Top
top

Blepharitis

Is uw ooglid gezwollen, rood en jeukt het? Je hebt misschien blepharitis. Een infectie die eerder gênant dan ernstig is, maar die vaak terugkomt.
Wat is blepharitis? Hoe krijg je het, maar nog belangrijker, hoe behandel je het?  Aandacht voor deze ziekte, de oorzaken, de behandeling en de preventie.

main

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een ontsteking van het ooglid die de huid, het bindvlies, de wimpers of de Meibomius-klieren aantast. Chronisch of acuut, zonder ernstig te zijn, het betreft meestal beide ogen en wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie (stafylokokken) maar soms ook door een virus.

De Meibomius-klieren

De Meibomius-klieren bevinden zich aan de basis van de wimpers en scheiden de vette film af die de verdamping van de tranen beperkt en een constante vochtigheid van de ogen garandeert.

De verschillende types van blepharitis

Er zijn verschillende soorten blepharitis, afhankelijk van de getroffen gebieden en de oorzaken van de ziekte. Afhankelijk van de getroffen gebieden, kan blepharitis:

Anterior blepharitis

Deze vorm van blepharitis tast de basis van de wimpers aan de buitenranden van het oog aan.

Gemengde blepharitis

Deze blepharitis veroorzaakt een ontsteking in het midden van het ooglid.

Achterste blepharitis

Posterior blepharitis tast de klieren aan de binnenkant van het ooglid aan.

Volgens de symptomen of oorzaken ervan, vinden we :

Acute ulceratieve blepharitis

Acute ulceratieve blepharitis kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of een allergische reactie.

Schilferige of seborrheïsche blepharitis

Deze vorm van blepharitis omvat:

 • Blepharitis rosacea
  Deze blepharitis wordt veroorzaakt door acne rosacea die het ooglid aantast.
 • Allergische blepharitis
  Allergische blepharitis wordt meestal veroorzaakt door een reactie op cosmetica, maar kan ook het gevolg zijn van een geneesmiddelen-
 • Irritatieve blepharitis
  Deze vorm van ontsteking is het gevolg van overmatige blootstelling aan irriterende factoren zoals stof, UV-stralen, enz.

Chronische blepharitis

Deze vorm van blepharitis is recurrent en heeft een onduidelijke oorzaak.

Wat veroorzaakt blepharitis?

Blepharitis kan door vele factoren worden veroorzaakt. We kunnen aanhalen:

Virussen en bacteriën die blepharitis veroorzaken

In veel gevallen wordt blepharitis veroorzaakt door stafylokokken. Maar het is niet ongewoon dat herpes of waterpokken blepharitis veroorzaken.

Parasieten die blepharitis veroorzaken

Demodex is een parasiet die blepharitis veroorzaakt wanneer hij zich aan de basis van de wimpers nestelt. Elke pediculose kan blepharitis veroorzaken

Ziekten die blepharitis veroorzaken

Blepharitis is een ziekte die overlapt met oogheelkunde en dermatologie. Dit is de reden waarom veel huidziekten blepharitis kunnen veroorzaken. Rosacea is een factor in blepharitis, maar ook lupus, psoriasis...

Allergieën die blepharitis veroorzaken

Zoals we gezien hebben, is er een type blepharitis dat specifiek is voor allergieën. Contacteczeem of atopische dermatitis als allergische reactie kan zich op de oogleden ontwikkelen en blepharitis veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van blepharitis?

Wat u moet weten

De kenmerken van blepharitis zijn:

 • Ooglidoedeem: gezwollen en rode ooglidranden,
 • een soort roos aan de basis van de wimpers,
 • een val van de wimpers, madarosis genaamd,
 • ongemak in het oog,
 • Jeuk aan het ooglid,
 • ernstige droge ogen.

Hoe kan ik blepharitis behandelen?

Wat zijn de doeltreffende behandelingen voor blepharitis? Om te weten te komen hoe u blepharitis kunt behandelen, moet u eerst de oorzaak vaststellen. Alleen uw arts kan de onderzoeken uitvoeren en bepalen waartegen te vechten. De voorgestelde behandelingen zijn echter gebaseerd op antibiotica, antivirale middelen of antihistaminica, afhankelijk van het geval.

Kan een vrij verkrijgbare behandeling helpen bij blepharitis?

Natuurlijke geneesmiddelen hebben erkende deugden om een beter welzijn te brengen, een verlichting tegenover bepaalde symptomen van de blepharitis. Maar ze genezen het niet.

Kalmeer het ongemak van blepharitis met hydrotherapie

Vaak worden hydrotherapie-sessies aanbevolen, bestaande uit het aanbrengen van warmwaterkompressen op de oogleden, meerdere malen per dag. Dit zal de door de blepharitis veroorzaakte afzettingen verzachten en losmaken.

Korenbloemwater om pijnlijke oogleden te verzachten

Korenbloemwater heeft de reputatie ontstoppingen en irritaties, vooral aan de ogen, te kalmeren. Het wordt aangebracht op kompressen, meerdere malen per dag, en kan u verlossen van de jeuk veroorzaakt door blepharitis.

Calendulene oogdruppels, een homeopathisch lapmiddel voor blepharitis

In gel- of druppelvorm biedt calenduleen een oogbad dat droogheid en irritatie van de ogen verlicht.

Blepharitis, een meestal goedaardige aandoening, is niettemin invaliderend en gênant. Het moet ernstig worden gediagnosticeerd om complicaties of chroniciteit te voorkomen. Het is belangrijk te bedenken dat het een teken kan zijn van een belangrijkere dermatologische pathologie die behandeld moet worden. Aarzel niet om bij het minste symptoom uw deskundige op het gebied van visuele gezondheid te raadplegen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens