Top
top

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die vooral voorkomt bij mensen ouder dan 40 jaar, en vooral bij risicogroepen: erfelijke aanleg, diabetici, sterke myopie of hypermetropie, onder behandeling met cortisone... Wat is glaucoom? Hoe ziet het eruit? Hoe wordt het behandeld? Wij vertellen u alles over deze oogziekte die zo snel mogelijk moet worden behandeld, liefst nog voor de eerste symptomen optreden.

main

Wat is glaucoom?

Wat veroorzaakt glaucoom?

Glaucoom wordt veroorzaakt door een verhoging van de intraoculaire druk (druk in het oog) waardoor het netvlies wordt platgedrukt en de oogzenuw wordt aangetast.

Wat zijn de gevolgen van glaucoom?

Afhankelijk van het type veroorzaakt glaucoom een vermindering van het gezichtsveld, met name in het perifere zicht. Elk verlies of elke vermindering van het gezichtsvermogen is onomkeerbaar, maar het is mogelijk de voortgang van de ziekte te stoppen als glaucoom op tijd wordt ontdekt. Deze ziekte is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid in de wereld, en het is dus van essentieel belang dat zij zo vroeg mogelijk wordt opgespoord om het resterende gezichtsvermogen van de getroffenen te behouden.

GOED OM TE WETEN

Hoeveel mensen hebben glaucoom?

Bijna een miljoen Fransen worden voor deze ziekte behandeld, en ongeveer 400.000 weten niet dat zij deze hebben.

  • Vergeet niet dat het begin van deze ziekte asymptomatisch is, en daarom moeilijk op te sporen zonder een oogonderzoek. Het is van essentieel belang uw gezichtsvermogen regelmatig door een oogarts te laten controleren, ongeacht of u al dan niet door de predisponerende factoren bent aangetast.
  • Dankzij dit onderzoek kan iemand met glaucoom in een zo vroeg mogelijk stadium worden behandeld en kan verdere schade aan het gezichtsvermogen worden voorkomen.

Maar het onderzoek maakt het ook mogelijk om het type glaucoom van de patiënt te bepalen.

Welke vorm van glaucoom?

Er zijn twee soorten glaucoom; hier is hoe u ze uit elkaar kunt houden:

  •  

Open hoek of chronisch glaucoom

Open-angle glaucoom komt het meest voor en is onomkeerbaar wanneer de ziekte eenmaal is opgelopen. Het is pijnloos en chronisch. Het ontwikkelt zich heel langzaam, dus het is moeilijk om zelf de eerste tekenen te ontdekken. De ziekte begint meestal rond de leeftijd van 30 jaar, maar een vermindering van het gezichtsveld is pas na 10, 20 of meer jaren merkbaar.  Deze vorm van glaucoom wordt alleen opgespoord bij een regelmatig oogonderzoek.

Wat gebeurt er in het oog van een chronische glaucoompatiënt?

Het is een progressieve obstructie van de drainagefilter van het oog, die de evacuatie van het kamerwater uit de binnenkamer van het oog (tussen de iris en het hoornvlies) verhindert. De intraoculaire druk neemt toe en verandert geleidelijk het weefsel van de oogzenuw en het netvlies. De gevolgen voor de oogzenuw zijn definitief en onherstelbaar, de verloren gezichtsveldgebieden kunnen niet worden hersteld. Alleen een levenslange behandeling zal de evolutie van de ziekte stoppen.

 Definitie van Aqueous Mood:

Het is een transparante vloeistof die voortdurend wordt vernieuwd. Het filtert het licht en zorgt voor de toevoer van voedingsstoffen naar de ogen. Het is verantwoordelijk voor de vorm van het oog en de intraoculaire druk.

  •  

Hoeksluiting of acute glaucoom

Angle-closure glaucoom is omkeerbaar als het op tijd behandeld wordt. Het is zeldzaam en treft meestal hyperope mensen. In tegenstelling tot open-angle glaucoom wordt het gekenmerkt door plotselinge en hevige oogpijn, een hard oog en een vermindering van de gezichtsscherpte.

Wat gebeurt er in het oog met acuut glaucoom?

Acuut glaucoom wordt veroorzaakt doordat de iris van het oog plotseling in botsing komt met het filter voor de afvoer van het waterige vocht dat van nature in het oog aanwezig is. De kortstondige verhoging van de oogdruk beschadigt de oogzenuw. Deze vorm van glaucoom is een medische noodsituatie die snel moet worden behandeld.

Zeldzame vormen van glaucoom

Normale druk glaucoom

Glaucoom kan worden vastgesteld wanneer de oogdruk normaal is. Glaucoom kan worden vermoed als de kop van de oogzenuw (oogschijf) meer uitgehold is dan normaal.

Congenitale glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door een misvorming van de hoek tussen de iris en het hoornvlies. Het treft beide ogen in 75% van de gevallen. In minder dan 50% van de gevallen is er sprake van buphthalmie: een toename van het volume van de oogbol.

Glaucoom bij kinderen

Deze vorm van glaucoom treft kinderen/adolescenten van 0 tot 18 jaar. Het combineert hoge oogdruk met progressieve oogzenuw disfunctie.

Traumatisch glaucoom

Dit chronisch glaucoom kan ontstaan als gevolg van een kneuzing (verwonding of schok van het oog).

Tumor glaucoom

Dit glaucoom is secundair aan de ontwikkeling van een intraoculaire tumor (melanoom, retinoblastoom...).

Neovasculair glaucoom

Dit glaucoom kan ontstaan als gevolg van een woekering van neovaten en vezelig weefsel op de iris en in de hoek tussen de iris en het hoornvlies.

Hoe weet ik of ik glaucoom heb?

Hoe herken je de tekenen van glaucoom

De visuele symptomen worden gekenmerkt door een progressieve en langzame vernauwing van het gezichtsveld, die door de persoon kan worden waargenomen na verscheidene jaren van onopgemerkte en onbehandelde ziekte. In dit stadium is de ziekte ver gevorderd en zijn de verloren gezichtsvelden niet meer te herstellen.

DE BELANGRIJKSTE SYMPTOMEN VAN GLAUCOOM

  • Verlies van perifeer zicht, tunnelvisie, dan centraal verlies
  • Plotselinge verslechtering van het gezichtsvermogen
  • Waarneming van gekleurde halo's
  • Half uitgespreide pupil
  • het verschijnen van een rood oog

Wat zijn de risicofactoren voor glaucoom?

Als u een familiegeschiedenis van glaucoom, hoge bijziendheid of verziendheid, bloeddrukproblemen, diabetes, regelmatig gebruik van corticosteroïden of slaapapneu hebt, is de kans groter dat u glaucoom krijgt. In de meeste gevallen is een hoge intraoculaire druk genetisch bepaald, maar in uitzonderlijke gevallen kan het het gevolg zijn van een plotselinge impact op het oog, een intraoculaire infectie, een ontsteking of complicaties na een oogoperatie.

Hoe test je op glaucoom?

De oogarts onderzoekt op glaucoom:

  • door het meten van zowel de intraoculaire druk met een tonometer
  • en door het uitvoeren van een fundus, een anatomisch onderzoek van het oog waarmee de toestand van de kop van de oogzenuw (de oogschijf), die zich achter in het oog bevindt, kan worden gecontroleerd.

Hoe wordt glaucoom behandeld?

Bij mij is glaucoom vastgesteld: welke behandelingen zijn er voor mij? Hoe kan ik in de gaten worden gehouden?

Geneesmiddelen voor glaucoom

Ze zijn bedoeld om de intraoculaire druk te verlagen. Het is een levenslange medische follow-up door dagelijks en op vaste tijdstippen oogdruppels in te spuiten. De oogdruppels helpen de productie van waterig vocht te verminderen of de evacuatie ervan te bevorderen. Dit soort behandeling kan beperkend lijken, maar is van essentieel belang om het gezichtsvermogen te stabiliseren en onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen te voorkomen. Deze medische behandeling kan, in geval van onvoldoende doeltreffendheid of onverdraagzaamheid voor bepaalde oogdruppels, worden aangevuld met een laserbehandeling en soms met een chirurgische ingreep.

Laserbehandeling van glaucoom

Laserbehandeling is voorbehouden voor bepaalde vormen van glaucoom. Het wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en vereist geen ziekenhuisopname.  De laser kan worden gebruikt om open hoek glaucoom te behandelen. In dit geval wordt de iris geopend om de blokkade van de iris definitief te verwijderen en het kamerwater door te laten (dit wordt een iridotomie genoemd).

Behandeling van glaucoom door chirurgie

Zij is hoofdzakelijk bestemd voor patiënten die resistent zijn tegen de twee vorige behandelingen en bij wie de ziekte blijft voortschrijden. Het wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, soms poliklinisch. In dit geval wordt een klein sneetje in het oog gemaakt om de druk te verlagen. Er wordt maar aan één oog tegelijk geopereerd.

Een nieuwe behandeling voor glaucoom: de nieuwe ultrasone techniek

Het wordt meestal gebruikt voor patiënten die geen medische behandeling hebben ondergaan en die al laser- of chirurgische procedures hebben ondergaan. Ultrageluid kan de productie van kamervocht verminderen en de intraoculaire druk verlagen door de klieren die deze vloeistof produceren te verzwakken. Dit type ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en vindt plaats in de operatiekamer. Deze techniek kan een goed alternatief zijn voor chirurgie en wordt nu in bepaalde gespecialiseerde centra aangeboden.

Glaucoom: welke aanbevelingen?

DE BESTE MANIER OM GLAUCOOM TE VOORKOMEN: LAAT UW GEZICHTSVERMOGEN CONTROLEREN

De meest doeltreffende oplossing om de gevolgen van glaucoom te beperken is een regelmatige controle bij uw oogarts. Een bezoek om de 2 jaar maakt het mogelijk de geringste tekenen van glaucoom op te sporen dankzij een analyse van uw oogdruk en eventueel andere aanvullende tests (pachymetrie om de dikte van het hoornvlies te meten, fundus om de oogzenuw te observeren, onderzoek van de stromingshoek van het kamervocht, evaluatie van het gezichtsveld).

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens