Top
top

De ziekte van Horton

De ziekte van Horton is een bekende pathologie, met snelle en doeltreffende behandelingen, als er snel voor wordt gezorgd. Het bijzondere ervan is dat het het gezichtsvermogen blijvend kan aantasten als het niet op tijd wordt behandeld. In één op de vier gevallen leidt het toch tot blijvende oogletselschade, zelfs tot blindheid. Wat is de ziekte van Horton? Wie wordt er getroffen? Wat zijn de symptomen? Hoe kan het gezichtsvermogen worden aangetast? Hoe wordt de ziekte van Horton behandeld?

main

Wat is de ziekte van Horton?

De ziekte van Horton of arteritis Horton (HA) is een ontsteking van de bloedvaten in de slapen (subacute of chronische vasculitis). Het treft de grote of middelgrote temporale slagaders, de bloedvaten die bloed van het hart naar de slapen vervoeren.  Het wordt ook wel craniale arteritis of temporale arteritis genoemd.

Hoe ziet de ziekte van Horton eruit?

De wanden van de aangetaste slagaders zwellen op en worden hard. Deze ontsteking verkleint de diameter van de slagaders en vermindert de bloedstroom die zij vervoeren. Deze aanzienlijke vermindering van de bloedstroom leidt tot een gebrek aan voeding en zuurstofvoorziening van de spieren en organen die van deze slagaders afhankelijk zijn.

Wie kan de ziekte van Horton krijgen?

Hoe vaak komt de ziekte van Morton voor? Hoeveel mensen zijn getroffen? In Noord-Amerika en Europa bedraagt de ziekteprevalentie wereldwijd 1 geval op 500 mensen en de jaarlijkse incidentie 20 tot 30 gevallen per 100.000 mensen.

 • Het is zeer zeldzaam om de ziekte van Horton te ontwikkelen voor de leeftijd van 50 jaar.
 • De ziekte van Horton treft 1 op 1000 mensen tussen 60 en 70 jaar en neemt toe met de leeftijd
 • Om 1 op de 120 mensen boven de 80 te bereiken.
 • Ongeveer 65% van de getroffenen zijn vrouwen.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Horton?

Het begin van de ziekte manifesteert zich in de helft van de gevallen door een griepachtige toestand:

 • koorts
 • slechte eetlust
 • vermoeidheid

Het wordt voor de tweede keer vergezeld door :

 • hoofdpijn, migraine, die begint bij de slapen en zich verspreidt langs de hoofdhuid naar de nek
 • een uitstulping van de slagaders bij de slapen
 • gezwollen en pijnlijke temporale slagaders
 • afschaffing van de temporale puls. Dat wil zeggen dat de polsslag niet meer voelbaar is in de slagaders omdat ze te stijf zijn geworden om te "kloppen

Dan verschijnt er een spierzwakte:

 • zoals claudicatio aan de kaken, wat zich uit in pijn bij het kauwen

Uiteindelijk bereikt de ziekte de oogheelkundige sfeer, wat leidt tot een risico van onomkeerbare blindheid.

Oogheelkundige symptomen van de ziekte van Horton?

Indien deze symptomen niet worden behandeld, zullen de ontsteking en de vernauwing van de slagaders de bloedtoevoer naar de ogen en de oogzenuw aantasten. Dit kan zich manifesteren als:

 • een dubbel zicht
 • wazig zicht
 • spierzwakte met hangende oogleden (ptosis), diplopie, ophthalmoplegie (verlamming van één oog)
 • gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen

Wat zijn de complicaties van de ziekte van Horton?

De ziekte van Horton is een slagaderlijke aandoening, die een ontsteking van de slagaders veroorzaakt, aanvankelijk in het slaapgebied, maar zij kan zich uitbreiden naar andere slagaders, vooral die welke naar de hersenen leiden. De ziekte kan zich ook uitbreiden naar het hart.  Een slecht geïrrigeerd hart of hersenen die door zieke slagaders van zuurstof verstoken blijven, kunnen leiden tot ernstige complicaties zoals vaatongevallen of myocardinfarct.

Blindheid, een onherstelbaar gevolg van de ziekte van Horton

En wanneer het de ogen zijn die van bloedtoevoer worden beroofd, sterft de oogzenuw af en dit veroorzaakt onomkeerbare blindheid.

Hoe wordt de ziekte van Horton behandeld?

Welke behandelingen zijn er voor de ziekte van Horton?

 Zodra de ziekte van Horton wordt vermoed, moet met een behandeling met corticosteroïden worden begonnen.

 • Horton: preventieve behandeling

Dit wordt preventieve behandeling genoemd en er moet met de behandelende arts mee worden begonnen nog voordat de diagnose is bevestigd door onderzoeken zoals een slagaderbiopsie. Het doel van deze preventie is de progressie van arteritis te beperken en zo het gezichtsvermogen van de patiënten te beschermen.

 • Horton: Corticosteroïde Therapie

De symptomen van de ziekte van Horton verbeteren zeer snel met een behandeling met corticosteroïden. De behandeling en de follow-up duren echter meerdere jaren, omdat de ziekte van Horton recidiveert. Sommige artsen stellen voor om aan de corticosteroïden anti-stollingsmiddelen toe te voegen om de vorming van bloedklonters te voorkomen die niet door de door de ontsteking vernauwde slagaders zouden komen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens