Top
top

Het chalazion, een puistje onder het ooglid

Het chalazion is een soort puistje op het ooglid dat roodheid, zwelling en pijn veroorzaakt. Het is onschadelijk en niet besmettelijk en wordt vaak met een hordeolum verward. Chalazion vereist echter speciale zorg. Een medische behandeling is essentieel en in sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn. Wat is een chalazion? Hoe behandel je het snel? Hoe wordt het veroorzaakt? Hoe verdwijnt het? Je komt hier alles over deze ooglidaandoening te weten.

  1. Wat is een chalazion?
  2. Hoe ontstaat het?
  3. Symptomen van een chalazion
  4. Hoe behandel je een ooglidcyste?
  5. Risicofactoren
  6. Een chalazion voorkomen
  7. Hoe onderscheid je het van een hordeolum?
main

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een ontsteking van het ooglid die het gevolg is van een obstructie van een Meibomiusklier. Het wordt met andere woorden veroorzaakt door een verstopping van een van de vele klieren die het oog met vocht smeren. Er zitten er meer dan 30 aan de binnenkant van elk ooglid. Ze produceren meibum, een olieachtige vloeistof die de bovenlaag van de traanfilm vormt en ervoor zorgt dat tranen minder snel verdampen en meer hydrateren.
Wanneer een Meibomiusklier geen meibum kan vrijgeven, raakt ze verstopt en zwelt ze op, waardoor zich aan de binnenkant of op de rand van het ooglid een cyste kan vormen. Dat is een chalazion.

Oorzaken van een chalazion

Een Meibomiusklier kan om verschillende redenen verstopt raken. Een chalazion vormt zich wanneer een of meer van deze factoren aanwezig zijn. 

  • De door de meibomiusklier geproduceerde vloeistof is te dik en vormt een opstopping.
  • Vuildeeltjes in de lucht blokkeren de afvoer.
  • Bij een chalazion blijkt uit analyseresultaten van genomen stalen de aanwezigheid van de Dermodex folliculorummijt.
  • Droge ogen.

Hoe weet je of je een chalazion hebt?

Wat zijn de symptomen van een chalazion? In welke volgorde doen ze zich voor? Sommige symptomen wijzen op een ooglidcyste.

  • Het eerste symptoom dat zich voordoet, is meestal pijn in het ooglid. Het ooglid wordt rood, het doet pijn en 'pikt'.
  • Enkele uren of dagen later treedt een zwelling op in de vorm van een bolletje of een oedeem op het hele ooglid.
  • Tranen, grote gevoeligheid voor licht, irritatie of zelfs conjunctivitis kunnen later optreden.
  • Tot slot kan je gezichtsvermogen worden vestoord. Door een chalazion kun je dubbel of wazig gaan zien.

Is een chalazion soms niet te zien? 

Neen, je ziet een chalazion zodra het zich ontwikkelt. Het uit zich in een gezwollen en rood ooglid. Meestal wijst een chalazion naar binnen, maar soms ook naar buiten.
In de meeste gevallen duurt het 2 tot 8 weken voor een chalazion vanzelf geneest.

Wanneer raadpleeg je je arts met een ooglidcyste?

Wanneer moet ik mijn arts raadplegen? Hoe herken ik een chalazion? Dit soort oogziekte vereist een klinische diagnose door een huis- of een oogarts. Die laatste kan de correcte behandeling voorschrijven. Bij chalazion is het aangewezen om een arts te raadplegen om een eventuele tumor van de talgklieren uit te sluiten.

Hoe behandel je een chalazion?

Om een chalazion te laten verdwijnen, moet de Meibomiusklier worden vrijgemaakt voor zich een cyste vormt.

  1. Meibomiusklieren vrijmaken met ooglidmassage
    De eerste behandeling van een chalazion bestaat in het masseren van de oogleden met warme kompressen om de verstopping en het meibum te verwijderen.
  2. Ontstekingsremmende crème aanbrengen
    Als er al een cyste is gevormd, is een door een huisarts of een oogarts voorgeschreven crème nodig om de ontsteking te verminderen en infectie te voorkomen.
  3. Een operatie ondergaan
    Wanneer de cyste met deze behandelingen niet verdwijnt, is een operatie onder plaatselijke verdoving noodzakelijk.

Opgelet: Gebruik geen make-up en draag geen contactlenzen tijdens de behandeling.

Natuurlijke en medische middeltjes om zelf de symptomen van een chalazion te verlichten

Een chalazion verlichten

Een chalazion moet medisch worden behandeld. Je kunt zelf wel de zwelling en de irritatie van je ooglid verzachten met eenvoudige middeltjes.

  • Bepaalde bloemenwaters, zoals korenbloemwater, hebben een verzachtend effect, in combinatie met warme kompressen.
  • Groene thee heeft hetzelfde effect en kan de vermindering van het oedeem versnellen.
  • Corticosteroïde crèmes verminderen de ontsteking en de jeuk.
  • Reinigende en hydraterende oogdruppels zorgen voor verlichting tussen twee massages.
  • Je kunt het homeopathische middel Pulsatilla 7 CH gebruiken bij overvloedig tranen en nachtelijke residuen op de oogleden.

Moet je een chalazion doorprikken?

Je mag in geen geval proberen om een chalazion te doorprikken. Het puistje is niet etterig, heeft geen drainagepunt en wordt niet veroorzaakt door een infectie, maar door een obstructie van een klier aan de binnenzijde van het ooglid. Deze poging is niet alleen pijnlijk, het manipuleren van het ooglid onder niet-chirurgische omstandigheden (steriele omgeving, geschikte apparatuur), kan leiden tot een infectie door ziektekiemen in het oog.  

Risicogroepen en chalazion

Iedereen kan een chalazion ontwikkelen, zelfs kinderen. Het komt wel het vaakst voor bij personen tussen 30 en 50 jaar die last hebben van: 

  • droge ogen
  • ziekten zoals rosacea of blefaritis
  • diabetes of een hoog cholesterolgehalte
  • auto-immuunziekten
  • polyallergieën in vervuilde omgevingen

Heeft je kind een chalazion? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen om een visusstoornis na deze ontsteking te vermijden. Een onbehandeld chalazion kan bijvoorbeeld leiden tot astigmatisme.

Hoe voorkom ik dat ik een chalazion krijgt?

Door dagelijks enkele eenvoudige hygiëneregels en eenvoudige handelingen in acht te nemen, kun je voorkomen dat een Meibomiusklier verstopt raakt en dat zich herhaaldelijk ontstekingen en chalazions voordoen.

3 tips om het ontstaan van een chalazion te vermijden

  • Masseer je ogen kort bij het douchen of baden. De inwerking van warm water helpt om vettige substanties vloeibaar te maken en het masseren helpt om vloeistoffen of stofdeeltjes te verwijderen die een verstopping van de kanalen of klieren van het oog kunnen veroorzaken.
  • Maak je oogleden zorgvuldig en regelmatig schoon en vermijd om hierbij agressieve producten voor je huid te gebruiken.
  • Vervang geregeld je beddengoed, vooral de hoofdkussenslopen. Dit helpt bij de hygiëne van je oogleden en voorkomt ontstekingen of infecties van je oogleden.

Heeft een chalazion een psychologische oorzaak?

Geen enkele wetenschappelijke studie heeft tot nog toe psychologische of psychosomatische oorzaken aan het licht gebracht. Bepaalde natuurgeneeswijzen zien in deze pathologie echter de uiting van emotionele problemen.

Hordeolum of chalazion?

Het is vaak moeilijk om de beide te onderscheiden. Een hordeolum heet voluit een extern hordeolum en een chalazion is een intern hordeolum. Een hordeolum blijft met andere woorden aan de buitenkant van het ooglid, terwijl een chalazion zich aan de binnenzijde ontwikkelt.
De symptomen zijn vrijwel dezelfde. Pijnlijke en gezwollen oogleden en de aanwezigheid van een puistje. Een hordeolum is echter gewoonweg een puist die het gevolg is van een bacterie. Hij is etterig en zit ter hoogte van de wimpers.
Het chalazion ziet er niet uit als een 'puist die je kunt uitknijpen'. Het bevat geen etter en wordt niet door een bacterie veroorzaakt. Het oedeem van een chalazion is groter dan bij een hordeolum en zit niet noodzakelijk aan de rand van de wimpers. De genezingstijd van een chalazion kan 2 tot 8 weken bedragen, terwijl een hordeolum meestal na minder dan tien dagen verdwijnt.
Een hordeolum geneest meestal ook vanzelf, terwijl een chalazion behandeld moet worden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens