Top
top

Hypermetropie-of-verziendheid

Hypermetropie of verziendheid

Heb je lichte hoofdpijn aan het einde van de dag? Heb je focusproblemen bij nabijzicht? Vak je in slaap tijdens het lezen? Die tekens kunnen op hypermetropie wijzen. Wat is hypermetropie? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Welke correcties zijn mogelijk? Je vindt alle informatie in dit dossier.

main

Wat is hypermetropie ?

​Als een verziende persoon focust op een voorwerp, wordt het beeld achter het netvlies geprojecteerd en is het zicht wazig. De verziende persoon moet dan een visuele focusinspanning of accommodatie leveren om het beeld op het netvlies te verplaatsen om scherp te kunnen zien.
Bij nabijzicht kan echter een te grote accommodatie-inspanning nodig zijn en blijft het zicht wazig.

Definitie van hypermetropie: wazig nabijzicht

Bij afwezigheid van ametropie of een refractiestoornis ziet een persoon zonder moeite scherp ver. Om nabij scherp te zien, moet hij of zij dichtbij focussen of 'accommoderen'. Een verziende persoon moet op elke afstand accommoderen om scherp te kunnen zien.

Weetje

Hoe werkt accommodatie?

Het oog gebruikt twee natuurlijke lenzen om ons te laten zien: het hoornvlies en de lens. De door de cilaire spieren vervormde lens laat ons toe om te focussen dankzij de accommodatie.

Hoe verziendheid herkennen?

In geval van twijfel zijn de opticiens uit overtuiging voldoende vertrouwd met refractie en mogen ze voortaan ook volgens de wet onderzoeken uitvoeren en voorschriften vernieuwen en onder bepaalde voorwaarden aanpassen aan de evolutie van je zicht. Hierna enkele tekenen die wijzen op hypermetropie:

Is mijn kind verziend?

Hypermetropie kan al op heel jonge leeftijd voorkomen. Het accommodatievermogen van kinderen is echter heel groot. Zij compenseren deze visuele stoornis vanzelf. Meestal hebben ze dan ook geen klachten en kan hypermetropie lange tijd onopgemerkt blijven.
Deze stoornis die veroorzaakt wordt door een te klein oog, kan bij kinderen ook weer verdwijnen naarmate de oogbol groeit.

HYPERMETROPIE BIJ KINDEREN VOORKOMEN

Het advies van je opticiens uit overtuiging: laat de ogen van je kinderen onderzoeken voor ze naar de lagere school gaan.

Ben ik verziend?

Verziendheid manifesteert zich vaak vanaf de volwassen leeftijd - 18-20 jaar. Je kunt dan niet langer focussen op objecten dichtbij, terwijl je verzicht goed blijft. Misschien moet je je boek steeds verder van je ogen afhouden om scherp te kunnen lezen of heb je meer licht nodig.

Symptomen van hypermetropie

Er zijn verschillende symptomen van hypermetropie:

 • hoofdpijn
 • een gevoel van spanning op je ogen
 • 'springerige' accommodatie door de inspanningen die moeten worden geleverd om scherp te kunnen zien
 • oogvermoeidheid, tintelingen
 • concentratieproblemen (vooral bij kinderen)
 • af en toe wazig nabijzicht

Oorzaken van hypermetropie

Er zijn twee oorzaken voor de refractiestoornis:

 1. Axiale hypermetropie

Een hypermetropisch oog is 'te kort'. De nodige afstand om beelden op één punt van het netvlies te laten samenvallen is dus fysiek te klein.

 1. Sterke hypermetropie

Verziendheid kan ook het gevolg zijn van een abnormale vorm van het hoornvlies of de lens. Deze twee lenzen, die essentieel om goed te kunnen zien, kunnen te plat zijn en hypermetropie veroorzaken.

4 correcties van hypermetropie

Er zijn vier oplossingen beschikbaar voor mensen met hypermetropie om hun gezichtsvermogen te corrigeren:

 1. Zogenaamde 'convergente' of 'positieve' brilglazen tegen hypermetropie

Die zorgen ervoor dat de stralen samenvallen op het netvlies. Naarmate de hypermetropie sterker is, zijn de convergente brilglazen dikker in het midden. Door de technologische vooruitgang zijn de glazen intussen echter veel minder dik en is de bril dus esthetischer.

 1. Corrigerende contactlenzen tegen hypermetropie

De correctie 'volgt' de bewegingen van de ogen. Er is geen dode hoek door een montuur.

 1. Refractieve chirurgie tegen hypermetropie

Refractieve chirurgie corrigeert hypermetropie door middel van een laseroperatie die het hoornvlies een grotere kromming geeft.

 1. Multifocale implantaten tegen hypermetropie

Intraoculaire implantaten zorgen voor een scherp zicht zonder correctie. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De resultaten zijn controversieel. De operatie wordt weinig toegepast in Frankrijk door de hoge kost, die niet door de ziektekostenverzekering wordt terugbetaald.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens