Top
main

De oogdruk, of intraoculaire druk (IOP), moet regelmatig gecontroleerd worden, want dat kan wijzen op bepaalde risico's van gezichtsstoornissen. Omdat het vaak asymptomatische variaties zijn, kan alleen met medisch onderzoek worden vastgesteld of de oogdruk te hoog of te laag is. Een snelle en pijnloze topometrische test kan de aanwezigheid van hoge oogdruk opsporen. Deze oogheelkundige controle maakt het mogelijk, zo nodig, een eenvoudige behandeling met oogdruppels in te stellen voordat mogelijk onomkeerbare schade optreedt. Hier is alles wat je moet weten over intraoculaire hypertensie.

1. Wat is intraoculaire hypertensie?

2. Hoe manifesteert oculaire hypertonie zich?

3. Hoge bloeddruk behandelen

4. Controle van de oogspanning om hypertonie te voorkomen

Wat is intraoculaire hypertensie?

Oculaire hypertensie, overmatig hoge oogdruk, intraoculaire hypertonie... Al deze namen betekenen hetzelfde. Maar wat is de oorzaak van deze te hoge oogdruk? Hoe weet je of je hoge bloeddruk hebt of dat je er aanleg voor hebt? Wat zijn de gevolgen van hypertonie van het oog?

De 3 oorzaken van hoge oogvermoeidheid

 • Te veel waterige humor. Het oog is een orgaan dat gevuld is met waterig vocht. Zonder zou het leeg zijn enin elkaar gevouwen. Deze afscheiding wordt ongeveer elke 2 uur vernieuwd. Het oog produceert waterig vocht en loost het gebruikte waterige vocht voortdurend. Als deze vorm van gel over geproduceerd wordt of niet goed afgevoerd, stijgt de intraoculaire druk, als een ballon die te veel opgeblazen wordt.
 • Deze aandoening veroorzaakt ook pijn en roodheid in het oog. Het moet zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.
 • De aanwezigheid van een oogheelkundig gezwel. Een cyste, tumor of iets dat op het oog drukt, of het mechanisme ervan blokkeert, kan leiden tot oculaire hypertensie.

AANLEG VOOR OCULAIRE HYPERTENSIE

Oogvermoeidheidsproblemen komen vaker voor:

 • bij mensen ouder dan 40 jaar,
 • als je steroïden gebruikt (waaronder corticosteroïden),
 • bij mensen met hoge bijziendheid,
 • na een oogletsel (zelfs een oud),
 • met een familiegeschiedenis van glaucoom,
 • in de context van specifieke oculaire pathologieën (zoals pigmentverstrooiing, pseudoexfoliatie, enz.).

Bepaalde levensgewoonten of gewoonten, zoals overmatig koffiegebruik of te veel stress, zijn ook factoren die tot oculaire hypertensie leiden.

Hoe manifesteert oculaire hypertonie zich?

Oculaire hypertensie is in de meeste gevallen stil. Dat wil zeggen, dat er geen symptomen optreden. Het neemt geleidelijk toe. Het is daarom van essentieel belang dat we onze ogen regelmatig laten controleren om er zeker van te zijn dat de inwendige druk van onze ogen niet te hoog en niet te laag is.

Pijn door oogdruk

Bij sterke en plotselinge schommelingen van de intraoculaire druk is het mogelijk dat het volgende optreedt

 • misselijkheid en zelfs braken,
 • Oftalmologische pijn of hoofdpijn,
 • roodheid in de ogen,
 • verminderd gezichtsvermogen.

Deze symptomen zijn echter zeldzaam. Oculaire hypertonie en hypotonie (lage oogdruk) zijn meestal asymptomatisch en ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Plotselinge veranderingen in de oogdruk komen meestal voor in de nasleep van een oogheelkundige operatie en worden als een medische noodsituatie beschouwd.

Glaucoom als gevolg van oculaire hypertensie

Hoewel intraoculaire hypertonie pijnloos is, kan het gevolgen hebben voor het visuele systeem, met name voor de oogzenuw. Onder invloed van een te sterke druk verslechteren namelijk de vezels van de oogzenuw en neemt het gezichtsveld beetje bij beetje af. Dit heet glaucoom. Als het niet behandeld wordt, kan glaucoom uiteindelijk tot totale blindheid leiden. Houd er rekening mee, dat elk deel van het gezichtsveld dat verloren gaat niet hersteld kan worden. Vandaar het belang van behandeling van oculaire hypertensie voordat de oogzenuw wordt aangetast.

Hoge bloeddruk behandelen

Als de overdruk door een oogheelkundig onderzoek is vastgesteld, schrijft de arts oogdruppels voor om de productie van kamerwater te verminderen of de verwijdering ervan te vergemakkelijken. Dit is een levenslange behandeling, die bestaat uit dagelijkse druppels in elk oog. Wanneer deze behandeling niet meer volstaat, zijn er chirurgische behandelingen, die alle tot doel hebben de evacuatie van het in het oog drukkende waterige vocht te bevorderen.

Toverhazelaar, oogyoga: hoe kun je hoge bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen

Bepaalde praktijken kunnen een vorm van welzijn en verlichting geven bij hypertonie. Zo kunnen bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen voor de ogen, zoals oogyoga, aanbevolen worden. Warme kompressen doordrenkt met bloemenwater, vooral toverhazelaar, kunnen ook helpen om gespannen ogen te verzachten.

Contra-indicaties in geval van oculaire hypertensie

Het gebruik van kruidengeneesmiddelen voor hypotensieve doeleinden is in het algemeen tegen hoge bloeddruk. Deze behandelingen zullen dus geen effect hebben op de oculaire hypertensie. Het gebruik van etherische oliën op de ogen is absoluut af te raden. Deze actieve ingrediënten zijn te intens voor het evenwicht van de ogen, en kunnen brandwonden veroorzaken.
Tenslotte blijft een medisch consult essentieel bij twijfel of verdenking van oculaire hypertensie. Vooral omdat het verergerd wordt door het gebruik van ontstekingsremmers, die veel mensen gebruiken zonder de risico's ervan te kennen.

Controle van de oogspanning om hypertonie te voorkomen

De oogdruk is geen universele en vaste waarde. Het varieert van individu tot individu, van het ene moment van de dag tot het andere en zelfs een beetje van oog tot oog! Maar oogdruk die permanent of te regelmatig de norm overschrijdt, kan ernstige gevolgen hebben voor de visuele prestaties. In extreme gevallen kan het tot blindheid leiden.

Meting van de intraoculaire druk

Alleen medici, zoals orthoptisten en oogartsen, kunnen de inwendige druk van onze oogbollen meten. Ze doen dit ofwel bij benadering door het gesloten oog tussen hun vingers te palperen (een techniek die bekend staat als 'twee-vinger oogpalpatie'), ofwel met behulp van een tonometer.
De tonometer is het apparaat om de intraoculaire druk te meten. Het principe ervan is het hoornvlies licht te vervormen en de kracht aan te geven die nodig is om deze vervorming te bereiken, rekening houdend met de dikte van het hoornvlies. Stel je voor dat je met een vinger in een ballon probeert te knijpen. Je zult niet dezelfde behoefte aan kracht hebben of hetzelfde resultaat, afhankelijk van hoe "opgeblazen" hij is. In een te weinig opgeblazen ballon ontmoet de vinger geen weerstand en doorprikt het membraan. Anderzijds is het moeilijk om een hyperopgeblazen ballon te vervormen.

Er zijn twee soorten tonometers:

 • de aplanatietonometer, die op het oog wordt gelegd nadat het ongevoelig is geworden door het inbrengen van verdovende oogdruppels
 • de geforceerde-lucht tonometer, die een luchtstraal op het oog stuurt

NORM VOOR DE INWENDIGE DRUK VAN HET OOG

De normale druk van een oog is tussen 10 en 20 mm kwik. Deze eenheid van drukmeting ookwel Torr genoemd wordt vooral gebruikt in de geneeskunde, omdat het geschikt is voor lage drukken, maar is equivalent met pascal (ongeveer 133.000 BP).

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens