Top
top

Drijvende lichamen in de ogen


Het verschijnen van zwevende lichamen in het visioen kan verontrustend zijn. Dit zijn geen optische illusies, maar kleine stukjes puin die in het oog zweven. Deze oogaandoening, die vaker voorkomt na het 50e levensjaar, is meestal goedaardig en behoeft geen behandeling. In zeldzame gevallen zijn het echter symptomen van ernstige ziekten. Wat veroorzaakt floaters? Hoe kunnen ze verwijderd worden? Verdwijnen floaters na verloop van tijd? Dit is wat je moet weten over drijvende lichamen.

main

Wat zijn floaters en hoe kunnen ze worden verwijderd?

Wat zijn die zwevende lichamen in de ogen? Wat zijn dat? Hoe verschijnen ze? En hoe kunnen ze verwijderd worden? Zwevers, ook wel myiodesopsieën genoemd, zijn kleine klontjes gecondenseerd materiaal die zich vormen in het glasvocht, de gelatineachtige substantie waarmee de oogbol is gevuld. Zij verschijnen als kleine onregelmatige vormen die over het waargenomen beeld worden gelegd en zich in het gezichtsveld verplaatsen.

Zij kunnen de vorm aannemen van :

- kleine donkere vlekjes of mee-eters

- draden of filamenten

- fragmenten van spinnenweb

- cirkels

Waarom verschijnen floaters?

Meestal worden floaters veroorzaakt door de veranderingen die gepaard gaan met de veroudering van het glasvocht. Het glasachtig lichaam (of het glasvocht) maakt niet alleen ongeveer 80% van het oog uit, maar helpt het oog ook zijn bolvorm te behouden.

Na verloop van tijd verliest het glasvocht zijn geleiachtige textuur, wordt het vloeibaarder en komt het geleidelijk los van het netvlies. Kleine gelatineachtige debris kunnen samenklonteren en samenklonteren in het oog. Drijvende lichamen zijn de schaduw van deze draderige clusters.

Maar soms zijn zwevende lichamen, of "vliegende vliegen", de voorbode van ernstiger pathologieën. Minder frequente maar ernstigere oorzaken zijn

  • netvliesloslating, een proces dat lichtflitsen en het tijdelijk verschijnen van een ringvormig zwevend lichaam kan veroorzaken
  • bloeding en ontsteking van het glasvocht, een scheurtje in het netvlies of zelfs tumoren

Moet ik een dokter raadplegen als ik last heb van floaters in mijn ogen?

Om te weten te komen wat er aan de hand is, is het absoluut noodzakelijk een oogarts te raadplegen, vooral als het verschijnen van zwevende lichamen plotseling is. Een onderzoek van de achterkant van het oog (optometrie) zal de specialist in staat stellen de oorzaak van de symptomen vast te stellen.

In de meeste gevallen is myodesopsie ongevaarlijk en is behandeling niet nodig. Het kan echter wijzen op andere, ernstiger oogaandoeningen die medische aandacht vereisen.

Hoe laat je drijvende lichamen verdwijnen?

De patiënt raakt gewoonlijk gewend aan de zwevende lichamen en ziet ze niet meer, omdat de hersenen ze uiteindelijk negeren. En na verloop van tijd kunnen de floaters zich in het onderste glasachtig lichaam nestelen en uit het gezichtsveld verdwijnen.

Er zijn geen effectieve medicijnbehandelingen voor floaters. Als hun aanwezigheid zeer oncomfortabel is en ze het gezichtsvermogen aantasten, kunnen twee oplossingen worden voorgesteld om ze te verwijderen: vitreolyse en vitrectomie. Maar deze worden zeer zelden uitgevoerd, omdat de risico's vaak groter zijn dan de voordelen.

Vitreolysis, een laserbehandelingstechniek

Als ze erg invaliderend zijn, kan vitreolyse worden toegepast tegen floaters. Hierbij worden de floaters verdampt met laserpulsen. Deze operatie wordt uitgevoerd door een oogspecialist en moet aan zeer strikte voorwaarden voldoen: de zwevende lichaampjes moeten zich ver van het netvlies of de lens bevinden, bij onderzoek duidelijk zichtbaar zijn en niet te vezelig van consistentie zijn.

Vitrectomie: een chirurgische ingreep

Het alternatief is het glasvocht te vervangen door een zoutoplossing. Het lichaam maakt dan op natuurlijke wijze nieuw glasvocht aan dat geleidelijk de oplossing zal vervangen. Deze chirurgische ingreep kan echter ernstige gevolgen hebben, zoals infecties en bloedingen. En vitrectomie leidt heel vaak tot cataract of netvliesloslating, wat weer het verschijnen van floaters tot gevolg zou hebben.

Behandeling van aandoeningen waarvan floaters een symptoom zijn

Wanneer myodesopie niet het gevolg is van veroudering van het glasvocht, maar een symptoom is van een ernstiger aandoening, zal de oorzaak moeten worden behandeld. Er kan bijvoorbeeld een operatie worden uitgevoerd om een netvliesloslating te herstellen. En antimicrobiële geneesmiddelen worden gebruikt voor infecties die een oogvochtontsteking veroorzaken.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens