Top
top

Reinigen en ontsmetten van glazen

Het is belangrijk om uw bril goed schoon te maken. Niet alleen om door de lenzen te kunnen zien, maar ook om ze goed te bewaren en te onderhouden en zo hun levensduur te verlengen. Dit moet op de juiste manier gebeuren om de lenzen niet te beschadigen! Het is vooral belangrijk om verder te gaan dan een snelle reiniging en om de glazen om hygiënische redenen te desinfecteren. Hier is hoe, met professioneel advies van Opticiens by Conviction.

main

Hoe maakt u uw bril schoon?

Het zou fijn zijn uw bril te kunnen dragen zonder vlekken te maken, zonder hem vuil te maken, om uw glazen perfect helder te houden. Maar zoals alle brildragers weten, blijven ze niet schoon en moeten ze regelmatig worden schoongemaakt om het best mogelijke zicht te behouden. Maar wees voorzichtig, onjuiste reiniging kan ze beschadigen. Hier leest u hoe u uw bril zelf voorzichtig en doeltreffend kunt schoonmaken.

Glazen schoonmaken: 3 fouten die u niet moet maken

In het algemeen moet worden vermeden dat lenzen worden beschadigd door er over te wrijven om ze schoon te maken, d.w.z. dat er microkrassen ontstaan. Deze zijn aanvankelijk onzichtbaar voor het blote oog, maar beschadigen permanent het oppervlak van de lenzen (kunststof of glas) en verminderen zo de kwaliteit van het zicht. Het licht zal door deze microkrasjes worden afgebogen, met het risico van ongemak en irritatie voor het oog. Uiteindelijk zullen de lenzen vervangen moeten worden.

1. Maak geen krassen op de glazen!

Is er iets mis met de bril, een vlek, een verdachte plek? De eerste reflex is vaak om te krabben met een vingernagel of iets anders. Maar doe het niet! Je riskeert krassen op de lens. Krassen zijn de grootste vijand van uw bril.

2. Glazen: niet schoonmaken met doeken

Wanneer een vlek of een vlek op een glas verschijnt, hebben velen van ons de reflex om een kledingstuk, een T-shirt, een hoekje van een hemd of een theedoek te gebruiken. Het is beter om dit te vermijden! Wrijvende doekjes kunnen namelijk microkrassen veroorzaken op glazen, met name door het microvuil en de microdeeltjes die ze bevatten. Dus gebruik doeken als laatste redmiddel.

3. Glazen: niet schoonmaken met papier

Een andere veel voorkomende reflex is om uw bril schoon te maken met een wegwerpzakdoekje of zelfs een papieren handdoekje zoals Sopalin. Helemaal niet. Nog meer dan stoffen, glas haat papier waarvan de cellulosevezels het oppervlak bekrassen. Door regelmatig met papieren zakdoekjes over uw bril te wrijven, krijgt u gegarandeerd microkrasjes op het glas; het glas zal langzaam grijs worden. Niet aanbevolen.

Je bril schoonmaken: hoe doet u dat goed?

De methode om thuis en vooral buitenshuis glazen schoon te maken is heel eenvoudig. De beste manier is om microvezeldoekjes of speciale lensdoekjes te gebruiken.

Microvezeldoekjes voor lichte reiniging

Door zachtjes met een microvezeldoekje over het glasoppervlak te wrijven, verwijdert u deeltjes en vuil van het glasoppervlak. Kleine vochtige schoonmaakdoekjes die in de winkel worden verkocht, zijn ideaal voor een snelle reiniging indien zij geen additieven bevatten.

Hoe onderhoud je een microvezeldoek?

De microvezeldoek wordt vuiler en vetter naarmate hij wordt gebruikt. Het laat sporen achter. Het beste is het regelmatig te wassen, bij voorkeur met water en bij minder dan 40°, met een wasmiddel zonder toevoegingen en zonder wasverzachter.

Wat u moet weten

Grondiger schoonmaken van glazen

Als er vettige vlekken op de glazen zitten (vingerafdrukken, make-up...) of als er minutieus moet worden schoongemaakt, dan is een klein microvezeldoekje niet meer voldoende. Om de kleine schoonmaakdoek te helpen, gebruik een schoonmaakspray. Spuit de spray rechtstreeks op het doekje - niet op de glazen - om te voorkomen dat er vloeistof in de schroefgaatjes komt die zich in de meeste monturen of randloze glazen bevinden (waardoor deze beschadigd zouden kunnen raken).

Glazen schoonmaken met water en zeep

Om het vet te verwijderen, kunt u de glazen onder water houden. De beste manier om dit te doen is een pH-neutrale reinigingsvloeistof of zeep te gebruiken en deze tussen uw vingers te laten schuimen alvorens de vloeistof in de lenzen te wrijven en ze grondig met warm water af te spoelen.

Maakt u uw eigen monturen schoon?

Brilmonturen worden ook vuil en moeten onderhouden worden om lang mee te gaan.

  • Vergeet niet beide kanten van uw monturen regelmatig schoon te maken met een reinigingsvloeistof of een zeep met een neutrale pH-waarde en leidingwater, en zorg ervoor dat u het montuur dat u wrijft niet vervormt. Houd het goed tussen uw vingers om het niet te spreiden of te draaien.
  • Vergeet ook niet de brilbeschermers schoon te maken: daar kan zich vet ophopen. Schone pads betekenen beter passende glazen die minder slippen.

Desinfectie en onderhoud: wat opticiens doen

Opticiens par Conviction bieden in hun winkels meer geavanceerde diensten aan op het gebied van verzorging en desinfectie van brillen. Meer nog dan vroeger, sinds de Covid-19 pandemie, nemen opticiens zeer strenge hygiënische maatregelen.

Ontsmetting van glazen in de winkel

Sinds de Covid-19 pandemie hebben Opticiens par Conviction en Visual Health Experts een zeer strikt hygiëne- en klantenontvangstprotocol ingevoerd (gedifferentieerd en gepersonaliseerd onthaal van de klanten, systematisch gebruik van hydro-alcoholische gel, enz.)

Reinigen met een ultrasoon tank

Een ultrasoonreiniger is een standaardapparaat dat bij uw opticien verkrijgbaar is voor de professionele reiniging van uw bril. Geef uw favoriete opticien elke 6 maanden 2 minuten de tijd om uw bril een bijna nieuwe look te geven. Vuil wordt volledig verwijderd; lenzen en monturen worden hersteld in een toestand die u thuis niet zou kunnen bereiken. Het is mogelijk zelf een ultrasoonreiniger te kopen, maar het is veel gemakkelijker snel een bezoekje te brengen aan uw plaatselijke optiekzaak.

Ontsmetting van glazen met UV-C lamp

Om elk infectierisico, en met name het coronavirus, uit te sluiten, beschikken sommige opticiens ook over UV-C-lampen die in 30 minuten alle monturen die in de winkel worden gepast of die u bij hen brengt, volledig ontsmetten.

Aangepast glas... anti-kras, anti-vuil

Naast de aanbevelingen voor onderhoud en hygiëne kan uw opticien u bij de volgende vernieuwing een bril aanbieden met een speciale coating op de glazen: anticondens, antireflecterend, anti-blauw licht natuurlijk... maar vooral antikras en antivlekken! Dit zal u ontlasten en uw bril langer onberispelijk houden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens