Top
top

behoed-uw-kinderen-tegen-digital-eye-strain

Behoed uw kinderen tegen Digital Eye Strain

Het is vandaag moeilijk om kinderen te verhinderen om schermen te gebruiken! Dit heeft immers veel weg van een straf. Hun onvolgroeid visueel systeem en hun lichaamsgroei vereisen echter bijzondere aandacht om problemen op middellange en korte termijn te voorkomen. Hoe kunt u uw kinderen beschermen tegen de ongewenste effecten van intensief smartphone-, tablet- en schermgebruik?

main

Blauw licht en schermen: risico's voor het gezichtsvermogen van kinderen

Kinderogen: pas op met blauw licht

Vanaf de geboorte tot de vroege adolescentie ontwikkelt het menselijke visuele systeem zich. De ooglens evolueert naarmate u ouder wordt om een scherp zicht mogelijk te maken, maar ook om het omgevingslicht te filteren en zo het netvlies te beschermen. Voor de leeftijd van 12 jaar beschikt de ooglens echter nog niet over haar complete filtervermogen. Daarom vormt het blauwe licht van computers een gevaar voor het netvlies van kinderen.

Kindvriendelijke uitrusting om visuele vermoeidheid tegen te gaan 

Als we meer dan 2 uur per dag onze smartphone of een scherm gebruiken, kunnen onze ogen last hebben van Digital Eye Strain of digitale oogvermoeidheid. Ze kunnen hiervan op om het even welke leeftijd last van hebben. Om u tegen DES te wapenen, zijn er middelen beschikbaar die het blauwe licht filteren. Deze blauwlichtfilters kunt u rechtstreeks op het scherm aanbrengen of ze kunnen in brilglazen worden geïntegreerd, zelfs zonder correctie.

Beperk het schermgebruik tot bepaalde tijdstippen

weetje

Om goed te kunnen slapen: gebruik 's avonds geen mobiele telefoon

Groeien en leren zijn processen die tijdens de slaap plaatsvinden. Slaap is dus van essentieel belang in de ontwikkeling van een kind. Om goed te kunnen slapen is echter een hormoon nodig: melatonine. Melatonine komt vrij als het donker wordt en tijdens de nacht. Zolang ons organisme licht waarneemt, maakt het geen slaaphormoon aan. Dit leidt tot slapeloosheid of slaap die weinig herstellend werkt. Het blauwe licht van schermen vormt dus een risico voor de slaapkwaliteit van kinderen. De oplossing: 's avonds voor het slapen minder of geen schermen gebruiken.

Pauzes voor kinderen opleggen: bij het werken en het spelen op schermen

Om de 20 minuten een pauze nemen is een must om de spieren van de ogen te ontspannen die op het scherm zijn gefocust. 20-20-20 is een prima regel om duidelijk samen te vatten dat ogen nood hebben om zich te ontspannen: op de 20 minuten 20 seconden lang kijken naar een voorwerp dat zich op een afstand van 20 voet (ongeveer 6 meter) bevindt.

Deze aanbevolen onderbrekingen zullen wellicht beter opgevolgd worden tijdens het maken van een geschiedenishuistaak dan tijdens een spelletje Fortnite of de uitzending van een BTS-concert, maar in al deze gevallen is het toepassen van deze reflex een must.

Doorgeven van een evenwichtige gezonde levensstijl tussen activiteiten en schermen

Het in stand houden van de gezondheid van kinderen is een van de essentiële taken van ouders, net als hen bijbrengen hoe ze dit zelf kunnen doen.

De leefwereld van kinderen: van virtuele schermen naar echt spelen

Uw kinderen bijbrengen dat ze een evenwicht moeten vinden tussen buiten spelen, met de handen werken en tijd doorbrengen op beeldschermen, biedt u ook de gelegenheid om hen duidelijk te maken dat ze een goed evenwicht moeten vinden tussen hun virtueel leven op de schermen van hun smartphone of hun computer en het echte leven, zeker voor adolescenten. Zo verkleint u de risico's op DES.

Digital Eye Strain: als het lichaam spreekt 

Zelfs jonge kinderen kunnen naar hun lichaam luisteren, symptomen herkennen en/of ontcijferen en aanvaarden dat ze last hebben van Digital Eye Strain. Zo kunnen ze worden begeleid om toe te werken naar een oplossing om hun visueel en posturaal comfort te herwinnen.

Wees dus niet passief of fatalistisch. Er zijn oplossingen om uw kinderen te beschermen tegen de negatieve invloed van beeldschermen. Uw opticien kan DES vaststellen en u adviseren over de aanpassingen die nodig zijn om DES te laten verdwijnen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens