Top
top

Opticiens blijven open tijdens de lockdown

Op 24 maart 2021 nam het Overlegcomité als reactie op de coronacrisis en de recente heropflakkering nieuwe lockdownmaatregelen. Van zaterdag 27 maart tot zondag 25 april mogen contactberoepen en niet-essentiële winkels maximaal 50 personen volgens afspraak ontvangen. Omdat optiekzaken als 'essentiële winkels' worden beschouwd, mogen ze open blijven en hun klanten vrij zonder afspraak ontvangen, zodat opticiens medische hulpmiddelen kunnen afleveren: corrigerende brillen (zonnebrillen zonder correctie zijn uitgesloten), lenzen en toebehoren.

main

Opening van optiekzaken tijdens de lockdown

Tijdens de eerst lockdown sloten heel wat optiekzaken hun deuren. Voor dringende zaken konden klanten wel nog bij een aantal opticiens van wacht terecht voor het herstellen of vervangen van een bril enz. De versoepeling van de openingsrichtlijnen voor optiekzaken die tijdens eerdere restrictiegolven werden ingevoerd, blijft naar aanleiding van deze nieuwe veiligheidsmaatregelen gehandhaafd.

Optiekzaken worden als essentiële winkels beschouwd en kunnen dus zonder afspraak open blijven, ondanks de inwerkingtreding van de lockdown op zaterdag 27 maart 2021. Opticiens verkopen en leveren immers medische hulpmiddelen.

Opticiens: tussen essentiële winkels en professionele zorgverleners

Opticiens zijn niet louter handelaars.  Ze zijn professionele zorgverleners die waar nodig advies en aanbevelingen geven. Hun essentiële taak bestaat erin de zorg verleend door oogartsen verder te zetten door hulpmiddelen af te leveren die aangepast zijn aan de correctie die specialisten voorschreven, die zelf ook gedurende heel deze periode aan de slag blijven.

Gezondheids- en veiligheidsmaatregelen: strikte en verstrengde protocollen

Na de eerste lockdown voerden opticiens strikte protocollen in om monturen en contactoppervlakken te desinfecteren. In de winkel worden veiligheids- en afstandsmaatregelen in acht genomen. In de verkooppunten van uw opticiens staat ook hydroalcoholische gel ter beschikking en is het dragen van een masker verplicht, zowel voor de klanten als voor de professionele zorgverleners die hen ontvangen.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens