Top
top

Een nachtbril

 

Het nachtelijk wegverkeer vertegenwoordigt slechts 10% van het dagelijkse autoverkeer. Toch gebeurt bijna de helft van alle dodelijke ongevallen 's nachts. De belangrijkste reden hiervoor is de natuurlijke achteruitgang van de visuele prestaties. Snelheid, verblinding door koplampen of gebrek aan licht zijn factoren die ons gezichtsvermogen sterk verminderen. Er is een rijaccessoire dat schittering vermindert, het kleurcontrast verbetert en vermoeidheid van de ogen van de bestuurder beperkt: een nachtrijbril.
Hoe kan ik 's nachts beter zien in de auto? Welke bril voor 's nachts rijden? Hoe werkt een nachtbril? Zijn ze aan te passen aan een corrigerende bril? Waar kun je ze krijgen? Wij vertellen u alles over ontspiegelde glazen.

 

  1. Een nachtbril: hoe werkt dit?
  2. Koop een anti-verblindende nachtbril
  3. Is een nachtbril nuttig?
main

Anti-verblindingsbrillen om 's nachts te rijden

Tijdens het rijden komt ongeveer 90% van de informatie die nodig is voor het rijden, van de ogen. Als uw gezichtsvermogen niet optimaal is, is het moeilijk om afstanden, landvormen en soms zelfs voorwerpen op de weg te zien. De belangrijkste factoren die ons zicht belemmeren bij het rijden in het donker zijn

  • Het veroorzaakt een vermindering van het gezichtsveld. Bij stilstand is een normaal binoculair gezichtsveld 120°. Bij 40 km/u is dit maar 100°, en bij 100 km/u maar 45°!
  • De afwezigheid van licht. De pupil trekt zich terug in het bijzijn van licht en verwijdt zich in het donker om zoveel mogelijk licht op te vangen. Deze natuurlijke verwijding van de pupil vermindert het gezichtsveld en maakt het moeilijk om scherp te stellen.
  • Verblinding door koplampen of wegverlichting. Deze "visuele aanval" verstoort de accommodatie en verblindt soms gedurende enkele seconden.
  • Visuele vermoeidheid. Dit wordt heel vaak gevoeld aan het eind van de dag, vooral na uren werken voor een scherm. Hoe langer de ogen zonder rust worden gebruikt, hoe meer men de indruk heeft wazig of zelfs dubbel te zien.

Hoewel geen enkele hoeveelheid optische apparatuur de schadelijke effecten van onze snelle voertuigen kan verzachten, kunnen de andere hoofdschuldigen van gevaarlijk nachtelijk rijden worden aangepakt met een nachtkijker. 

Een nachtbril: hoe werkt dit?

Met een geel filter dat de doorgang van direct licht blokkeert en een anti-reflectiefilter, beperken nachtbrillen de schittering. Deze filters kunnen op de lenzen worden gelijmd of bij de fabricage worden meegeleverd.
Bovendien worden nieuwe technologieën ontwikkeld om de rijomstandigheden 's nachts te verbeteren. Het gaat onder meer om aangesloten brillen met rolluiken die worden geactiveerd bij het verlaten van tunnels, bij het oversteken met andere voertuigen of op elk ander moment wanneer het lichtniveau sterk stijgt.

GOED OM TE WETEN

Waarom een gele bril?

De gele tint helpt niet alleen schittering tegen te gaan, maar scherpt ook de contrastperceptie bij weinig licht aan. Tijdens het rijden is het dus gemakkelijker om details te onderscheiden, afstanden beter in te schatten en zo potentiële gevaren op de weg beter te detecteren.

Koop een anti-verblindende nachtbril

Antireflectieglazen zijn verkrijgbaar in optiekzaken, sportzaken of autoaccessoireswinkels, waar ze over de toonbank worden verkocht. De prijs varieert naar gelang van de vorm, de kwaliteit van de glazen en het montuur, en de technologie waarop ze zijn gebaseerd. Basismodellen kosten ongeveer 15 euro, terwijl de meest gesofisticeerde modellen ongeveer 200 euro kosten.
Voor alle chauffeurs, zowel auto- als motorrijders, is er een nachtbril verkrijgbaar als standaardbril of als overbril die op zichtcorrectieapparatuur kan worden gemonteerd. Een overzetbril kan een hulpmiddel zijn dat op het montuur van een correctiebril wordt geklemd of een bril die een bril op sterkte afdekt.

Is een nachtbril nuttig?

Veel chauffeurs geven een gunstig advies na het uitproberen van een ontspiegelde bril. Minder vermoeide ogen, minder vermoeide ogen, meer visueel comfort... De gemelde voordelen zijn talrijk.
In een studie die werd gepubliceerd in Jama Ophthalmology, een Amerikaans medisch tijdschrift, onthulde Alex Hwang
echter dat van de 22 chauffeurs die werden getest op rijsimulators, de nachtbril geen significant voordeel opleverde.

Het begrip visueel comfort blijft subjectief, dus aarzel niet om het gebruik van een nachtbril te testen en zelf te zien hoe doeltreffend hij is.

Een bril voor overdag?

Een nachtrijbril is vooral bedoeld voor bestuurders die visuele moeilijkheden ondervinden bij het rijden in het donker. Sommige modellen bieden echter ook overdag extra visueel comfort, bv. door de weerkaatsing van het licht op de weg bij sneeuw of regen te beperken. Deze glazen bieden ook een goede bescherming tegen UV-straling en blauw licht. Ze worden vaak aanbevolen voor mensen die een cataractoperatie hebben ondergaan of voor spelers van videospelletjes.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens