Top
top

Bescherm uw kinderen tegen het digitale stoornis syndroom

Het is moeilijk om kinderen tegenwoordig van het scherm te houden! Het lijkt misschien een straf.  Toch vereisen hun onvolgroeide visuele systeem en hun lichaamsgroei bijzondere aandacht om problemen op middellange en korte termijn te voorkomen. Dus hoe kunnen we kinderen beschermen tegen de ongewenste effecten van intensief gebruik van smartphones, tablets en allerlei soorten schermen?

main

Blauw licht en beeldschermen: de risico's voor het gezichtsvermogen van kinderen

Kinderogen: pas op voor blauw licht

Vanaf de geboorte tot aan de vroege adolescentie ontwikkelt het menselijke visuele systeem zich. Zo evolueert de lens met de leeftijd om helder zicht mogelijk te maken, maar ook om het omgevingslicht te filteren en zo het netvlies te beschermen. Maar voor de leeftijd van 12 jaar heeft de kristallijne lens nog niet al zijn filterende vermogen. Daarom is blauw licht van computers een gevaar voor het netvlies van kinderen.

Uitrusting aangepast aan kinderen om visuele vermoeidheid te beperken

Bij meer dan 2 uur dagelijks gebruik van een smartphone of scherm, kunnen onze ogen onderhevig zijn aan digitale vermoeidheidssymptomen. Zij kunnen dan last krijgen van visuele vermoeidheid, ongeacht hun leeftijd. Om dit digitale stoornissyndroom te voorkomen, zijn er filters tegen blauw licht. Deze blauwlichtfilters kunnen rechtstreeks op beeldschermen worden aangebracht of in brillen worden geïntegreerd, zelfs zonder correctie.

Respect voor het ritme van het schermgebruik

Goed om te weten

Voor een goede nachtrust: geen mobiele telefoons 's nachts

Groeien en leren zijn processen die zich tijdens de slaap afspelen. Slaap is dus van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van een kind. Maar om goed te slapen, is een hormoon nodig: melatonine. Melatonine wordt afgescheiden wanneer het licht afneemt en gedurende de nacht. Zolang ons lichaam licht ontvangt, scheidt het geen slaaphormoon af, dat slapeloosheid of slechte slaap veroorzaakt. Blauw licht van beeldschermen vormt dus een risico voor de kwaliteit van de slaap van kinderen. De oplossing: beperk of elimineer beeldschermen 's avonds voor het slapengaan.

Pauzes opleggen aan kinderen: op het werk en bij het spelen op het scherm

Om de 20 minuten moet een pauze worden ingelast om de spieren van de op een scherm gefixeerde ogen te ontlasten. Er wordt een norm gegeven, die van 20-20-20, om de behoefte aan het defocussen van de ogen samen te vatten: om de 20 minuten gedurende 20 seconden kijken op een afstand van 20 voet (of ongeveer 6 meter).
Deze onderbrekingen van de activiteit zullen mogelijk meer succes hebben tijdens het schrijven van een geschiedkundig werkstuk dan tijdens een spelletje Fortnite of tijdens het herbeluisteren van een BTS concert. Niettemin moet deze reflex in elk van deze situaties worden aangenomen.

Om een evenwichtige levensstijl tussen activiteiten en schermen over te brengen

Kinderen gezond houden is een van de belangrijkste taken van ouders, net als hen leren hoe ze zichzelf gezond kunnen houden. 

Het leven van kinderen: van virtuele schermen naar real life games

Het is van essentieel belang kinderen te leren een evenwicht te vinden tussen buitenspelen, manuele ontspanning en schermtijd. Dit helpt hen het juiste evenwicht te leren vinden tussen het virtuele leven, via hun smartphone of computerscherm, en het echte leven, vooral voor adolescenten. Door hen een gezonde levensstijl aan te leren, verkleint u het risico dat zij aan het digitale stoornis syndroom lijden.

Digitale stoornis Syndroom: Als het lichaam spreekt

Zelfs op jonge leeftijd zijn kinderen in staat naar hun lichaam te luisteren, symptomen toe te geven en/of te ontcijferen, en te aanvaarden dat zij aan een digitaal stoornis syndroom lijden. Zij kunnen dus worden begeleid bij de uitvoering van oplossingen om visueel en posturaal comfort te vinden.

Blijf niet passief of fatalistisch wanneer er oplossingen bestaan om kinderen te beschermen tegen de effecten van beeldschermen. Uw opticien kan een digitaal stoornis syndroom opsporen en u adviseren over de aanpassingen die u moet doen om het te laten verdwijnen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens