Top
top

Knipoog en knipperen

Net als ademhalen of slikken, is knipperen een handeling die we uitvoeren zonder het te beseffen, op een reflexmatige manier. De wetenschappelijke naam voor knipperen is nictatie! Maar wat is het doel van knipperen?

main

Waarom knipperen we met onze ogen? 

Wat is het doel van knipperen? Knipperen is iets anders dan "knipogen", wat opzettelijk gedaan wordt. In feite is knipperen een reflex, een handeling die het lichaam uitvoert zonder dat we er bewust opdracht toe geven! Deze reflex is essentieel voor onze goede visuele gezondheid. Knipperen laat toe :

  • om de hydratatie van ons hoornvlies op peil te houden
  • om het oppervlak van het oog schoon te maken.

In feite deponeert het ooglid bij elke pas het traanvocht, d.w.z. de tranen, op ons oog. Op die manier wordt enerzijds de hydratatie van de oogbol in stand gehouden, en worden anderzijds alle storende elementen (stof, wimpers, enz.) verwijderd.

Hoeveel keer knipperen we per dag?

Volgens Planetoscope.com knipperen we tot 28.000 keer per dag, meestal 10 tot 20 keer per minuut! Het knipperen gaat heel snel, het duurt maar 100 tot 150 milliseconden.

Knipperen we altijd met dezelfde frequentie? 

Nee, afhankelijk van de behoeften van de ogen, de omgeving en de context, kan het knipperen versnellen of verminderen. Wanneer er onzuiverheden in het oog zitten, knipperen we sneller, zodat het ooglid het storende element dat het oogoppervlak zou kunnen beschadigen, kan verwijderen. Wanneer we lezen of op een computerscherm werken, knipperen we daarentegen minder vaak, wat het droge ooggevoel of de rode vlekken verklaart. Om dit te voorkomen, volgt u het advies van Opticiens uit overtuiging!

Kun je te veel of te weinig knipperen?

De variatie in het ritme van het knipperen van de ogen is een teken dat optreedt bij uitdroging van de ogen, in aanwezigheid van stof, maar ook bij vermoeidheid. Het is dus een teken om rekening mee te houden, vooral tijdens lange autoritten. PERCLOS is een algoritme dat in sommige auto's wordt gebruikt om de bestuurder te waarschuwen wanneer hij zijn waakzaamheid verliest. Het is met name gebaseerd op de frequentie van knipperen.

Knipperen en liegen 

Tegenwoordig proberen studies over menselijk gedrag en de mentalisten-gekte veranderingen in het knipperen te interpreteren. We zouden bijvoorbeeld niet met onze ogen knipperen als we liegen! Te vaak knipperen, vooral bij een kind, kan wijzen op stress maar ook op bepaalde pathologieën zoals OCD of refractie stoornissen!

Goed om te weten

Het knipperen met de ogen van een baby

Baby's knipperen half zo vaak als een volwassene. Daarom lijken zij soms "gehypnotiseerd" te zijn door datgene waar zij naar kijken!

Blepharospasme of knipperziekte 

Blepharospasme is een spieraandoening van een of beide oogleden die anarchistisch samentrekt. De diagnose en behandeling ervan moeten worden uitgevoerd door een arts. In de meeste gevallen kunnen injecties met botulinum toxine een terugkeer naar de normale situatie mogelijk maken.

Voor meer informatie over uw ogen en uw gezichtsvermogen kunt u terecht bij uw Opticien by Conviction... hij zal u "in een oogwenk" antwoord kunnen geven!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens