top

Decongestie van gezwollen oogleden

Of het nu komt door bindvliesontsteking of hevige tranen, gezwollen oogleden kunnen niet alleen oncomfortabel maar ook lelijk zijn. Waarom is je oog opgezwollen? Hoe kan ik mijn oogleden snel laten leeglopen? Hoe behandel je ontstoken oogleden? Moet je je zorgen maken als je maar één gezwollen ooglid hebt? Hier zijn enkele tips om een gezwollen ooglid te ontzwellen.

main

Hoe kom ik van gezwollen oogleden af?

Er zijn veel eenvoudig toe te passen remedies om u te helpen een gezwollen oog te laten verdwijnen. De juiste methode, die kan variëren van een grootmoeders trucje tot het gebruik van medicijnen, zal afhangen van de oorzaak van de zwelling.

Zwelling van de oogleden: oorzaken en behandelingen

Mijn oog zwol op, waarom?

Een gezwollen ooglid kan vele verklaringen hebben. Het kan het gevolg zijn van het vasthouden van water, oogirritatie, allergie, infectie zoals bindvliesontsteking of zelfs een klap! De huid van de oogleden is bijzonder dun. De geringste zwelling is dus onmiddellijk zichtbaar. Afhankelijk van de bron en de grootte van de zwelling, kan medische hulp nodig zijn. Het is daarom belangrijk om een oogspecialist te raadplegen als er twijfel bestaat over de ernst van de zwelling.
In de meeste gevallen is een dergelijke aandoening echter goedaardig en kunt u er met een paar relatief eenvoudige remedies vanaf komen.

Waarom word ik wakker met gezwollen oogleden?

Liggen en slaapgebrek bevorderen de ophoping van vocht rond de ogen, waardoor uw oogleden opzwellen! Het avondeten is meestal vlak voor het slapengaan, en als het een beetje te zout is geweest, zal je lichaam ook meer water vasthouden! Het is de combinatie van al deze factoren die de neiging van uw oogleden verklaart om gemakkelijk op te zwellen tijdens uw slaap.

Gebruik koude om gezwollen oogleden te behandelen

Koele kompressen op de ogen zijn de beste manier om zwellingen te verminderen. De werking van de koude op de bloedvaten vermindert de zwelling. U kunt de kompressen doordrenken met water, maar ook met een decongestivum-lotion (zoals korenbloemwater). Aarzel niet om ze een paar minuten in de vriezer te leggen voordat u ze op uw ogen legt.

Bepaalde planten kunnen ook een grote hulp zijn in geval van gezwollen ogen. Dunne schijfjes komkommer of aardappel kunnen helpen om congestie te verlichten, mits ze vers genoeg zijn!

Tenslotte zullen ijsblokjes of een lepel rechtstreeks uit de vriezer ook uw gezwollen oogleden verlichten.

Breng het ijs niet rechtstreeks op uw ooglid aan! Doe de ijsblokjes in plaats daarvan in een plastic zak of schone doek, zodat er altijd een "scherm" is dat uw oog beschermt.

Behandeling van gezwollen ogen met medicijnen

Als uw ooglid is opgezwollen als gevolg van een allergie of infectie, is het aanbrengen van koude op het ooglid misschien niet voldoende. Als eerste stap kunt u een ontstekingsremmende crème of zalf gebruiken, waarvan sommige in de apotheek vrij verkrijgbaar zijn.
In geval van een allergie kunnen antihistaminedruppels of geneesmiddelen tegen allergische reacties oraal worden ingenomen.
Ten slotte, als het een infectie is die verantwoordelijk is voor de toename van het volume van uw ooglid, zullen antibiotica en antivirale middelen uw beste oplossing zijn.

Laat je oogleden niet nog meer opzwellen!

Wrijf vooral niet in uw ogen als ze opgezwollen zijn. Voor het kleine voordeel van tijdelijke verlichting, kan je het probleem erger maken. Ook als u gewoonlijk contactlenzen draagt, kunt u dit beter niet doen als uw oogleden opgezwollen zijn.

Hoe voorkom je gezwollen oogleden?

Een paar eenvoudige stappen en goede dagelijkse gewoonten kunnen u helpen het ontstaan van gezwollen oogleden te beperken.

  • Pas op dat je niet te veel zout eet. Een te zoutrijke voeding zet het lichaam aan tot het vasthouden van water en leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor dit soort zwellingen
  • Neem goede hygiënische gewoonten aan als u regelmatig contactlenzen draagt. Zij komen in direct contact met uw ogen en kunnen gemakkelijk infecties of irritaties veroorzaken. Reinig en vervang uw apparatuur regelmatig
  • Zorg ervoor dat de make-up die u gebruikt geen stoffen bevat met een hoog allergeen potentieel
  • Zorg voor een goede nachtrust! Slaapgebrek kan leiden tot donkere kringen en gezwollen oogleden
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens