top

Hoe kom je van een wimper of een vreemd voorwerp in het oog af?

Een wimper in het oog is vaak goedaardig, maar ook zeer onaangenaam! Hoe kom je er snel en goed van af, en wanneer moet je een oogarts raadplegen? Opticiens uit overtuiging antwoorden u.

main

Verwijderen van een vreemd voorwerp of stof uit het oog

Onze ogen zijn kleine wonderen der techniek, maar ze zijn ook zeer kwetsbaar. Onze oogleden zijn er om ze te beschermen tegen vreemde voorwerpen die ze kunnen beschadigen. Maar soms slaagt een indringer erin om voorbij deze barrière te geraken, en zitten we met een "ongewenste gast": een wimper, een klein kledingsvezeltje, een stofje, een deeltje make-up, een zandkorrel... in het oog. Dit binnendringen uit zich dan in een sterk onbehagen, min of meer pijnlijk.

Drie tips om van een vreemd voorwerp af te komen

  1. Wrijf niet in je ogen.
  2. Spoel het oog met vloeistof
  3. Gebruik een wattenstaafje onder het ooglid

1. Niet in de ogen wrijven

De drang om in de ogen te wrijven of het vreemde voorwerp met de vingers te verwijderen, moet worden weerstaan. Dit verandert niet alleen niets aan het gevoel van ongemak, maar kan het ook verergeren en zelfs ernstigere infecties veroorzaken.

2. Spoel het oog met vloeisto

Als het vreemde voorwerp op het witte deel van het oog zit:

  • De eerste oplossing is snel knipperen om het vreemde voorwerp op natuurlijke wijze te verwijderen.
  • De meest doeltreffende manier is vaak het oog te besproeien om de wimper of het vreemde voorwerp te verwijderen: gebruik bij voorkeur flessenwater, spoel één of meerdere malen grondig.
  • U kunt ook natuurlijke tranen gebruiken, of zoutoplossing, die u in de apotheek kunt vinden.

3. Onder het ooglid, gebruik een wattenstaafj

U kunt het vreemde voorwerp of de wimper uit het oog verwijderen door het ooglid op te tillen: kijk naar uzelf in een spiegel, til het ooglid met één hand op en verwijder het vreemde voorwerp voorzichtig met de andere hand met behulp van een wattenstaafje. Als je dit met een kind doet, vraag hem dan naar beneden te kijken om het makkelijker te maken. Gebruik uiteraard nooit harde voorwerpen (pennen, lucifers, enz.) om uw oog schoon te maken of erover te wrijven: dit kan uw hoornvlies ernstig beschadigen.

Goed om te weten

Vreemde voorwerpen en contactlenzen

Als u contactlenzen draagt, verwijder ze dan (met schone handen natuurlijk!). Het vreemde voorwerp kan vast komen te zitten tussen het oppervlak van uw oog en uw lens, wat een nog ongemakkelijker gevoel geeft, maar wat belangrijker is, het wordt bijna onmogelijk om het ongewenste deeltje los te maken. Nadat het vervelende deeltje is verwijderd, kan het ongemak nog enkele uren aanhouden, omdat het oogoppervlak geïrriteerd kan zijn geweest.

Vreemd voorwerp in het oog: blijvende irritatie

Maar als het ongemak langer dan een paar uur aanhoudt, kan het een teken zijn van een ernstiger oogirritatie, zoals een stye of chalazion. Een oogarts moet geraadpleegd worden. U moet ook een arts raadplegen als u een gezwollen ooglid hebt, als uw oog rood wordt, als u een branderig gevoel in uw oog hebt, of als u last hebt van het gebruikelijke omgevingslicht.

Als u contactlenzen draagt, doe ze dan zo snel mogelijk uit en draag in plaats daarvan uw bril. Draag bovendien uw zonnebril als het licht sterk is, om uw oog te beschermen dat al gesensibiliseerd is. Indien nodig zal uw oogarts een behandeling voorschrijven om uw geïrriteerd oog te genezen.

Vreemde voorwerpen in het oog: te nemen voorzorgsmaatregelen

Om te voorkomen dat u een wimper in uw oog krijgt, moet u niet in uw ogen wrijven, en natuurlijk bij risicovolle activiteiten is het beter een bril te dragen: doe-het-zelf werkzaamheden (schuren, zandstralen...), sportactiviteiten, gebruik van oplosmiddelen of spuitbussen, enz.

Je ogen zijn kostbaar, dus zorg er goed voor! Voor meer informatie over uw gezichtsvermogen, vraag het uw Opticien par Conviction of raadpleeg uw oogarts!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens