Top
top

De gevolgen van overmatig beeldschermgebruik voor het lichaam

Overmatig gebruik van beeldschermen en de daaruit voortvloeiende intense blootstelling aan blauw licht kan veel schadelijke gevolgen hebben voor uw visuele gezondheid. Maar dat niet alleen. Uw spieren en skelet kunnen ook worden aangetast door overmatig gebruik van computers of smartphones. Focus op de musculoskeletale aandoeningen die inherent zijn aan het Digital Impairment Syndrome, de pathologie die het gevolg is van overconsumptie van beeldschermen.

main

Te veel beeldschermen: welke gevolgen voor onze lichaamshouding?

Blauw licht is niet het enige dat ons lichaam kan schaden als we te veel tijd op het scherm doorbrengen. De houding die we aannemen bij het gebruik van een smartphone of computer kan zelfs leiden tot spier- en skeletaandoeningen (MSA). Deze houdingsverschijnselen nemen de vorm aan van pijn en spanning in de delen van het lichaam die "abnormaal" worden gebruikt.

Wat zijn de gevolgen van overmatig beeldschermgebruik? Wat zijn de musculoskeletale aandoeningen veroorzaakt door beeldschermen? Welke invloed heeft het gebruik van een smartphone op onze lichaamshouding? Welke risico's houdt computergebruik in voor onze spieren en ons skelet? Hoe kunnen we de schadelijke gevolgen van beeldschermgebruik voor ons lichaam beperken?

Spier- en skeletaandoeningen veroorzaakt door overbelasting van het scherm

Het gebruik van een digitaal hulpmiddel zoals een computer of een mobiele telefoon leidt tot een houding die niet natuurlijk is voor ons lichaam. Dit kan leiden tot ontstekingen van de nek, schouders, hals en handen.

Symptomen in verband met het gebruik van een smartphone

Om zich aan te passen aan het formaat en de positie van een scherm, neemt ons lichaam een beperkend en onnatuurlijk gebaar aan. En dit geldt soms urenlang voor mensen die aan een scherm werken. Het handhaven van deze houding vergt veel inspanning van onze spieren, die spanning opbouwen en uiteindelijk pijnlijk worden.

De alomtegenwoordigheid van schermen in ons leven, op het werk, thuis of in onze vrije tijd, vormt een belasting voor onze nek, rug, nek en handen. Op een smartphone kijken betekent je hoofd naar beneden buigen. Dit zet druk op de nek en de nekwervels, wat op zijn beurt druk zet op de rug en de schouders en pijn veroorzaakt.

Wist u dat?

Dit verschijnsel van pijn in de schouders en nek door het gebruik van een smartphone wordt in het Engels "Text-neck" genoemd. "Text" verwijst naar het schrijven op het aanraakscherm, terwijl Neck "nek" betekent!

Rug, schouders, handen: pijn veroorzaakt door langdurig computergebruik

Als het om computerschermen gaat, is het vaak de positie ervan ten opzichte van onze ogen die problemen veroorzaakt. Het is onze blik die de algemene positie van ons lichaam dicteert. Afhankelijk van waar we kijken, zullen onze spieren en ons skelet zich aanpassen en een compensatiemechanisme toepassen om onze oogballen in staat te stellen te visualiseren wat ze willen. Computerschermen worden vaak op ooghoogte geplaatst. Om de normale houding van het lichaam niet te verstoren, moeten ze iets lager worden geplaatst. In feite is de fysiologische en natuurlijke rustpositie van de ogen, die welke de minste stress veroorzaakt voor het hele lichaam, die waarin we recht vooruit kijken, lichtjes naar beneden.

Het hoofd moeten optillen en omhoog kijken, al is het maar een beetje, dwingt het lichaam om te compenseren. Een langdurige inspanning die vermoeidheid en spanning in de nek en schouders opwekt.

In het geval van een computer gaat het gebruik van het scherm gepaard met het gebruik van een toetsenbord. Een instrument dat zeer belastend is voor onze handen en polsen, die bovendien voortdurend moeten werken en gebaren moeten maken waarvoor zij van nature niet gemaakt zijn.

Hoe voorkom je beeldschermgerelateerde aandoeningen en pijn?

Het is niet altijd gemakkelijk om uw gebruik van digitale hulpmiddelen te beperken, vooral wanneer u een beroep uitoefent waarbij het gebruik van een smartphone of computer vereist is. Er zijn echter enkele manieren om spier- en skeletaandoeningen als gevolg van intensief beeldschermgebruik te voorkomen. Hoe bestrijdt u het gevaar van beeldschermen op het werk? Hoe kunnen we de schadelijke effecten van computers en smartphones op ons lichaam en onze lichaamshouding beperken?

Beperking van de schadelijke effecten van beeldschermen op het werk

Als je op een computer werkt, kun je er niet onderuit. U bent noodzakelijkerwijs blootgesteld aan de risico's van het Digital Impairment Syndrome. U kunt deze risico's echter beperken door een routine aan te nemen die uw ogen en uw hele lichaam rust geeft. Tijdens uw werkdag moet u pauzes nemen. Neem regelmatig een paar minuten afstand van het scherm. Sta op, doe een paar stappen met geen ander doel dan uw lichaam weer in zijn natuurlijke houding te krijgen.

Het is ook belangrijk om uw werkruimte te optimaliseren en te letten op de houding die u aanneemt wanneer u uw computer gebruikt. Houd een afstand van 40 tot 70 cm tussen uw ogen en uw scherm en zorg ervoor dat het niet te hoog staat. Uw blik moet zoveel mogelijk zijn natuurlijke richting volgen, d.w.z. lichtjes naar beneden.

Bestrijding van houdingsrisico's als gevolg van het gebruik van smartphones

Het is geen geheim: om de negatieve gevolgen van mobiele telefoons te beperken, moet je het gebruik ervan beperken. Regel uw gebruik van mobiele apparaten niet alleen op het werk, maar ook tijdens uw pauzes en in uw vrije tijd.

Een paar goede houdingsreflexen moeten ook worden aangenomen en zullen u helpen de spanning en pijn te beperken die kunnen worden veroorzaakt door een misbruik van technologie. Kies voor een actieve houding wanneer u uw smartphone in de hand hebt, bijvoorbeeld door te gaan staan. En houd het zo dicht mogelijk bij uw gezicht, steeds met het doel uw lichaam de voor hem meest natuurlijke houding te laten aannemen.

Om welk digitaal hulpmiddel het ook gaat, het idee is altijd hetzelfde: het lichaam zo weinig mogelijk beperkingen opleggen, zodat het een zo normaal en rustgevend mogelijke houding kan aannemen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens