Top
top

Cataracten

Cataract is een ziekte die het gezichtsvermogen aantast, meestal bij mensen boven de 60. De kristallijne lens, die geleidelijk ondoorzichtig wordt, werkt als een echte filter, als een muur van water, die het zicht verslechtert. Alles weten over cataract, de oorzaken, de symptomen, de verschillende vormen, hoe het te genezen...

main

Wat is een cataract?

Cataract is al bekend sinds de oudheid.  Het oog bestaat uit twee lenzen, net als brillenglazen: het hoornvlies, dat zich aan de oppervlakte van het oog bevindt, en de kristallijne lens, die zich binnenin het oog bevindt, zijn de twee lenzen die het zicht van wat wij zien naar ons netvlies brengen.

Cataract is het verschijnsel dat leidt tot de troebeling van de kristallijne lens. Deze actie is langzaam en progressief, de stoornissen verschijnen beetje bij beetje, het duurt enige tijd voordat de lens volledig ondoorzichtig wordt.

De symptomen van cataract

Hoe herken je de eerste tekenen van cataract?

Wanneer cataract optreedt, begint de persoon scherpte en contrast te verliezen. Als een oogarts cataract vermoedt, zal hij of zij een onderzoek van de lens uitvoeren en kijken of er een gebied troebel is geworden.

De gevolgen van cataract voor het gezichtsvermogen

De symptomen van cataract, naast verminderd zicht, zijn:

  • Grotere gevoeligheid voor licht
  • Verhoogde schittering, vooral bij 's nachts rijden
  • De verdubbeling van visie
  • Een verandering van kleuren
  • De aanwezigheid van een halo rond de lichten

Oorzaken van Cataract

Er is niet één oorzaak of vorm van cataract:

De ondoorzichtige lens

Achter de pupil bevindt zich een kleine ovale lens, de kristallijne lens: wanneer deze zijn doorzichtigheid verliest en geleidelijk ondoorzichtiger wordt, bereikt het licht het netvlies niet zo goed. Het zicht verslechtert en wordt waziger naarmate de lens ondoorzichtiger wordt.

Er bestaan echter verschillende oorzaken die hun naam geven aan verschillende soorten cataract:

De verschillende soorten cataract

Seniele cataract

De meest voorkomende is seniele cataract, die verband houdt met de veroudering van de lens. Beide ogen worden aangetast, maar het tempo kan verschillen. De troebeling kan beginnen aan de periferie van de lens of direct in het centrum van de lens, wat snel ongemak veroorzaakt.

Een cataract kan ontstaan na een trauma aan het oog, zoals een hevige schok, een brandwonde... Dit type cataract kan op elke leeftijd ontstaan.

Secundair cataract

Secundair cataract is de verschijning van een cataract na de behandeling van een klassieke cataract, met dit verschil dat het omhulsel dat de lens in het oog houdt, is aangetast.

Staar bij kinderen

Tenslotte zijn er cataracten die kinderen treffen nog voor ze geboren zijn, en die zich voordoen in het geval van een infectie tijdens de zwangerschap van de moeder.

Preventie van cataract

Kan het verschijnen van cataract worden voorkomen? Is het mogelijk om de evolutie te vertragen?

De cataract vertragen

Het is bekend dat bepaalde factoren het ontstaan van cataract bevorderen. De voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen om het uiterlijk of de evolutie te bevorderen :

  • Bescherm uw ogen met een zonnebril, want overmatige blootstelling aan UV-stralen is een factor die bijdraagt tot het ontstaan van de ziekte.
  • Een gezonde levensstijl met een gevarieerde voeding rijk aan groenten en fruit.
  • Niet roken.

Hoe kan cataract behandeld worden?

Hoe kan cataract genezen worden?

De behandeling van cataract is eenvoudig en bestaat uit het operatief verwijderen van de lens en het vervangen ervan door een implantaat. Deze operatie is de meest toegepaste in Frankrijk, en kan zeer snel worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en in ambulante, de patiënt verblijft niet meer dan een dag in het ziekenhuis. Het komt echter zelden voor dat beide ogen tegelijk worden geopereerd, om elk risico te vermijden.

Er is geen behandeling met medicijnen, alleen chirurgie.

Goed om te weten

Een staaroperatie ondergaan

Zodra de operatie is voltooid, zal het gezichtsvermogen van de patiënt weer perfect zijn (als er geen afwijkingen zijn, zoals bijziendheid). Het is mogelijk een zichtafwijking te corrigeren met een geschikt implantaat.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens