Top
top

Hoe behandel je jeuk aan de ogen?

Jeuk aan de ogen is niet leuk. Geïrriteerde ogen kunnen het gevolg zijn van vermoeidheid, uitgedroogde ogen of allergieën. Geïrriteerde ogen kunnen ook het gevolg zijn van een aandoening die meestal goedaardig is. Ontdek de oorzaken van ogen die jeuken en de oplossingen om de irritaties tegen te gaan.

main

Waarom jeuken mijn ogen?

Er zijn heel wat mogelijke redenen waarom ogen jeuken, ogen prikken of de ogen een branderig gevoel hebben. De jeuk en irritaties zijn meestal niet erg en kunnen wijzen op een allergie, een ontsteking van het hoornvlies of een infectie van de oogleden. Ziehier enkele mogelijke aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken:

  • Conjunctivitis: conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door een virus, een bacterie of een allergie. De symptomen zijn rode uitslag, geïrriteerde ogen, een branderig gevoel en jeuk. Een oogarts kan conjunctivitis vaststellen door een biomicroscopie toe te passen.
  • Hordeolum: hordeolum, ook wel stiegje of strontje genoemd, verwijst naar een bacteriële infectie aan de rand van een ooglid, ter hoogte van de wortels van de wimpers. Het gaat om een klein wit puntje gevuld met etter. Je hebt last van jeuk, extra gevoeligheid aan licht en een gezwollen ooglid. Meestal geneest de infectie vanzelf.
  • Blefaritis: deze ontsteking van het ooglid veroorzaakt jeuk alsook een zwelling ter hoogte van de oogleden. Je traant ook meer en hebt last van een branderig gevoel. Je moet een gedetailleerd onderzoek van de oogleden ondergaan om de blefaritis op te sporen. Raadpleeg een oogspecialist voor een gepaste diagnose en behandeling.

Vind een opticien bij jou in de buurt

Ogen die jeuken en droge ogen

Bij droge ogen is er een verminderde kwaliteit en een verminderde hoeveelheid van traanvocht. Dit gebrek aan tranen zorgt voor jeuk aan de ogen en kan leiden tot irritaties.

De productie van tranen vermindert sowieso met de leeftijd, maar ook andere factoren kunnen de droge ogen verklaren: de blootstelling aan schermen, roken, het dragen van contactlenzen of de menopauze. Ook de blootstelling aan vervuilde lucht kan leiden tot droge ogen en tot jeuk.

In het geval van droge ogen is het belangrijk om een oogarts te raadplegen om de oorzaken op te sporen en een gepaste behandeling te voorzien. Kunsttranen zijn één van de meest voorgeschreven behandelingen om droge ogen en de bijhorende jeuk te verhelpen.

Ogen die jeuken: is het een allergie?

Wanneer de jeuk wordt veroorzaakt door een allergie, dan verschijnen er ook andere symptomen: niesbuien, hoofdpijn, verstopte neus en hoest. Dat is onder meer het geval bij seizoensrinitis, ook wel hooikoorts genoemd. Seizoensrinitis is een reactie op de inademing van bepaalde pollen en grassen die tussen april en het begin van de zomer in de lucht hangen.

Aan de basis van jeuk aan de ogen kunnen ook andere soorten van allergieën liggen die veroorzaakt worden door stof, huismijten of de haren van huisdieren.

Hoe verlicht je jeuk aan de ogen?

Indien de jeuk veroorzaakt wordt door een ziekte (conjunctivitis, hordeolum, blefaritis, enz.), dan moet je een oogarts raadplegen voor een geschikte behandeling. Heb je last van allergie? Dan kan je de jeuk verhelpen met een zalf (antihistaminica). Bij een bacteriële infectie is een antibacteriële crème de beste behandeling.

Je kan ook behandelingen kopen zonder voorschrift bij de apotheek. Deze kunnen echter alleen maar verstrekt worden wanneer de aard en de oorzaak van de infectie gekend zijn. Je apotheker kan je helpen bij de meest geschikte behandeling zonder voorschrift of jou, indien nodig, doorverwijzen naar een oogspecialist.

Ogen die jeuken: natuurlijke remedies

Naast de behandeling die je oogarts je voorschrijft, bestaan er heel wat huis-tuin-keukenmiddelen om ogen die jeuken te verlichten. Ziehier onze natuurlijke oplossingen om ogen te verzorgen en de jeuk te verminderen.

Korenbloem en kamille

Korenbloem en kamille zijn de bekende natuurlijke remedies voor de ogen. Deze kunnen gebruikt worden als hydrolaat of als bloemwater en bevatten ontstekingswerende, antihistamine en pijnstillende eigenschappen. Korenbloem en kamille kunnen ook gebruikt worden om ogen die jeuken te verlichten. Gebruik hiervoor een vochtig kompres dat je voorzichtig op de ogen legt.

Honing en aloe vera

Honing en aloe vera hebben ontsmettende, antivirale, antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen. Je vindt deze ingrediënten in zalven en in druppels die voorgeschreven worden bij conjunctivitis of bij geïrriteerde ogen.

Aardappel

Het klinkt misschien verrassend, maar aardappelen zijn een natuurlijk antibacterieel middel. Je kan een aardappel gebruiken bij een bacteriële conjunctivitis. Wil je een maximale werking garanderen? Rasp dan een rauwe aardappel en wikkel die in een kompres. Leg het kompres dan op de ogen die prikken en jeuken.

Wat u moet weten

Koper en zilver zijn twee metalen die gebruikt worden om bepaalde oogaandoeningen te genezen. Deze metalen zitten onder meer in oogdruppels die aangewezen zijn bij bacteriële infecties.

Kan homeopathie soelaas brengen bij ogen die jeuken?

Homeopathische bereidingen zijn vrij te verkrijgen bij de apotheek. Het gaat om kleine tabletten die smelten op de tong. Ze bestaan ook als gel en als druppels. Je apotheker kan verschillende homeopathische behandelingen voorschrijven om geïrriteerde ogen te verlichten. Denk maar aan Apis mellifica, Belladonna, Euprasia, Hepar sulfuris calcarium of Pulsatilla. We raden je echter aan om regelmatig een oogspecialist te raadplegen om je zicht en de gezondheid van je ogen te laten controleren.

Onze 3 tips tegen ogen die jeuken

  • Probeer niet in je ogen te wrijven, zelfs bij jeuk. De wrijvingen kunnen nog meer irritatie veroorzaken en zelfs een impact hebben op het hoornvlies.
  • Je kan kunsttranen gebruiken om de jeuk en de irritaties te verzachten.
  • Raadpleeg je oogarts indien de jeuk blijft duren of indien er andere symptomen de kop opsteken.
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens