Top
top

Coatings van brillenglazen

Als de correctie van uw bril bepaald is door het voorschrift van uw oogarts, kunt u kiezen voor een behandeling die op uw bril wordt toegepast om uw ogen extra comfort te bieden. Wat zijn de verschillende lenscoatings die er bestaan? Waar worden ze voor gebruikt? Hoeveel kosten ze?

main
 1. Hoe worden de lensbehandelingen toegepast?
 2. Wat zijn brillenglascoatings? Waar worden ze voor gebruikt?
 3. Hoeveel kost een optische lensbehandeling?

Filters en coatings voor optische lenzen

Hoe wordt een behandeling op een bril toegepast?

De coatings op brillenglazen zijn lagen die op het oppervlak van het glas worden aangebracht. Zij worden met elkaar gecombineerd om de lens verschillende functionaliteiten te geven. Sommige lenzen hebben tot 13 lagen over elkaar!

De verschillende lenscoatings

Het toevoegen van een coating op een brillenglas is niet alleen een luxe. Sommige activiteiten vereisen opties om het dragen van een bril te optimaliseren en het gezichtsvermogen te behouden.

Bril voor beeldschermwerk

Veel tijd doorbrengen op een computer of een smartphone heeft gevolgen voor de ogen, met visuele vermoeidheid of het digitale stoornissyndroom tot gevolg... Gelukkig bestaan er nu filters om de impact van onze werkinstrumenten te beperken:

 • de blauwlichtfilter

Deze behandeling beperkt de absorptie door onze ogen van het licht dat door onze schermen wordt uitgezonden.

 • de anti-reflectiefilter

Reflecties zijn verantwoordelijk voor visueel ongemak en verstoren de focus van onze ogen. De antireflectiefilter helpt dus om de visuele vermoeidheid te beperken, terwijl de glazen toch transparanter en esthetischer zijn.

Brillen die zich aanpassen aan buitenactiviteiten

Van een buitenactiviteit naar een binnenactiviteit, van fel licht naar een schaduwrijke omgeving, van een warme omgeving naar een geklimatiseerde omgeving, door een stoffige omgeving gaan... Dit zijn omstandigheden waarin brildragers te maken krijgen met visueel ongemak.
Specifieke lenscoatings bieden oplossingen door schittering, beslaan of stofafzetting op de lenzen te beperken.

 • De hydrofiele behandeling om het beslaan van de glazen te voorkomen

Deze behandeling beperkt de condensatie en dus de vorming van mist.

 • Aangroeiwerende coatings voor optische lenzen

Door het oppervlak van de glazen gladder te maken en niet te laten kleven, voorkomen deze coatings dat stof en water op de glazen blijven liggen. Ze verminderen het vuil worden van de lenzen en maken ze gemakkelijker schoon te maken.

 • Antikras gecoate lenzen

Deze behandeling bestaat uit het aanbrengen van een speciale vernis op het glas, die het sterker maakt. Gehard glas is resistenter en het risico van krassen is kleiner.

 • Fotochromische glazen

Door deze behandeling kan de lens donkerder of lichter worden, afhankelijk van het omringende zonlicht. De lichtgevoelige laag die op het glas is aangebracht, reageert op de aanwezigheid van UV A of UV B om de ogen tegen deze stralen en tegen schittering te beschermen. Let wel dat een bril met fotochromische glazen geen zonnebril vervangt voor langdurige blootstelling buitenshuis of voor bijvoorbeeld autorijden.

 • Polariserende behandeling voor brillenglazen

Deze filter is alleen van toepassing op zonnebrillen. Hiermee kunt u contrasten wijzigen en kleuren natuurlijker maken. Het elimineert ook alle reflecties en vermindert zo de effecten van verblinding door de zon op sneeuw of water voor dragers van gepolariseerde glazen.

les-traitements-pour-verres-de-lunettes

Meer esthetische glazen

Sommige correcties vereisen dikke glazen, in de volksmond bekend als "flesbodems", sommige mensen geven er de voorkeur aan het "zonnebril"-gevoel te behouden, zelfs voor hun corrigerende glazen... Er bestaan opties om iedere drager van een visuele correctie in staat te stellen te genieten van een esthetische bril, naar eigen smaak.

 • Verdunde glazen

In het geval van sterke correcties kunnen bepaalde glazen worden verdund om de bril lichter te maken. De verdunningsindex is afhankelijk van de correctie en het visuele defect (myoop of hypermetropisch, astigmatisch). Deze optie is vooral aan te bevelen voor bepaalde soorten frames, zoals het halfronde frame.

 • Het kleuren van brillenglazen

Sommige kleuren zorgen voor visueel comfort voor brildragers, maar tinting kan ook gewoon mooi zijn. Het kleuren van de glazen kan UV-bescherming bieden, waardoor een zonnebril kan worden gecombineerd met een bril op sterkte.

De prijs van een behandeling met brillenglazen

De prijs van een optische lensbehandeling varieert van € 20 tot € 90 per lens. Zo kost het behandelen van uw lenzen om vlekken te voorkomen gemiddeld 90 euro, terwijl het toevoegen van een filter tegen blauw licht gemiddeld 20 euro per lens kost.

Alle mogelijke lensbehandelingen om uw visueel comfort te verbeteren moeten worden besproken met uw Opticien Par Conviction, die u op basis van uw behoeften zal kunnen adviseren.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens