Top
top

De juiste contactlenzen kiezen

Hoewel contactlenzen zeker niet het enige correctiemiddel zijn, hebben ze één groot voordeel: ze zijn praktisch. Je hebt besloten om over te stappen op lenzen. Nu moet je enkel nog beslissen welke.

main

Contactlenzen: keuzecriteria

Kiezen voor contactlenzen is kiezen voor comfort.

Onze ogen zijn uniek en hebben heel precieze kenmerken die soms een 100e van een millimeter verschillen. Geen enkel oog is identiek. Contactlenzen kiezen is dan ook een proces op zich dat naargelang het geval gepaard gaat met medische follow-up.

Contactlenzen: voor welk materiaal kies je?

Of je nu gaat voor zachte of harde lenzen, ze hebben elk verschillende eigenschappen naargelang het gewenste comfort.

Harde lenzen

Harde lenzen vereisen een aanpassingsperiode voor een duurzaam comfort.

Deze lenzen vereisen soms een lange aanpassingsperiode, maar verluchten het oog beter, waardoor het gevaar op infectie afneemt. In eerste instantie heb je er last van, maar na een aanpassingsperiode zijn ze comfortabeler om gedurende lange tijd te dragen. Omdat ze klein zijn, blijft het oog verlucht en vochtig. Geef de voorkeur aan dit type lenzen als je droge ogen hebt of als je in een droge omgeving woont.

Zachte lenzen

Ze voelen direct comfortabel aan, zodat je ze optimaal kunt gebruiken.

Zachte lenzen zijn op het eerste gezicht comfortabeler. Soms is het echter moeilijker om ze een hele dag te dragen en moet je ze vaker vervangen. Er zijn twee soorten op de markt:

  • Hydrofiele lenzen

Deze grote lenzen bedekken meer oppervlakte van het oog en blokkeren deels de zuurstoftoevoer. Het dragen ervan kan bij langdurig gebruik onaangenaam worden, omdat je ogen uitdrogen en gaan 'pikken'. 

  • Silicone hydrogellenzen

De samenstelling van deze zachte lenzen maakt ze lucht- en waterdoorlatend, wat goed is voor je ogen. Ze voelen comfortabel aan zodra je ze indoet en blijven dat ook een hele dag lang, omdat je ogen niet afgesloten zijn van lucht en vocht.

Kies je lenzen op basis van je gebruikstempo

Hoe en hoelang gebruik je je lenzen?

Je hebt beslist om in plaats van je bril of afwisselend lenzen te dragen als je uitgaat of gaat sporten.

Afhankelijk van hoe en hoelang je je lenzen draagt, kun je kiezen voor wegwerplenzen of voor duurzame lenzen.  Jouw Opticien uit Overtuiging raadt je precies de lenzen aan die passen bij het gebruik dat jij wenst.

Contactlenzen en sport

Lenzen zijn erg praktisch bij het sporten. Gedaan met je bril die van je neus glijdt, monturen die beschadigd raken, een te krap gezichtsveld of beslagen glazen! Met lenzen vergeet je de beperkingen en kun je focussen op presteren.

Lenzen dragen bij het sporten biedt je de gelegenheid om gemakkelijker specifieke brillen te dragen, zoals een zonnebril of een skibril. Los van enkele tegenindicaties zoals bij het zwemmen, zijn lenzen verreweg de meest comfortabele oplossing bij het sporten!

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen vervangen?

Het onderhoud van je contactlenzen hangt af van hoe vaak je ze vervangt. Afhankelijk van het model moeten je lenzen inderdaad vaak vervangen. Wegwerpcontactlenzen vergen vanzelfsprekend minder onderhoud dan duurzame lenzen die je meerdere weken kunt dragen.

Daglenzen

Daglenzen zijn wegwerplenzen die je één dag gebruikt. Ze vergen geen specifiek onderhoud. "Je draagt ze en werpt ze daarna weg."

Maand- of tweewekenlenzen

Maand- of tweewekenlenzen moet je om de twee weken of om de maand vervangen en heel grondig onderhouden. Je moet ze elke dag verwijderen en schoonmaken.

Jaarlenzen

Deze lenzen vergen een heel hygiënische behandeling als je er lang van wil genieten zonder infectiegevaar voor je ogen. Naargelang het model kun je deze lenzen 1 tot 2 jaar gebruiken.

Contactlenzen en optische correctie

Je optische correctie bepaalt welke lenzen je nodig hebt. Het voorschrift van je oogarts is bepalend, maar we kunnen je wel nieuwe technieken voorstellen waarmee je verschillende correcties op dezelfde lens kunt combineren.

Progressieve of multifocale lenzen

Afhankelijk van je visuele stoornis en je leeftijd zijn er soorten lenzen waarmee je zowel dichtbij als veraf kunt zien. Vraag raad aan je opticien.

Welke lenzen kiezen voor welke prijs?

Wat u moet weten

Bij het kiezen van je visuele correctie kunnen ook economische overwegingen een rol spelen. Hierna een richtprijsvork per jaar voor contactlenzen. 

  • Voor daglenzen moet je gemiddeld € 800 per jaar rekenen.
  • Voor tweewekenlenzen ongeveer € 200 per jaar.
  • Voor maandlenzen ongeveer € 150 per jaar.

Contactlenzen: de nieuwste trends

De markt voor contactlenzen evolueert voortdurend. Voorschrijvers moeten inspelen op de vraag van jongeren die steeds vroeger voor lenzen kiezen. Er dienen zich nieuwe merken aan met producten voor specifieke leeftijdscategorieën of esthetische  doeleinden, zoals corrigerende kleurlenzen. Het onderzoek naar lenzen wordt gevoed door de komst van nieuwe materialen die meer keuzemogelijkheden bieden om de perfect corrigerende lenzen voor jouw ogen te vinden. Jij kiest, maar laat je hierbij leiden door wat je ziet, door je gezondheid en door het advies van je arts en je oogarts. De Expert ooggezondheid bij jou in de buurt kan samen met jou op basis van jouw wensen bepalen welke lenzen het beste bij je passen.

TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens