzienden datgene waarnaar de gebruiker kijkt, om de doeltreffendheid van zijn zicht te maximaliseren. Deze hoogtechnologische toestellen bevatten een camera die met zeer hoge snelheid beelden in hoge definitie
neemt, vervolgens de kwaliteit van de beelden optimaliseert en ze projecteert op de schermen waar de bril zich traditioneel bevindt.

Smart-bril voor dyslexie

Een van de oorzaken van dyslexie is de aanwezigheid van "spiegelende" letters die de hersenen bij het lezen door elkaar halen. Franse onderzoekers zijn er onlangs in geslaagd software te ontwikkelen die dit verschijnsel tegengaat en hebben deze software geïntegreerd in een aangesloten bril. Deze innovatie, die momenteel alleen voor kinderen beschikbaar is, is zeer succesvol gebleken en zal binnenkort ook aan dyslectische volwassenen worden aangeboden.

90 %

Uit de eerste laboratoriumproeven blijkt dat deze antidyslexiebril in "meer dan 90% van de gevallen" doeltreffend is.

Prijs van connected eyewear voor visuele gezondheid

De kosten van de aangesloten visuele hulpmiddelen blijven aanzienlijk. De prijzen variëren van 399 euro voor modellen met dyslexiecorrectie tot meer dan 7.000 euro voor brillen ter ondersteuning van slechtzienden.

De verschillende toepassingen van slimme brillen

De slimme bril corrigeert niet alleen refractiefouten, maar biedt ook veiligheidsopties die zijn aangepast aan de leeftijd, het levensritme of de problemen van elk individu. Zij kunnen een waardevol hulpmiddel worden in het dagelijkse leven van geïsoleerde mensen of in risicovolle situaties (ouderen, vermoeide chauffeurs). Recente studies hebben zelfs optimistische vooruitzichten geopend voor het gebruik van slimme brillen om de communicatie voor autisten te vergemakkelijken.

Verkeersveiligheid: slaperigheid achter het stuur vermijden

Deze slimme bril voorkomt in slaap vallen achter het stuur. Zij analyseren de hartslag, de beweeglijkheid van de oogleden en de pupil... Zodra deze factoren op een verlies aan waakzaamheid wijzen, activeren zij een hoorbaar en zichtbaar alarm om de bestuurder te wekken.

Bewaking op afstand van bejaarden

In Frankrijk worden brillen ontwikkeld voor de veiligheid van mensen die hun zelfstandigheid verliezen. Zij bewaken de medische constanten van bejaarden, alsmede hun positie of bewegingen. Zij roepen om hulp in geval van falen of een val. Maar ze kunnen ook telefoongesprekken voeren door middel van spraakopdrachten.

Smart-brillen voor autistische kinderen? 

Door gezichten en emotionele uitdrukkingen te analyseren, helpen sommige slimme brillen autistische kinderen bij het herkennen en vaststellen van de emoties van hun gesprekspartners. Hierdoor begrijpen zij hun omgeving en kunnen zij hun gedrag gemakkelijker aanpassen.

Videospelletjes: virtual reality-bril

Veel bedrijven in de videospelletjeswereld hebben ook geprobeerd de concepten van aangesloten brillen en virtuele realiteit ("VR" in videospelletjesjargon) te exploiteren. Tot de bekendste producten behoren Sony's Playstation VR en Facebook's Oculus Rift.
Deze apparatuur dompelt de speler volledig onder in pixelachtige werelden, sluit hem of haar af van de buitenwereld en projecteert 3D- en 360°-beelden.
Een technologisch hoogstandje dat zijn publiek nog niet heeft gevonden en dat moeite heeft zich een plaats te veroveren in de hoofden van liefhebbers van consolegames of PC-games.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens