Top
top

Ik heb een puistje op mijn oog: hoe kom ik er vanaf?

De ogen en oogleden zijn kwetsbare organen die door vele aandoeningen kunnen worden aangetast. Zij zijn bijzonder vatbaar voor puistjes, die ontsierend kunnen zijn en soms zelfs het gezichtsvermogen kunnen verstoren. Hoe behandel je een puistje in het oog? Hoe kom je snel van een puistje op het ooglid af? Hier volgen enkele tips over hoe u zelf van puistjes op uw ogen af kunt komen.

main

Hoe kom je van een puistje in het oog af?

Er kunnen zich verschillende soorten puistjes voordoen in uw ogen en op uw oogleden. Het is belangrijk dat u de aard van uw aandoening vaststelt voordat u het juiste middel kunt kiezen.

Wat is een oogpuistje?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een puistje op het oog een stye. In zeldzamere gevallen kan het een chalazion zijn. Ten slotte, als deze twee pathologieën eigenlijk het ooglid aantasten in plaats van het oog, kan het ook gebeuren dat uw oogbol zelf een "bolletje" vertoont, een knobbeltje dat sterk lijkt op een puistje. Dit heet nodulaire episcleritis.

Ik heb een wit puistje op mijn ooglid, hoe kan ik dat behandelen?

Een stye is het resultaat van een bacteriële infectie. Hoewel het niet ernstig is, manifesteert het zich als een steenpuist, een met etter gevulde puist. Als gevolg daarvan, tijdens zijn rijpingscyclus, wordt de stye wit. Dus als je een klein wit pukkeltje op je wimpers ziet, is het een stye.

Genezen van een zweer

Als styes zichzelf oplossen aan het einde van hun rijpingscyclus, is het niet verboden om het genezingsproces te versnellen met natuurlijke trucs zoals :

  • doe een gouden ring om de paal
  • oplossingen op basis van essentiële olie van tea tree of tijm toepassen
  • neem homeopathische korrels van Pulsatilla en Hepar sulfuris calcareum

Hoe kom ik van een rood puistje of oedeem op mijn ooglid af?

Een chalazion is de manifestatie van een verstopping van een van de meibomiaanklieren die de binnenkant van uw oogleden bekleden en verantwoordelijk zijn voor de afscheiding van mebium, een vloeistof die tranen hydraterender en beter bestand tegen verdamping maakt dan gewoon water. Het kan de vorm aannemen van een knobbeltje, en dus het algemene uitzicht hebben van een rood puistje, maar ook dat van een algemene zwelling van het ooglid.

Behandeling van een chalazion

Een chalazion vereist medische behandeling. Maar u kunt de symptomen van zwelling en irritatie zelf verlichten. Mogelijke remedies zijn:

  • massage van de oogleden met warme kompressen, waaraan bloemenwater zoals korenbloemwater kan worden toegevoegd om de oogleden te ontzwellen
  • vrij verkrijgbare corticosteroïde of ontstekingsremmende crèmes
  • oogdruppels die u helpen uw ogen schoon te maken en te bevochtigen

Wat is het verschil tussen een stye en een chalazion?

In tegenstelling tot stye, heeft chalazion niet het uitzicht van een "puistje". Het puistje dat op een chalazion lijkt, is niet purulent (d.w.z. niet wit), het verschijnt niet noodzakelijkerwijs langs de wimpers, en het is groter dan dat van een stye.

Ik heb een balletje in mijn oog, hoe kan ik het laten verdwijnen?

Soms kan er in uw oog zelf, niet op uw oogleden, een bolletje zitten dat qua vorm en grootte lijkt op een puistje. Dit is eigenlijk een knobbeltje, wat een symptoom is van episcleritis, een ontsteking van de episclera (een van de steunvliezen die de oogbol omhullen).

Behandeling van episcleritis

Meestal is episcleritis goedaardig en verdwijnt het spontaan na een paar weken. Daarom is het niet altijd nodig om het te behandelen. Bepaalde medicijnen kunnen het genezingsproces echter versnellen:

  • orale niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)
  • oogdruppels op basis van corticosteroïden
  • zoutoplossing voor het regelmatig reinigen van de ogen

Remedies voor episcleritis variëren afhankelijk van de oorzaak. Een arts moet worden geraadpleegd om de bron van de ontsteking vast te stellen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens