Top
top

Diplopie

Heb je dubbel zicht? In plaats van één beeld van een object te zien, zie je het twee keer? Dit wordt diplopie genoemd. Een storende waarneming, het kan een symptoom zijn van tijdelijke vermoeidheid of ziekte, dus het moet niet genegeerd worden.

main

Wat is diplopie?

Diplopie is het feit dat men twee beelden ziet in plaats van één. Diplopie veroorzaakt niet alleen ongemak bij het zien, vooral bij het lezen, maar kan ook onevenwichtigheden veroorzaken bij het bewegen en de beweging belemmeren.

De verschillende soorten diplopie

Het kan ook alleen op bepaalde momenten van de dag voorkomen, in dat geval spreekt men van intermitterende diplopie. Het verdubbelde beeld kan hoger of lager, aan de zijkanten of zelfs diagonaal ten opzichte van het "originele" beeld verschijnen. Er bestaan twee soorten diplopie, elk met een andere oorzaak.

Naargelang de manier waarop diplopie tot uiting komt, onderscheiden we :

Monoculaire diplopie

Monoculaire diplopie wordt waargenomen wanneer het aangedane oog open is en verdwijnt wanneer het gesloten is. Het wordt veroorzaakt door een oorzaak die alleen het aangetaste oog treft, zoals schade aan het hoornvlies of de lens. Dit is de zeldzaamste vorm.

Binoculaire diplopie

Binoculaire diplopie is een probleem dat beide ogen treft en alleen zichtbaar is wanneer beide ogen open zijn. Het is dus een coördinatieprobleem tussen de twee ogen.

Oorzaken van diplopie

Ik zie dubbel, waarom?

Hoewel diplopie een vervelend probleem is, is het niet ernstig en ontstaan er achteraf geen symptomen. Toch heeft het meerdere oorzaken:

Diplopie, een symptoom van een ziekte

Diplopie kan het eerste symptoom zijn van een ziekte die zich begint te uiten. Het kan het gevolg zijn van een neurologische of musculaire storing, van een aneurysma, van hypertensie, maar ook van ziekten zoals diabetes, een tumor... Diplopie komt ook voor in gevallen van strabismus.

Drugsgeïnduceerde diplopie

Het is ook mogelijk dat diplopie optreedt na inname van bepaalde moleculen.

Diplopia, een uiting van vermoeidheid

Maar soms kan diplopie gewoon te wijten zijn aan vermoeidheid.

Wie kan diplopie behandelen?

Om diplopie te begrijpen en te behandelen, kan alleen uw oogarts u een precies antwoord en passende hulp geven. Vanwege de medische onderzoeken die nodig zijn en de vele mogelijke oorzaken, kan alleen deze oogarts u een diagnose en behandeling geven.

Hoe diplopie te behandelen

Diplopie wordt behandeld door de persoon eerst te vragen naar zijn of haar zicht en wat hij of zij ziet, en hoe de diplopie is ontstaan, geleidelijk of plotseling, of het verandert gedurende de dag... Vervolgens wordt een oogonderzoek uitgevoerd met een fundus om de oorzaken van deze diplopie na te gaan, en om mogelijke laesies te vinden.

Vervolgens moeten de oorzaken van de diplopie worden behandeld om de diplopie te doen verdwijnen.

Goed om te weten

Hoe zijn de ogen gericht?

De ogen worden bestuurd door zes spieren die worden aangestuurd door drie zenuwen. Voor een goed gezichtsvermogen moet er een echte coördinatie zijn tussen de spieren van de ogen en tussen de twee ogen onderling. Dit is hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en in het bijzonder het reliëf.

Aarzel niet een Opticien Par Conviction te raadplegen zodra u een probleem met uw gezichtsvermogen vaststelt. Hij zal de kennis en de middelen hebben om uw vragen en behoeften te beantwoorden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens