Top
top

Oogvermoeidheid verhelpen

Het oog is een gevoelig en kwetsbaar orgaan. Overmatig en intensief gebruik van beeldschermen kan je gezichtsvermogen tijdelijk beïnvloeden. We spreken dan van oogvermoeidheid. Hoe uit oogvermoeidheid zich? Wat doe je tegen oogvermoeidheid? Hoe kun je oogvermoeidheid vermijden en voorkomen? Hierna enkele tips en oplossingen om oogvermoeidheid te verhelpen.

main

Wat is oogvermoeidheid?

Oogvermoeidheid uit zich in verschillende symptomen, die ongemakken veroorzaken en je gezichtsvermogen verstoren. Hoewel dit slechts een tijdelijk fenomeen is, kan het wel hinderlijk zijn. Wat zijn de oorzaken van oogvermoeidheid? Wat zijn de verschillende symptomen? Hierna de definitie van oogvermoeidheid.

Oogvermoeidheid: de oorzaken

Er zijn veel factoren die oogvermoeidheid kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is ongetwijfeld overmatig beeldschermgebruik. Intensief gebruik van computers, smartphones of tablets op het werk of in de vrije tijd  en de blootstelling aan blauw licht die ermee gepaard gaat, is vermoeiend voor je ogen. De voortdurende inspanning en accommodatie om op het scherm te focussen is heel belastend voor je ogen.
Ook je omgeving en vooral de omgevingslucht kan een oorzaak zijn die je ogen uitput. Vervuiling, hoge temperaturen, droge lucht of sigarettenrook kunnen je ogen uitdrogen en ze vermoeien.

Wat u moet weten

Make-up kan je ogen irriteren en vermoeien!

Sommige cosmetica bevatten stoffen die allergeen of heel irriterend kunnen zijn. Het gebruik ervan kan leiden tot jeuk, roodheid en een verhoogd risico op vermoeide ogen. Controleer de samenstelling van je oogmake-up!

Symptomen van oogvermoeidheid

Bij de gevolgen van oogvermoeidheid kunnen we een onderscheid maken tussen visuele symptomen (die een impact hebben op je gezichtsvermogen) en oogsymptomen (die een impact hebben op het orgaan). 

 • Visusstoornissen veroorzaakt door oogvermoeidheid

Oogvermoeidheid kan zich uiten in een tijdelijke verstoring van het binoculaire zicht. Je ziet alles dubbel of wazig.  Over het algemeen zijn de visuele functies van een vermoeid oog minder efficiënt. Je gezichtsscherpte of je vermogen om voorwerpen te onderscheiden, kunnen beïnvloed zijn. Dit geldt ook voor het waarnemen van contrast en voor de breedte van het gezichtsveld. Je bent tot slot ook gevoeliger voor licht.

 • Oogsymptomen

Na een lange werkdag en vele uren beeldschermwerk kunnen onze ogen last hebben van onvoldoende hydratatie, veroorzaakt door onvoldoende traanproductie. We hebben dan geïrriteerde, gevoelige en pijnlijke ogen.
Onze oogbollen kunnen ook pijnlijk aanvoelen als we ze bewegen.

Wat doe je tegen oogvermoeidheid?

Vermoeide of droge ogen kun je op verschillende manieren ontlasten:

 • met bloemenwater- of infusiekompressen
 • met zelfgemaakte cataplasma's
 • met oogdruppels

Bloemenwater en infusies tegen oogvermoeidheid

Van kruidengeneesmiddelen is geweten dat ze oogirritatie verlichten. Korenbloem en kamille staan bekend om hun kalmerende eigenschappen en het feit dat gevoelige organen zoals ogen ze goed verdragen. Ook venkel kan helpen bij het behandelen van vermoeide ogen.

Je kunt jezelf heel eenvoudig met deze planten behandelen. Je kunt:

- bloemenwater gebruiken dat je in de winkel kunt kopen

- of zelf infusies maken op basis van gedroogde bloemen (of van infuuszakjes die in de supermarkt verkrijgbaar zijn!).

Je hoeft enkel nog kompressen of wattenschijfjes te bedruipen en die een tiental minuten op je ogen laten zitten.

Cataplasma's om je ogen te laten rusten

Een cataplasma is een brij of papje met therapeutische eigenschappen op basis van een mix van meestal plantaardige ingrediënten met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt rechtstreeks op de huid of met behulp van kompressen op het te behandelen lichaamsdeel aangebracht.

Cataplasma's vereisen een beetje handeling en een langere inwerktijd, maar hun opaciteit zorgt voor een groot herbronnend effect. Een bereiding op basis van witte klei heeft een rustgevend effect op vermoeide ogen. Je hoeft enkel wit kleipoeder te mengen met steriel water (koken en laten afkoelen) om een compacte massa te verkrijgen. Die breng je op een dun gaasje aan zodat contact met de huid mogelijk is. Tot slot breng je deze kompressen met de brij aan op je ogen en laat je ze een half uur inwerken.

Oogvermoeidheid voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Met enkele eenvoudige handelingen en dagelijkse goede gewoontes kun je het risico op oogvermoeidheid effectief aanpakken. Je doet dit onder meer door goede praktijken voor beeldschermgebruik toe te passen.

Tips om oogvermoeidheid door beeldschermgebruik te beperken

 • Neem regelmatig een pauze, zodat je ogen kunnen ontspannen en je ze niet constant aan blauw licht blootstelt.
 • Draag indien mogelijk een bril met een blauwlichtfilter.
 • Laat minimum 50 cm afstand tussen je ogen en het scherm.
 • Zet je scherm niet te helder. Je stelt je scherm best even helder als het omgevingslicht in.

Oogyoga om oogvermoeidheid te voorkomen

Om oogvermoeidheid te voorkomen is ooggymnastiek (of oogyoga) een aanrader. Die houdt de oogspieren soepel en ontspannen en bevordert de zuurstoftoevoer naar je ogen, stuk voor stuk troeven om je ogen in topvorm te houden.

Deze almaar populairdere vorm van yoga maakt gebruik van enkele eenvoudige bewegingen zoals:

 • palming: bedek je ogen met je handen, zodat ze enkele seconden lang een zachte warmte en donkerte ervaren;
 • grote cirkelvormige oogbewegingen van het plafond naar de vloer, alsof je ogen de bewegingen van de wijzers van een reuzenklok volgen.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens