Top
top

Hoe zorg ik voor mijn lenzen

Voor uw comfort en veiligheid is zorgvuldige verzorging essentieel bij het dragen van contactlenzen. Contactologielaboratoria innoveren om deze gebaren te vereenvoudigen en een grotere weerstand tegen contactlenzen mogelijk te maken.

main

6 praktische tips voor het aanmeten van contactlenzen

Hier zijn enkele eenvoudige tips om toe te passen bij het aanpassen van uw lenzen:

  1. was en droog je handen grondig,
  2. korte nagels hebben: het is hygiënischer maar ook comfortabeler om de lenzen in te doen en tenslotte is het minder riskant om de lenzen te beschadigen met korte nagels,
  3. begin altijd met dezelfde lens, links of rechts, om ze niet te verwisselen
  4. Houd uw lenzen uit de buurt van uw gootsteen of een andere plaats waar ze eruit kunnen vallen en u ze niet meer terug kunt krijgen,
  5. doe uw contactlenzen in voordat u make-up aanbrengt, en neem ze uit voordat u uw make-up verwijdert
  6. sluiten bij het spuiten van parfum, haarlak of andere aë

Reinigingsmiddelen voor contactlenzen

Er is maar één oplossing voor het reinigen van contactlenzen: de specifieke reinigingsvloeistof! Het reinigt niet alleen uw contactlenzen, maar ontsmet en spoelt ze ook.

  • Gebruik nooit iets anders om uw lenzen te verzorgen.
  • Spoel ze nooit af met water want dat bevat ziektekiemen, bacteriën en kalk... Vertrouw de gekke ideeën niet!
  • Tenslotte, gebruik de reinigingsvloeistof niet na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum (hetzelfde geldt voor lenzen).

Eenvoudige stappen om uw contactlenzen schoon te maken

Eenmaal uitgenomen, moeten uw lenzen gereinigd worden. Daartoe masseert u ze zachtjes in de palm van uw schone hand, spoelt u ze af en laat u ze in de oplossing gedurende de bij elke uitname aangegeven tijd (ten minste 8 uur voor de meeste lenzen).

De lenshouder: onberispelijke hygiëne essentieel

Het etui met uw lenzen moet ook perfect onderhouden worden. De vloeistof die erin zit, moet elke dag worden ververst. Zodra u uw lenzen in uw ogen hebt gedaan, spoelt u het doosje uit met de vloeistof en laat u het op een schone, droge plaats drogen.  Uw lenshouder moet elke maand vervangen worden om de groei van ziektekiemen te voorkomen.

 

Denk eraan de vernieuwingstermijnen van uw lenzen te respecteren: niet meer dan 15 dagen voor tweewekelijkse lenzen, niet meer dan een maand voor maandelijkse lenzen.

Het dragen van lenzen tijdens de Covid-19 pandemie

Is het gevaarlijk om lenzen te dragen in geval van coronavirus?

Er is veel tegenstrijdige informatie over het dragen van lenzen tijdens de epidemie. Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft de media attent gemaakt op de risico's van besmetting bij het gebruik van contactlenzen. De drie grote Franse contactologielaboratoria en de SFOALC (Franse vereniging van contactlens-oftalmologen) hebben in een officiële verklaring gereageerd. Zij herinneren eraan dat de hygiënische voorwaarden die voor het dragen van contactlenzen noodzakelijk zijn, het mogelijk maken het risico van besmetting te beperken.

De officiële aanbevelingen van contactologen

De SFOALC waarschuwt dat het moeilijk is om reinigingsvloeistof te verkrijgen of lenzen te vernieuwen, of om hulp en advies te krijgen over het gebruik van contactlenzen. Daarom wordt aanbevolen de hygiënische maatregelen in acht te nemen die het dragen van contactlenzen met zich meebrengt en deze gebruiksvoorwaarden niet te negeren, ook al is het moeilijk om aan etuis of reinigingsvloeistoffen te komen. Het is goed eraan te herinneren dat het dragen van een bril, op dezelfde manier als het dragen van een masker, een barrière kan vormen voor mogelijk besmette spatten.

Social distancing bij het hanteren van contactlenzen

Door de verspreiding van het coronavirus is het van essentieel belang geworden maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Het wassen van de handen, dat al essentieel was voor het omgaan met lenzen, is dus een essentiële barrière geworden.

Wat u moet weten

Ik heb het coronavirus, kan ik mijn lenzen gebruiken?

Indien de lensdrager met het Coronavirus besmet is, wordt bij gebrek aan betrouwbare gegevens over de verspreiding ervan en de organen die het infecteert, aanbevolen de contactlenzen te laten liggen en de drager een bril te laten gebruiken.

Contactlenzen, bindvliesontsteking en coronavirus?

Een rood oog blijft een oogheelkundige noodsituatie, of er nu een pandemie is of niet. Het gebruik van contactlenzen moet daarom worden vermeden bij de eerste tekenen van roodheid of ongemak. Sommige bindvliesontstekingen kunnen in verband worden gebracht met het coronavirus, het is dus raadzaam zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw arts wanneer zich symptomen voordoen.

TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens