Top
top

Hoe voorkom je bijziendheid door het beeldscherm?


Overmatig gebruik van beeldschermen kan veel aandoeningen veroorzaken, die worden gegroepeerd onder de term Digital Impairment Syndrome. Deze overmatige tijd die wordt doorgebracht voor een computer, tablet of smartphone kan een reeds bestaande visuele stoornis aan het licht brengen en verergeren. Een vorm van bijziendheid die "gedragsbijziendheid" wordt genoemd, wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door overmatig gebruik van beeldschermen. Onderzoek maakt het thans mogelijk nieuwe correctiemiddelen te ontwikkelen om de ogen tegen dit soort afwijkingen te beschermen en de achteruitgang van de visuele functies te beperken.

main

Hoe kan gedragsbijziendheid worden bestreden?

Myopie ontwikkelt zich waarschijnlijk in de loop van de tijd en wordt beschreven als een progressieve pathologie. Wat veroorzaakt bijziendheid? Wat zijn de risicofactoren voor verergering? Bevorderen videospelletjes bijziendheid? Hoe kunt u uw gezichtsvermogen en dat van uw kinderen beschermen?

Een epidemie van progressieve bijziendheid

In haar visuele gezondheidsbarometer 2019 meldt de Nationale Vereniging voor de Verbetering van het Gezichtsvermogen (AsnaV) dat 25 tot 30% van de 16-24-jarigen aan bijziendheid zou lijden. Bijna één op de vier kinderen die een bril dragen, lijdt aan deze gezichtsstoornis. Dit cijfer stijgt tot 60% op 18-jarige leeftijd. In de geïndustrialiseerde landen neemt dit cijfer voortdurend toe. Studies schatten dat tegen 2050 één op de twee mensen bijziend zal zijn. Wat is de oorzaak van dit verschijnsel, dat de bijziendheidsepidemie wordt genoemd? De hoeveelheid tijd die wordt besteed aan het gebruik van schermen en de afname van buitenactiviteiten. Hoe kunnen we de verergering van deze bijziendheid beperken nu de digitale technologie alomtegenwoordig is geworden?

Goed om te weten

Wat is gedragsbijziendheid?

Bijziendheid is een visuele aandoening waarbij het zicht op afstand niet helder is. Deze refractieafwijking is klassiek het gevolg van een misvorming of misvorming van het optische systeem, meestal van genetische oorsprong.

Gedragsbijziendheid, ook wel "accommoderende bijziendheid" genoemd, heeft verschillende oorzaken. Het wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van beeldschermen. Vaak te dicht bij het gezicht geplaatst en met een slecht aangepaste verlichting, belasten zij de accommodatie-spieren, het proces dat door de ogen wordt uitgevoerd om helder te kunnen zien. Langdurig gebruik van een computer of een mobiel toestel stelt deze spieren bloot aan een te grote inspanning, waardoor ze verslechteren, wat bijziendheid van het gezichtssysteem veroorzaakt.

Hoe kunnen de risico's van bijziendheid door beeldschermen worden beperkt?

Schermen zijn moeilijk te vermijden in ons dagelijks leven. Daarom is het belangrijk de tijd en de omstandigheden waarin zij worden gebruikt te beheren.
Wanneer u een computer, een smartphone of een tablet gebruikt, moet u zoveel mogelijk aan natuurlijk licht worden blootgesteld. Het wordt ook aanbevolen om elke 20 minuten een pauze te nemen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar moet schermtijd worden beperkt tot 40 minuten per sessie en mag de dagelijkse blootstelling niet meer dan 3 uur bedragen. Ten slotte helpt het beoefenen van fysieke activiteiten of activiteiten in de open lucht om het gezichtsvermogen op lange afstand te stimuleren en in stand te houden.

Naast deze goede gewoonten bestaan er verschillende optische apparaten die speciaal zijn ontwikkeld om de ontwikkeling van bijziendheid tegen te gaan en die de schadelijke effecten van beeldschermen kunnen beperken en zo het Digital Impairment Syndrome kunnen bestrijden.

Optische apparatuur ter bestrijding van bijziendheid

Zelfs als u goed voor uw visuele gezondheid zorgt, kan een reeds bestaande refractiefout blijven bestaan en verergeren door het gebruik van beeldschermen. Er zijn echter nieuwe soorten corrigerende lenzen beschikbaar om de schadelijke effecten van technologie op uw ogen en die van uw kinderen af te remmen.

Corrigerende lenzen om bijziendheid bij kinderen te verminderen

Naast blauwlicht-filters zijn er ook brillenglazen die speciaal zijn ontworpen voor regelmatige gebruikers van computers, tablets en andere digitale apparaten. Zo brengen sommige glasfabrikanten brillenglazen voor kinderen op de markt die de ontwikkeling van bijziendheid afremmen. Zij bieden dus een oplossing om de ontwikkeling van deze bijziendheid bij kinderen, die vaak in de hand wordt gewerkt door het gebruik van beeldschermen vanaf jonge leeftijd, te beperken. Tekenfilms, videospelletjes... De vrijetijdsbesteding van kinderen gaat vaak gepaard met beeldschermen en kan bijziendheid verergeren. De bril in kwestie corrigeert de pathologie en vertraagt de ontwikkeling ervan.

Wist u dat?

Er zijn ook reeksen corrigerende lenzen voor presbyopen die op een beeldscherm werken.

Een oogdruppel om problemen met het gezichtsvermogen te corrigeren

De afgelopen jaren heeft een team van Israëlische wetenschappers gewerkt aan oogdruppels om bijziendheid en verziendheid te corrigeren. De tests op mensen zijn gepland voor 2021, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend!

Aarzel niet om uw Opticien Par Convication te vragen naar de oplossingen die moeten worden toegepast om uw comfort en uw visuele gezondheid te behouden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens