Top
top

Beroepen verboden voor kleurenblinden

Een van de meest hardnekkige vooroordelen over kleurenblindheid is dat deze het werk van de lijders ervan beperkt. Maar wat is het echt? Kun je echt geen politieman of piloot worden als je kleurenblind bent? Zijn er echt verboden of onmogelijke banen voor kleurenblinden?

main

Daltonisme en beroepsactiviteit: ontoegankelijke banen

Sommige taken vereisen een goed zicht en een goede kleurbepaling om goed te worden uitgevoerd. In deze context lijkt het moeilijk om ze te kunnen uitoefenen in geval van kleurenblindheid. Moeilijk ja, maar niet per se verboden!
Hier volgt een overzicht van de gangbare ideeën, of niet, over de banen die ontoegankelijk zijn voor kleurenblinden.

Banen bemoeilijkt door kleurenblindheid

Alle beroepen zoals elektricien, laborant, decorateur, schilder, sorteerder, drukker... die gebaseerd zijn op kleuren te analyseren, te discrimineren of te manipuleren, vereisen voor kleurenblinden enkele aanpassingstrucs! Inderdaad, in geval van twijfel, in geval van slecht onderscheid van kleuren of tinten, zijn er oplossingen zoals brillen, lenzen, of zelfs applicaties op smartphone om er onderuit te komen.
Er zij ook op gewezen dat reflexen zoals het gebruik van kleurenstandaards, het plaatsen van lichten of andere lichtindicatoren, het lezen van grafische markers die vaak met kleuren worden geassocieerd, of zelfs het leren mengen van kleuren of hun golflengte, hulpmiddelen zijn die kleurenblinden kunnen gebruiken om hun moeilijkheden bij het waarnemen van kleuren te overwinnen.

Beroepen gesloten voor kleurenblinden en slechtzienden

Om toegang te krijgen tot bepaalde beroepen, moeten er tests worden afgelegd. Dit is het geval in het leger en bij de spoorwegen. Aan het eind van deze tests zullen, afhankelijk van de behaalde scores, met en zonder correctie, bepaalde banen niet toegankelijk zijn. Er is geen sprake van discriminatie die specifiek is voor kleurenblindheid, omdat sommige vormen van kleurenblindheid de toegang tot bepaalde banen niet verhinderen, terwijl andere dat wel doen. Het is een kwestie van algemene visuele voorstellingen die de beroepsactiviteit toelaten of niet. Banen als hogesnelheidstreinmachinist of vliegtuigpiloot vereisen perfect zicht, en dit zonder correctie of voorafgaande operatie, en blijven dus ontoegankelijk voor kleurenblinden en voor alle dragers van visuele stoornissen.

Is kleurenblindheid een handicap?

Kleurenblindheid wordt niet in alle beroepen als een handicap beschouwd. Erkenning als gehandicapte werknemer kan alleen van geval tot geval door de MDPH worden beoordeeld.
De methoden om kleurenblindheid te corrigeren evolueren en dat geldt ook voor de aanwervingsmethoden, dus als een beroep uw roeping is: neem contact op met de HR afdeling om te weten te komen hoe u zonder vooroordelen toegang kunt krijgen tot deze baan!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens