Top
top

Diabetische retinopathie

Moeite om van het donker naar het licht te gaan, problemen met het ontcijferen van letters... Dit zijn tekenen die u kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid van een mogelijke diabetische retinopathie. Maar in de meeste gevallen zijn de symptomen vrij gering en soms zijn ze niet eens merkbaar.

Wat is diabetische retinopathie? Wie kan het krijgen? Wat zijn de symptomen? Hoe wordt het behandeld?

main

Wat is diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes die de ogen aantast, meer bepaald het netvlies. Het is een degeneratie van de bloedvaten in het netvlies van diabetici.

Er zijn twee soorten diabetische retinopathie:

 • Niet-proliferatieve retinopathie

Deze vorm van retinopathie is de minst ernstige en veroorzaakt micro-aneurysma's en micro-hemorragieën in het oog.

 • Proliferatieve diabetische retinopathie

Deze vorm van retinopathie is ernstiger en veroorzaakt aanzienlijke bloedingen of een sterke vermindering van de bloedstroom naar het oog.

Hoe retinopathie evolueert

Deze complicatie treedt geleidelijk en latent op, omdat zij dezelfde progressie volgt als diabetes, waarmee zij nauw samenhangt. Maar soms kan diabetische retinopathie zich sneller ontwikkelen, afhankelijk van de levensfase waarin de ziekte zich voordoet. Puberteit, adolescentie en zwangerschap, bijvoorbeeld, werken "glycemische jojo's" in de hand en beïnvloeden bijgevolg de evolutie van de aandoening.

Veroorzaakt diabetes blindheid?

Diabetische retinopathie kan leiden tot totale blindheid. Maculair oedeem vermindert de gezichtsscherpte van de patiënt tot het punt van blindheid.

Wist je dat?

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen onder de 50

Wie kan diabetische retinopathie krijgen?

Diabetische retinopathie is een ernstige complicatie die vooral patiënten met diabetes type 2 treft. Allereerst is het belangrijk te weten dat mensen met diabetes twee tot vijf keer meer kans hebben op oogziekten zoals cataract, glaucoom en dus diabetische retinopathie.

Ik heb diabetes, wat zijn de risico's van diabetische retinopathie?

De belangrijkste risicofactoren zijn

 • Leeftijd en ernst van diabetes
 • Slecht gecontroleerde diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Nierproblemen
 • Mannelijk zijn: vrouwen worden minder getroffen dan mannen
 • Overmatig alcohol- en tabaksgebruik
 • Eén oog al aangetast

Wat zijn de symptomen van diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is aanvankelijk asymptomatisch. Het geeft geen symptomen totdat er een oogbloeding is. Dan na de bloedingen, zal men merken:

 • verminderd gezichtsvermogen
 • verminderde perceptie van detail
 • wazig zicht
 • donkere of lichte vlekken in het gezichtsveld

Hoe wordt diabetische retinopathie behandeld?

Retinopathie kan worden behandeld volgens twee protocollen, afhankelijk van de toestand van de oogvaten en de intensiteit van de bloeding.

Fotocoagulatie voor diabetische retinopathie

Na de eerste laesies van het diabetische oog, wordt een laserinterventie aanbevolen om de toestand van de bloedvaten van het oog te stabiliseren. De laser zal de beschadigde bloedvaten vernietigen, waardoor het risico van een nieuwe bloeding van het glasachtig lichaam en het loskomen van het netvlies wordt beperkt.

Vitrectomie om een oog met diabetische retinopathie te behandelen

In geval van een glasvochtbloeding is vitrectomie de aanbevolen behandeling.

Dit is een chirurgische ingreep waarbij het glasachtig lichaam dat door een ernstige bloeding is beschadigd, wordt vervangen.

Preventie en diagnose van diabetische retinopathie

Preventie blijft de beste behandeling, ook al zijn er ook geneesmiddelen die de progressie van diabetische retinopathie kunnen vertragen. Wat raden we aan? Een regelmatige controle bij uw oogarts, minstens twee keer per jaar.

De oogspecialist zal onderzoeken uitvoeren, zoals het meten van de gezichtsscherpte, de oogdruk en een fundus. Om nog maar te zwijgen van de traditionele vragen die aan de patiënt worden gesteld, vooral als hij of zij diabetes heeft.

Er moet ook een band worden geschapen tussen de zorgverleners, een dialoog en banden tussen de diabetoloog, de oogarts en de huisarts.

Waarom? Het gaat immers om een visuele stoornis die het gevolg is van een andere ziekte; in die zin moeten de verschillende betrokken beroepsbeoefenaars coherent en doelgericht te werk gaan, door eerst de diabetes te laten controleren en vervolgens :

 • Bereik een geglyceerd hemoglobinegehalte van minder dan 7%.
 • Heb een bloeddruk lager dan of gelijk aan 14/8 mm Hg
 • Stoppen met roken
 • Gewichtsbeheersing
 • een juiste lipidenbalans hebben.

Meer weten over diabetische retinopathie?

Hier is wat informatie in een wirwar:

Retinale microaneurysma's zijn de eerste ophthalmoscopische tekenen van diabetische retinopathie. Ze verschijnen als kleine rode vlekjes op het netvlies.

Intravitreale bloedingen als gevolg van bloedingen in de neovaten, netvliesloslating of neovasculair glaucoom leiden tot een plotseling en bijna volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Je bent nu gewapend om deze zichtstoornis te bestrijden. Vergeet niet regelmatig op controle te komen bij uw arts, dat is de beste manier om het te voorkomen!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens