Hoe manifesteert oculaire hypertonie zich?
Oculaire hypertensie is in de meeste gevallen stil. Dat wil zeggen, dat er geen symptomen optreden. Het neemt geleidelijk toe. Het is daarom van essentieel belang dat we onze ogen regelmatig laten controleren om er zeker van te zijn dat de inwendige druk van onze ogen niet te hoog en niet te laag is.
Pijn door oogdruk
Bij sterke en plotselinge schommelingen van de intraoculaire druk is het mogelijk dat het volgende optreedt
- misselijkheid en zelfs braken,
- Oftalmologische pijn of hoofdpijn,
- roodheid in de ogen,
- verminderd gezichtsvermogen.
Deze symptomen zijn echter zeldzaam. Oculaire hypertonie en hypotonie (lage oogdruk) zijn meestal asymptomatisch en ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Plotselinge veranderingen in de oogdruk komen meestal voor in de nasleep van een oogheelkundige operatie en worden als een medische noodsituatie beschouwd.
Glaucoom als gevolg van oculaire hypertensie
Hoewel intraoculaire hypertonie pijnloos is, kan het gevolgen hebben voor het visuele systeem, met name voor de oogzenuw. Onder invloed van een te sterke druk verslechteren namelijk de vezels van de oogzenuw en neemt het gezichtsveld beetje bij beetje af. Dit heet glaucoom. Als het niet behandeld wordt, kan glaucoom uiteindelijk tot totale blindheid leiden. Houd er rekening mee, dat elk deel van het gezichtsveld dat verloren gaat niet hersteld kan worden. Vandaar het belang van behandeling van oculaire hypertensie voordat de oogzenuw wordt aangetast.
Hoge bloeddruk behandelen
Als de overdruk door een oogheelkundig onderzoek is vastgesteld, schrijft de arts oogdruppels voor om de productie van kamerwater te verminderen of de verwijdering ervan te vergemakkelijken. Dit is een levenslange behandeling, die bestaat uit dagelijkse druppels in elk oog. Wanneer deze behandeling niet meer volstaat, zijn er chirurgische behandelingen, die alle tot doel hebben de evacuatie van het in het oog drukkende waterige vocht te bevorderen.
Toverhazelaar, oogyoga: hoe kun je hoge bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen
Bepaalde praktijken kunnen een vorm van welzijn en verlichting geven bij hypertonie. Zo kunnen bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen voor de ogen, zoals oogyoga, aanbevolen worden. Warme kompressen doordrenkt met bloemenwater, vooral toverhazelaar, kunnen ook helpen om gespannen ogen te verzachten.
Contra-indicaties in geval van oculaire hypertensie
Het gebruik van kruidengeneesmiddelen voor hypotensieve doeleinden is in het algemeen tegen hoge bloeddruk. Deze behandelingen zullen dus geen effect hebben op de oculaire hypertensie. Het gebruik van etherische oliën op de ogen is absoluut af te raden. Deze actieve ingrediënten zijn te intens voor het evenwicht van de ogen, en kunnen brandwonden veroorzaken.
Tenslotte blijft een medisch consult essentieel bij twijfel of verdenking van oculaire hypertensie. Vooral omdat het verergerd wordt door het gebruik van ontstekingsremmers, die veel mensen gebruiken zonder de risico's ervan te kennen.
Controle van de oogspanning om hypertonie te voorkomen
De oogdruk is geen universele en vaste waarde. Het varieert van individu tot individu, van het ene moment van de dag tot het andere en zelfs een beetje van oog tot oog! Maar oogdruk die permanent of te regelmatig de norm overschrijdt, kan ernstige gevolgen hebben voor de visuele prestaties. In extreme gevallen kan het tot blindheid leiden.
Meting van de intraoculaire druk
Alleen medici, zoals orthoptisten en oogartsen, kunnen de inwendige druk van onze oogbollen meten. Ze doen dit ofwel bij benadering door het gesloten oog tussen hun vingers te palperen (een techniek die bekend staat als 'twee-vinger oogpalpatie'), ofwel met behulp van een tonometer.
De tonometer is het apparaat om de intraoculaire druk te meten. Het principe ervan is het hoornvlies licht te vervormen en de kracht aan te geven die nodig is om deze vervorming te bereiken, rekening houdend met de dikte van het hoornvlies. Stel je voor dat je met een vinger in een ballon probeert te knijpen. Je zult niet dezelfde behoefte aan kracht hebben of hetzelfde resultaat, afhankelijk van hoe "opgeblazen" hij is. In een te weinig opgeblazen ballon ontmoet de vinger geen weerstand en doorprikt het membraan. Anderzijds is het moeilijk om een hyperopgeblazen ballon te vervormen.
Er zijn twee soorten tonometers:
- de aplanatietonometer, die op het oog wordt gelegd nadat het ongevoelig is geworden door het inbrengen van verdovende oogdruppels
- de geforceerde-lucht tonometer, die een luchtstraal op het oog stuurt