Top
main

Een hordeolum ookwel stye genoemd is een goedaardige infectie die in een paar dagen vanzelf geneest. Niettemin kan dit abces, dat in de wimpers zit, jeuken, irriteren, branden en dus veel ongemak veroorzaken. Door de besmettingsvectoren en de risicosituaties te kennen, is het het gemakkelijkst jezelf te beschermen. In dit artikel wordt uitvoerig ingegaan op de verschillende oorzaken van stye, de mate van besmettelijkheid en de besmettingsvoorwaarden.

  1. Hoe krijg je een stye?
  2. Is stye besmettelijk?
  3. Veroorzaken stress en vermoeidheid een stye?
  4. Waar kan je een stye krijgen
  5. Tips om te voorkomen dat je een stye krijgt

Hoe krijg je een stye?

Een stye ontstaat door ontsteking van een pilosebaceus follikel aan de rand van het ooglid, d.w.z. aan de basis van een wimper. Deze ontsteking is het gevolg van een kiem die zich nestelt en dat het lichaam wil bestrijden. Het is deze reactie van ons immuunsysteem die het verschijnen van een klein rood puistje veroorzaakt, dat, naarmate het rijpt, wit en purulent wordt.  In de meeste gevallen behoren de bacteriën die een stye veroorzaken tot de categorie stafylokokken. Veel factoren, zoals slechte handhygiëne, het dragen van make-up of droge lucht, kunnen de woekering en overdracht van de kiem die de infectie veroorzaakt bevorderen.

Is stye besmettelijk?

Bacteriën worden gemakkelijk overgedragen. Een stye is een bacteriële infectie. Stye is dus besmettelijk.

Bacteriën die een stye veroorzaken

Er zijn verschillende families van ziektekiemen die styes veroorzaken. Hoewel meestal veroorzaakt door staphylococcus aureus, worden sommige styes veroorzaakt door pseudomonas aeruginosa (ook bekend als pyocyanine bacillen), of door pyogene streptokokken. Deze drie bacteriën reageren niet op dezelfde antibiotica en leven niet in dezelfde omgeving.

  • Staphylococcus aureus leeft in een groot aantal omgevingen en heeft een groot vermogen tot muteren. Het komt vooral voor in ziekenhuizen, maar het wordt ook van nature gevonden bij veel gezonde mensen.
  • De pyocyane bacil overleeft in natte ruimten (gootstenen, toiletten, douches, enz.) in instellingen voor gezondheidszorg
  • Pyogene streptokokken verblijven in neus- of keelafscheidingen

In de zeldzame gevallen waarin een medische behandeling met antibiotica nodig is om de stye te genezen, zal de arts de patiënt vragen naar de plaatsen die hij of zij bezocht ten tijde van de infectie, om de bron van de infectie op te sporen en de behandeling aan te passen.

Veroorzaken stress en vermoeidheid een stye?

Styes hebben een besmettelijke, bacteriële oorsprong. Een immuunsysteem dat verzwakt is door stress of vermoeidheid zal meer moeite hebben om bacteriën te bestrijden. In dit geval is de kans groter dat er een stye ontstaat en de infectie duurt langer dan wanneer je met een gezond lichaam geconfronteerd wordt. Het is dus niet stress of vermoeidheid die een stye veroorzaakt, maar het verstoort wel ons immuunsysteem en maakt het de stye "gemakkelijker" om ons te besmetten en het is dan ook moeilijker om te genezen.

KAN EEN STYE EEN PSYCHOLOGISCHE OORZAAK HEBBEN?

Hoewel geen enkele wetenschappelijke studie een verband heeft aangetoond tussen styes en psychologie, is het gebruikelijk om te denken dat een depressieve, verdrietige en teruggetrokken persoon mogelijk vatbaarder is voor styes. Het kan zijn dat een daling van energie en moreel leidt tot een achteruitgang in hygiëne of een gebrek aan waakzaamheid ten aanzien van produkten die met de ogen in aanraking komen, wat besmetting van de oogleden in de hand werkt. Net als vermoeidheid en stress veroorzaakt depressie niet direct een stye, maar de verschillende effecten ervan kunnen het verschijnen ervan vergemakkelijken.

Waar kun je een stye krijgen?

De bacteriën die een stye veroorzaken kunnen gedijen op de huid of in de lucht. Ook zijn er bepaalde situaties waarin we met veel mensen in contact komen die ons vooral aan deze bacteriën blootstellen.

Risico's op het werk

Als er op je werkplek gevallen van verkoudheid, keelpijn en griep bekend zijn, kan er gemakkelijk besmetting van de oogleden optreden als je je handen naar je ogen brengt zonder ze eerst te wassen en te ontsmetten. Het kan ook ontstaan door deeltjes in de lucht na een hoestbui of een slecht ingehouden niesbui van een zieke collega, leerling of patiënt.

Als een van je collega's een stye heeft, denk er dan aan je handen goed schoon te maken en niets in contact te brengen met je ogen (masker, microscoop, zakdoekjes...).

Risico's op school

De besmettingsfactoren in scholen zijn dezelfde als op de werkplek. Er zijn echter ook gevallen van vechtpartijen op de speelplaats waarbij handen of speeksel, die bacteriën bij zich dragen, in aanraking komen met de ogen of oogleden.
Een andere mogelijke bron van besmetting is de uitwisseling van make-up tussen scholieren, en niet te vergeten de eindejaarsshows die de gelegenheid bieden een hele school aan te kleden met een enkel palet oogschaduw, kohl en mascara.
Tenslotte herinneren we ons allemaal een persoon die de tranen van een jonge leerling afveegde nadat hij zijn neus had afgeveegd... met dezelfde zakdoek!

Risico's bij sport en recreatie

Ook sporthallen en zwembaden zijn niet zonder gevaar voor besmetting. Zweetspatten kunnen het gezicht bereiken en ziekteverwekkende bacteriën overbrengen.
Ook hier moet het uitlenen van zwembadspullen (handdoeken, haarbanden, zwembrillen of duikmaskers) vermeden worden.
Let er bij de schoonheidsspecialiste op dat de pincetten en make-up borsteltjes van de schoonheidsspecialiste gedesinfecteerd zijn, evenals de accessoires voor het kleuren van wenkbrauwen of wimperverlenging, en de kussens om je hoofd op te laten rusten tijdens massages.
Tenslotte, als je een liefhebber bent van toneel, verkleedpartijtjes, cosplays of rollenspellen, wees dan heel voorzichtig met de hygiëne van de accessoires die met je gezicht in aanraking komen! Hetzelfde geldt voor paintballspelletjes, waar je een beschermende helm moet dragen.
En draag vooral nooit de contactlenzen van een ander!

TIPS OM TE VOORKOMEN DAT JE EEN STYE KRIJGT

De belangrijkste tips om een stye te vermijden zijn gebaseerd op hygiëne:

  • reinig en ontsmet je handen en alles wat met de ogen in aanraking kan komen
  • je ogen niet aanraken en geen voorwerpen lenen of uitlenen die in contact komen met de ogen

Tenslotte kunnen dragers van zichtcorrectie de voorkeur geven aan een bril boven contactlenzen wanneer de kans groter is dat hun omgeving een stye oplevert.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens