Top
top

Hoe voorkom je dat je bril beslaat met een masker

Sinds de gezondheidscrisis met het coronavirus is het dragen van een masker onder bepaalde omstandigheden verplicht. Veel mensen worden nu geconfronteerd met het probleem dat hun bril beslaat. Hoe ontstaat dit beslaan? Waaraan is dat te danken? En vooral, hoe kan het vermeden worden? Van de eenvoudigste tips tot de meest originele, met inbegrip van de aankoop van accessoires of specifieke producten, wij vertellen u alles zodat u niet beslagen ten ijs komt.

main

Masker en bril, 6 anti-condens tips om te weten

Waarom beslaan brillenglazen?

Of het nu gaat om een chirurgisch masker of een masker van stof, het masker, dat een onmisbaar element is geworden in de strijd tegen covid-19, veroorzaakt een groot probleem voor brildragers: de vorming van mist op de glazen. Om dit te voorkomen en de trucs tegen beslaan van de glazen te benutten, is het in eerste instantie noodzakelijk te begrijpen waar deze mist vandaan komt? Hoe wordt het gevormd?
Mist is het resultaat van contact tussen een koud oppervlak en warme vochtige lucht. Het is de condensatie van water dat op glas hangt, bijvoorbeeld.

Uw bril kan beslaan:

  • Een verwarmde kamer binnengaan van een koude buitenkant
  • koken, het openen van een oven, vaatwasser of steamer
  • door het drinken van een warme drank
  • als je in de auto stapt en de temperatuur in de auto verschilt van de buitentemperatuur
  • door het beoefenen van een sport
  • het uitvoeren van een activiteit waarbij een masker moet worden gebruikt

Plaats het masker correct om te voorkomen dat de bril beslaat

Hoe zet je je masker op om te voorkomen dat je bril beslaat? Het eerste advies bij het gebruik van een masker is het correct te plaatsen, zowel om de vorming van mist op de bril te voorkomen als om de doeltreffendheid ervan te waarborgen. Het masker moet de neus, mond en kin bedekken en onder de bril passen. Het moet passen bij de rondingen van het gezicht en zo weinig mogelijk lucht doorlaten. Beperking van de doorlaat van lucht beperkt de vorming van mist op de glazen.

Vouw uw zelfgemaakte masker om condensatie te beperken

Een kleine tip uit Japan, als je zelfgemaakte masker groot genoeg is: denk eraan om het bovenste deel naar binnen te vouwen. Het past beter bij uw gezicht en beperkt de condensatie door luchtuitwisseling.

Gebruik een neusklem om te voorkomen dat de bril beslaat

De chirurgische maskers hebben metalen staafjes die op de bovenkant van de neus moeten worden geplaatst en vastgezet. Het principe is om een maximale afdichting tussen het masker en het gezicht te handhaven. Voor stoffen maskers, zelfgemaakte maskers en maskers die niet over deze staafjes beschikken, moet men dus een trucje vinden dat bij u past om het masker tegen de neusbrug geplakt te houden.

Technieken om het beslaan van glazen te voorkomen

Er zijn veel technieken:

  • een zakje naaien waar je een flexibele haarspeld in kunt doen, een aluminium lint...
  • lijm de draad van een pijpenrager aan uw masker op de brug van de neus
  • bedek de bovenkant van uw masker met gips tot de dikte die perfect bij uw gezicht past, of bevestig uw masker zelfs rechtstreeks op uw gezicht
  • met behulp van een in de handel verkrijgbare neusklem

De "Pince mi", de in Frankrijk tijdens de gezondheidscrisis gemaakte neusklem

Een Frans bedrijf heeft een neusklem gemaakt speciaal voor het dragen van een masker, dat sinds de covid-19-crisis in veel contexten verplicht is geworden. Het wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing en een naaipatroon om aan een stoffen masker te worden toegevoegd, of direct tijdens de vervaardiging te worden geïntegreerd.

Zakdoek als anticondensmiddel

Een andere techniek om de lucht- en vochtuitwisseling tussen de binnen- en buitenkant van het masker te beperken, is het plaatsen van een opgevouwen tissue tussen de huid en het masker op de neusbrug. Het papier houdt het uitgeademde vocht vast en "verstopt" de luchtwegen, zodat de bril niet beslaat.

Zeep op glazen om beslaan te voorkomen

Oma's tip: Smeer zeep op glazen om beslaan te voorkomen. Het dunne laagie zeep op het oppervlak van het glas voorkomt beslaan. Het principe bestaat erin de zeep met een microvezeldoek aan beide zijden van het glas aan te brengen en in de open lucht te laten drogen. U kunt ervoor kiezen de glazen te wassen met koud water en zeep of de zeep droog toe te passen.
Afwasmiddel, Marseillezeep, Aleppozeep of supervette zeep zijn allemaal geschikt, maar pas op met scheerschuim, lichaamsproducten of andere producten die exfoliërend kunnen werken en daardoor krassen op de glazen kunnen veroorzaken. Ontvettingsmiddelen verdienen de voorkeur om het vet waaraan de mist blijft kleven te verwijderen.

Optische producten tegen het beslaan

Er zijn veel producten ontwikkeld om het beslaan van duikbrillen en duik- of skimaskers tegen te gaan. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van anticondensgel, anticondensdoekjes en anticondensspray. Sommige glasfabrikanten, zoals Essilor of Tokaï Optecs, bieden ook anticondens glazen aan.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens