Top
top

Milieuvriendelijk reinigen van uw glazen

Er zijn veel producten voor het reinigen van brillen of lenzen. Of zij nu voor meerdere doeleinden worden gebruikt of voor eenmalig gebruik en specifiek zijn, veel van deze verbruiksgoederen zijn niet alleen duur, maar ook vervuilend. Hoewel het noodzakelijk is om uw bril te onderhouden voor een goed gezichtsvermogen, is het ook belangrijk om de planeet te beschermen. Hier geven wij u milieuvriendelijke oplossingen om uw optische apparatuur te wassen, terwijl u zowel het milieu als uw budget beschermt!

main

Glazen reinigen op een milieuvriendelijke manier

Een groene bril of contactlenzen dragen betekent dat u uw apparatuur kiest uit de groene modellen die op de markt verkrijgbaar zijn en dat u dagelijks milieuvriendelijke reinigingsmethoden toepast. Van grootmoeders tips tot de nieuwste alles-in-één-producten en vooroordelen: hier is een gids met de beste en slechtste praktijken om onze bril en onze planeet te verwennen.

Welke natuurlijke producten zijn effectief voor het reinigen van glazen?

Gemodificeerde alcohol, zuiveringszout, Marseillezeep, Aleppozeep, zwarte zeep... Veel milieuvriendelijke stoffen hebben de reputatie fantastische schoonmaakmiddelen te zijn! Maar wat is er echt aan de hand?  Kun je je glazen schoonmaken met azijn? Is zuiveringszout een goed alternatief voor het schoonmaken van glazen? Hoe maak je je eigen "zelfgemaakte" schoonmaakmiddel?

Hoe maak je je glazen schoon met azijn

Van alle natuurlijke producten is witte azijn het meest effectief voor reiniging en desinfectie. Maar wees voorzichtig! Het is zeer actief en moet worden verdund om op brillen te worden gebruikt, met name om te voorkomen dat het de behandelingen waarvan uw bril profiteert, aantast.
Witte azijn is een virusremmer (het doodt ze niet, maar maakt ze inactief) en bacteriedodend middel en bevat alcohol. Het maakt het mogelijk:

  • voorkomen dat de lenzen beslaan
  • ontvetten van monturen en glazen
  • om de sporen op de glazen te verwijderen

Breng gewoon verdunde azijn aan op de lenzen en het montuur, of doe het op een schone doek en veeg ze af met de doek.

GOED OM TE WETEN

Een ecologische brilreiniger om zelf te maken

Hoe maak je een ecologisch product dat glazen schoonmaakt? Meng in een kleine spuitfles één deel water met één deel azijn en dat is het!

Accessoires om glazen op een milieuvriendelijke manier te wassen

Door te investeren in de aankoop van accessoires om uw glazen schoon te maken, verbruikt u minder schoonmaakmiddelen en produceert u dus minder afval. Hier is een overzicht van apparatuur die u kan helpen uw ecologische impact te verminderen.

Microvezel om uw bril te verzorgen zonder hem te vervuilen

Het belangrijkste accessoire voor de verzorging van uw bril is de zeem die u van uw opticien krijgt. De textuur is zo ontworpen dat hij perfect geschikt is voor de dagelijkse verzorging van glazen. Het kan vele malen worden hergebruikt en is bestand tegen wassen. Tegenwoordig zijn deze zeemlappen verkrijgbaar in een ecologische versie, waarvan sommige gemaakt zijn van bamboevezels of gerecycleerd plastic.

Kies voor modellen waarvan de fabricage het milieu het minst belast! Vermijd bijvoorbeeld stoffen met prints waarvoor verfstoffen nodig zijn die over het algemeen giftig en zeer vervuilend zijn.

De lens reinigingspincet

Hij is speels en zeer praktisch: hij past in een etui en reinigt beide kanten van een lens tegelijk. Deze clip heeft de verdienste dat hij lang meegaat en zelfs de allerkleinsten stimuleert om hun glazen schoon te maken. Het wordt gebruikt zonder enig product en de pads zijn verwisselbaar. Bovendien zijn er modellen van Franse makelij verkrijgbaar. De aankoop ervan maakt het dus mogelijk de koolstofemissies in verband met de invoer te beperken.

Het ultrasoon bad om je bril te strippen

Uw glazen van tijd tot tijd onderdompelen in een ultrasoon bad is een intensieve reinigingsoplossing. Het is mogelijk dit apparaat te kopen, dat ook nuttig is voor juwelen en andere kleine kostbare voorwerpen die grondig en voorzichtig moeten worden gereinigd. Maar opticiens bieden deze dienst in hun winkel aan. Een bezoek aan uw opticien kan een gelegenheid zijn om uw gezichtsvermogen te controleren, uw monturen bij te stellen en uw apparatuur te wassen!

Wat te vermijden bij het wassen van uw bril

Speciale producten voor het reinigen van glazen

Doekjes voor eenmalig gebruik, die hoofdzakelijk uit alcohol bestaan, moeten worden vermeden. De samenstelling en het verbruik ervan produceren afval dat niet kan worden gerecycleerd. Hetzelfde geldt voor reinigingssprays voor brillen die in wegwerpflacons worden geleverd.

Oma's tips om je bril te onderhouden: een goed idee?

Tandpasta, scheerschuim, afwasmiddel en andere naar verluidt doeltreffende grootmoedermiddelen zijn niet geschikt om brilmonturen of brillenglazen schoon te maken. Ze zijn vaak te schurend en bevatten deeltjes die op den duur krassen op de glazen veroorzaken, de filters verwijderen en de armaturen verstoppen.

Glazen reinigen met alcohol

Het is waar dat alcohol vet verwijdert en voorkomt dat glazen oppervlakken beslaan. Maar brillenglazen zijn niet "gewoon" glas. Ze bestaan uit filters die een waardevol visueel comfort bieden. Alcohol beschadigt deze glasbehandelingen. Alcohol kan ook het montuur beschadigen: als het te actief is, kan het verkleuren en kunnen delen van de glazen afbladderen.

Je glazen wassen met zuiveringszout?

Bicarbonaat is ook te agressief voor glazen. Bovendien laat het in poedervorm korrels achter in de reinigingsoplossingen. Deze deeltjes kunnen krassen veroorzaken op lenzen en monturen. Zelfs als ze onzichtbaar zijn voor het blote oog, zijn krassen een ergernis waar onze ogen moeite mee hebben. Zonder dat we het beseffen, veroorzaken ze vermoeide ogen.

Hoe kunt u uw contactlenzen op een milieuvriendelijke manier verzorgen en reinigen?

Het onderhoud van niet-dagelijkse contactlenzen vereist twee handelingen: het reinigen van de lenzen van onzuiverheden die zich in de loop van de dag hebben verzameld en het desinfecteren van de lenzen.
Reinigen kan met fysiologische vloeistof of gebotteld water. Kraanwater moet worden vermeden omdat het producten kan bevatten die niet geschikt zijn voor de ogen of resten die krassen kunnen maken op de lenzen.
Er zijn recepten voor fysiologische vloeistof die u zelf kunt maken. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat de gebruikte recipiënt steriel is en dat deze steriliteit in de loop van de tijd behouden blijft.
Om lenzen te desinfecteren bestaan er geen doe-het-zelf (Do It Yourself)
oplossingen, noch een echte ecologische vooruitgang. Onlangs heeft een consumententijdschrift een zeer grondig onderzoek verricht naar lensproducten. Bij dergelijke alarmerende resultaten moet men beslissen naar gelang van zijn behoeften en prioriteiten en vertrouwen op de ervaring van zijn opticien!

De ecologische impact van dagelijkse lenzen is een punt van discussie. Ze vereisen geen schoonmaakmiddelen, maar vormen een dagelijkse verspilling, ook al is die minimaal (met uitzondering van hun verpakking). Hun op kunststof gebaseerde samenstelling maakt ze niet tot de beste ecologische optie. Steeds meer opticiens bieden echter aan om oude brillenglazen terug te nemen voor recycling en er worden elke dag nieuwe materialen ontwikkeld om het percentage fossiele producten in de samenstelling van visuele correcties te verminderen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens