Top
top

Wimper in je oog: hoe haal je een vreemde substantie weg?

Het komt regelmatig voor dat een wimper in ons oog terechtkomt. Dat is ongemakkelijk en kan zelfs pijnlijk zijn. Maar wees gerust, er bestaan methodes om de wimper in alle veiligheid weg te nemen. Leer hoe je een vreemde substantie veilig kunt verwijderen en ontdek wanneer je het best een oogarts raadpleegt.

main

Hoe haal je een wimper uit je oog?

Onze wimpers spelen verschillende rollen in de bescherming en de gezondheid van onze ogen. Ze vormen een fysieke barrière tegen bijvoorbeeld stof, zand, vuil en andere ongewenste deeltjes.

Wimpers hebben een natuurlijke levenscyclus: ze vallen vanzelf uit en worden vervangen door nieuwe wimpers. Een wimper kan op heel wat manieren in het oog terechtkomen. Wanneer je in je ogen wrijft dan kan een wimper loskomen uit je oogleden en per ongeluk in het oog geduwd worden. Een wimper kan ook in het oog terechtkomen doordat je met je ogen knippert. Met de ogen knipperen is een natuurlijk mechanisme dat het oogoppervlak reinigt en hydrateert. Soms kan het knipperen een wimper in het oog duwen.

5 tips om een wimper of een vreemde substantie uit je oog te halen:

  1. Was je handen: zorg ervoor dat je handen schoon zijn vooraleer je je oog aanraakt. Zo vermijd je dat bacteriën of andere delen in het oog terechtkomen.
  1. Knipper met je ogen: probeer snel, maar zacht met de ogen te knipperen. Zo helpen je tranen om vreemde substanties of stof uit je ogen te verwijderen.
  1. Wrijf niet in je ogen: wrijf je in je ogen, dan kan dat de situatie verergeren omdat je de vreemde substantie mogelijks dieper in het oog duwt of omdat je het oogoppervlak beschadigt.
  1. Gebruik schoon water: verdwijnt de vreemde substantie niet na het knipperen met de ogen? Spoel je oog dan voorzichtig met schoon en lauw water. Je kan een glas of een schone fles gebruiken om je oog met water te spoelen. Je kan ook natuurlijke tranen of, indien beschikbaar, fysiologisch water gebruiken.
  1. Trek zacht aan je ooglid: indien de vreemde substantie zichtbaar is, dan kan je het bovenste ooglid zacht naar beneden trekken en het onderste ooglid naar boven. Gebruik indien nodig een wattenstaafje of de hoek van een schone zakdoek om het deeltje voorzichtig te verwijderen.

Ben je er na deze stappen nog steeds niet in geslaagd om de vreemde substantie weg te nemen of voel je je nog ongemakkelijk? Raadpleeg dan onmiddellijk een gezondheidsprofessional.

Gebruik geen oogdruppels, zalf of andere medicijnen zonder een gezondheidsprofessional te raadplegen. Deze kunnen de situatie immers verergeren.

Vind een opticien bij jou in de buurt

Goed om te weten

Vreemde substantie en contactlenzen: wat te doen?

Zelfs indien je contactlenzen draagt, is het mogelijk om last te hebben van irritaties of complicaties door een vreemde substantie. Vooraleer je je ogen of je contactlenzen aanraakt, was je het best goed je handen met water en zeep. Zo vermijd je besmettingen. Haal voorzichtig de contactlens uit de oog in kwestie en bewaar deze in een potje met lenzenvloeistof. Analyseer de lens om te zien of de vreemde substantie eventueel aan de lens kleeft of om te zien of de lens beschadigd is. Is de lens beschadigd? Gebruik deze dan niet opnieuw en gooi deze weg. Wanneer je de vreemde substantie hebt verwijderd op één van de bovenstaande manieren, dan kan je de contactlens opnieuw aanbrengen. Let er wel op dat deze schoon en onbeschadigd is. Heb je twijfels? Draag dan een bril totdat je jouw oogarts kunt raadplegen.

Alles over contactlenzen

Wat te doen indien de irritatie aanhoudt?

Blijft het ongemak gedurende meerdere uren duren, dan kan dat wijzen op een ergere vorm van irritatie aan het oog. Het kan onder meer gaan om de volgende aandoeningen:

  • Een hordeolum: een hordeolum is een kleine, maar pijnlijke ontsteking die zich meestal aan de rand van het ooglid ontwikkelt. Een hordeolum is het gevolg van een bacteriële infectie, vaak veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus die de zone rond de wimpers aantast. Bij een hordeolum heb je het gevoel dat er een vreemde substantie in het oog zit doordat het ooglid ontstoken en opgezwollen is. Dit gevoel kan erg ongemakkelijk zijn en zelfs aanvoelen alse en wrijving of een irritatie wanneer je met je ogen knippert of met de ogen beweegt.
  • Een chalazion (ooglidtumor): dit wordt veroorzaakt door een blokkering van de klier van Meibom, een klier aan de binnenkant van de oogleden die een vetstof produceert. Die stof mengt zich met de tranen om het oogoppervlak vochtig te houden. Indien één van die klieren verstopt zit, dan stapelt de vetstof zich om en vormt een cyste of een opgezwollen hoopje weefsel dat chalazion heet. In tegenstelling tot een hordeolum wordt een chalazion niet veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Indien je merkt dat het ooglid gezwollen is, het oog rood of dat je ogen een branderig gevoel hebben, of indien je last hebt van het gewone omgevingslicht, dan raadpleeg je het best een oogarts. Indien het licht erg intens is, draag dan een zonnebril om je gevoelig oog verder te beschermen. Indien nodig kan je oogarts je een geschikte behandeling aanbevelen om je geïrriteerde oog te verzorgen.

Alles over brillen

Hoe vermijd je een vreemde substantie in het oog?

Het is onmogelijk om je oog 100% te beschermen tegen vreemde substanties. Toch kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om je ogen doeltreffend te beschermen:

  • Draag een beschermende bril: draag een veiligheidsbril of een beschermend masker in omgevingen waarin er deeltjes door de lucht vliegen. Denk maar aan stof, zand of houtschilfers tijdens bouwwerken, het tuinieren of in industriële omgevingen.
  • Wrijf niet in je ogen: wrijf niet in je ogen met vuile handen. Dat kan immers vreemde substanties of bacteriën in het oog brengen.
  • Draag een zonnebril: een zonnebril beschermt je ogen tegen Uv-stralen en tegen vreemde substanties op dagen met veel wind of veel zon.
  • Let op met cosmetica: breng je make-up aan met propere handen en schone hulpmiddelen. Deel de producten niet met andere mensen om het risico op de verspreiding van bacteriën te verminderen.
  • Behandel je contactlenzen met de nodige zorg: indien je contactlenzen draagt, volg dan de instructies van je oogarts op het vlak van aanbrengen, weghalen en onderhoud.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens