Top
top

Amblyopie

Het woord "amblyopie" betekent "slechtziendheid" in het Grieks, maar dit is niet voldoende om amblyopie en de gevolgen ervan te definiëren. Deze gezichtsstoornis treft meestal slechts één oog, waardoor een onevenwicht ontstaat in de beeldverwerking van de hersenen, die gedwongen zijn alleen het goede oog te gebruiken.

 1. Wat is amblyopie?
 2. Wie wordt getroffen door het luie oog syndroom?
 3. Hoe wordt amblyopie gediagnosticeerd?
 4. Wat zijn de symptomen van amblyopie?
 5. Hoe wordt amblyopie behandeld?
main

Wat is amblyopie?

Amblyopie is een onevenwicht in gezichtsscherpte tussen de twee ogen dat leidt tot compensatie door de hersenen. Het oog waarvan het gezichtsvermogen zwakker is, wordt dan het "luie oog" of "vrouwenoog" genoemd, omdat de hersenen het geleidelijk aan niet meer zullen gebruiken. De beelden die door dit luie oog worden uitgezonden zijn van mindere kwaliteit, en de hersenen zullen reageren door meer eisen te stellen aan het gezonde oog.

Bilaterale amblyopie

Amblyopie kan in zeldzame gevallen beide ogen aantasten. Dit staat bekend als bilaterale amblyopie, en de getroffenen zijn slechtziend.

Het luie oog, omdat het vergeten is door de hersenen

Het luie oog is niet verantwoordelijk voor de gevolgen van amblyopie, het is de reactie van de hersenen die problemen veroorzaakt. De hersenen zullen immers de voorkeur geven aan scherpere beelden, die sneller voor hen toegankelijk zijn en dus afkomstig zijn van het gezonde oog. Dit mechanisme kan ertoe leiden dat het oog met het zwakkere gezichtsvermogen volledig wordt genegeerd, wat anisometropie wordt genoemd.

Is het luie oog blind?

Het luie oog is niet blind! Hij heeft minder goed zicht dan de andere, vooral centraal zicht. Zijn visuele afwijking moet behandeld worden om de gezichtsscherpte weer in balans te krijgen voordat de hersenen het niet meer gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van amblyopie?

Als het gezonde oog vaker wordt gebruikt, zullen de hersenen de verbindingen tussen het gezonde oog en het luie oog verwaarlozen. Problemen met neuronale transmissies treden op en beelden kunnen niet meer correct worden geanalyseerd. Aangezien het gezichtsvermogen monoculair wordt, neemt de drager van dit gebrek geen reliëfs waar.

De verschillende vormen van amblyopie

Er zijn verschillende vormen van amblyopie, afhankelijk van de redenen voor de afname van het gezichtsvermogen.

 • Organische of anatomische amblyopie

Het wordt veroorzaakt door beschadiging of letsel van de weefsels en organen van het oog, waardoor het gezichtsvermogen verloren gaat.

 • Functionele amblyopie

Het wordt veroorzaakt door een visuele afwijking zoals strabismus of een groot verschil in gezichtsscherpte tussen de twee ogen. Deze vorm is de meest voorkomende. Het kan ook optreden bij langdurige cataract, waardoor de hersenen geen beelden meer krijgen van het aangetaste oog.

 • Ernstige amblyopie

Of het nu organisch of functioneel is, amblyopie kan ernstig zijn als de gezichtsscherpte van het luie oog minder dan 1/10 is.

Oorzaken van amblyopie

Er zijn vele redenen waarom de hersenen het ene oog verkiezen boven het andere. Maar dit zijn de meest voorkomende:

 • Strabismus veroorzaakt amblyopie

Dubbelzien, scheelzien en oogafwijkingen leiden ertoe dat de hersenen zich concentreren op één enkel beeld, en dus afzien van de uitwisseling van informatie met een van de twee ogen.

 • Refractieve of scherpstelstoornissen als factoren bij amblyopie

Elk visueel defect dat verschilt van het ene oog tot het andere, zal ertoe leiden dat de hersenen het oog kiezen dat hun de beelden van de betere kwaliteit stuurt.

 • Oogziekten die tot amblyopie leiden

Aangeboren cataract, palpebrale ptosis (laag bovenooglid), hypoplasie van de oogzenuw... Al deze ziekten kunnen, net als een litteken op het hoornvlies, leiden tot amblyopie.

Wie wordt getroffen door het luie oog syndroom?

Amblyopie treft ongeveer 3% van de bevolking. Het verschijnt in de kindertijd, omdat het begint tijdens de visuele ontwikkeling, in de eerste twee levensjaren. Het is moeilijk en toch heel belangrijk om het te diagnosticeren en te behandelen voordat de hersenen het luie oog volledig negeren, meestal voor de leeftijd van 6 jaar.

Risicofactoren voor de ontwikkeling van amblyopie

Er zijn bepaalde contexten waarin het risico op het ontwikkelen van amblyopie groter is.

Deze omvatten:

 • Een genetische predispositie
 • Hypermetropie
 • Een asymmetrische refractieve stoornis
 • Een vroegtijdige geboorte
 • Neuromotorische handicap
 • Een misvorming
 • Downsyndroom, in het bijzonder het Downsyndroom.

Hoe wordt amblyopie gediagnosticeerd?

Amblyopie moet zo vroeg mogelijk worden gediagnosticeerd. Vanaf de leeftijd van zes jaar vermindert de hersenplasticiteit, zodat revalidatie minder effectief is. Dit is de reden waarom amblyopie moeilijk te corrigeren is op volwassen leeftijd. Deze screening wordt uitgevoerd met gezichtsscherpte-tests, met een optometrisch onderzoek.

Het optometrisch onderzoek bij de opsporing van amblyopie

Het is aan de arts om te beslissen welke test het meest geschikt is om de diagnose amblyopie te stellen. De belangrijkste methoden zijn echter de volgende:

 • Meting van gezichtsscherpte
 • Fixatieproef
 • Een oogkaart
 • Onderzoek van hoornvlies reflecties.
 • De cache test

De meeste van deze tests zijn echter niet toepasbaar op zeer jonge kinderen, die nog niet in staat zijn zich op een zinvolle manier uit te drukken. In dit geval moet de arts de pupilreflexen analyseren met behulp van fotoscreening.

Wie moet ik raadplegen om amblyopie vast te stellen?

In geval van twijfel is, naast de aanbevolen bezoeken, de oogarts het best geplaatst om tests en onderzoeken uit te voeren.

Wat zijn de symptomen van amblyopie?

Zoals we hebben gezien, treft amblyopie gewoonlijk slechts één oog en wordt het spontaan gecorrigeerd door de hersenen. Het is daarom bijna onmogelijk om het alleen te detecteren, aangezien ons gezichtsvermogen zich heeft ontwikkeld in reactie op amblyopie, en het gezonde oog, samen met de hersenen, alle symptomen compenseert die ons zouden kunnen waarschuwen. Dus wat zijn de tekenen om naar uit te kijken?

Tekenen van amblyopie bij jonge kinderen

Hier zijn enkele tekenen die kunnen leiden tot een consult om amblyopie op te sporen:

 • het kind fronst of loenst
 • het kind verbergt één oog om te zien
 • zijn ogen knijpen, ze volgen niet dezelfde as

Tekenen van amblyopie vanaf de leeftijd van 3 jaar

Vanaf deze leeftijd is het kind oud genoeg om zich te uiten en te klagen over zijn/haar visie. Zij kunnen uitleggen dat zij met één oog niet goed kunnen zien, of dat zij op afstand niet goed kunnen zien. In dat geval moet onmiddellijk een deskundige op het gebied van de visuele gezondheid worden geraadpleegd om de eerste controles uit te voeren.

Tekenen van amblyopie bij adolescenten en volwassenen

Bij zowel tieners als volwassenen treedt amblyopie op wanneer het gezichtsvermogen aan één kant verloren gaat.

Hoe wordt amblyopie behandeld?

Amblyopie moet zo vroeg mogelijk behandeld worden. Vóór de leeftijd van twee jaar is er namelijk alle kans op genezing; na de leeftijd van zes jaar laat het onvermijdelijk nawerkingen na. Het principe van de behandeling is de hersenen te stimuleren of te dwingen om met het luie oog te werken, zodra de oorspronkelijke oorzaak van de amblyopie is behandeld.

Om amblyopie te behandelen: is een bril verplicht?

Het dragen van een bril of contactlenzen dient in de eerste plaats om de brekingsafwijking van het luie oog te behandelen en het dezelfde gezichtsscherpte te geven als het andere oog. Het gebruik van een bril maakt het echter ook gemakkelijker om een masker op het sterke oog te zetten om het luie oog tot werken te dwingen.

De waarde van oogheelkundige atropine bij amblyopie

Deze stof moet worden gebruikt op het gezonde oog, wat het gebruik ervan bemoeilijkt. Gedurende de tijd dat de atropine actief is, wordt het luie oog gedwongen te werken. Het principe is hetzelfde als bij het gebruik van een brilpatch, maar deze techniek is een alternatief voor het dragen van een bril of het plaatsen van een patch op één oog.

Orthoptische behandeling van amblyopie

Wie beter dan de orthoptist, de oogfysiotherapeut, om de revalidatie van het luie oog mogelijk te maken? Tijdens talrijke sessies geeft de orthoptist oogoefeningen om het "contact" tussen de hersenen en het luie oog te herstellen, zodat de patiënt weer reliëf kan zien.

Kan amblyopie op natuurlijke wijze worden behandeld?

Natuurlijke geneesmiddelen zullen amblyopie niet behandelen, noch zullen zij de visuele communicatie tussen het luie oog en de hersenen herstellen, maar zij kunnen worden beschouwd als hulpmiddelen of praktijken van verlichting, van troost.

 • Fytotherapie, zwarte bes om de pijn te verlichten veroorzaakt door amblyopie

Zwarte bes, als aftreksel of als vrucht, kan een interessant fytotherapeutisch element zijn bij deze oogaandoening, omdat het vermoeide ogen een weldadig gevoel geeft.

 • Vitaminetherapie voor toxische amblyopie

Uit studies blijkt dat een tekort aan vitamine A en B als gevolg van verslavingsgedrag een zeldzame vorm van amblyopie veroorzaakt. Deze tekorten moeten worden aangevuld, ongeacht het resultaat op amblyopie.

 • Kunnen alternatieve geneesmiddelen amblyopie behandelen?

Praktijken zoals acupunctuur, EMDR of osteopathie zijn methoden die mensen die aan amblyopie lijden kunnen begeleiden tijdens hun basisbehandeling, die door een oogarts wordt gegeven.

Wat u moet weten

Hoe zit het met volwassenen met amblyopie?

Amblyopie moet zo vroeg mogelijk worden behandeld, voordat de hersenen de visuele transmissiepaden tussen het luie oog en zichzelf volledig afbreken, die vervolgens verslechteren door gebrek aan stimulatie. En hoe zit het met volwassenen met amblyopie?

Voor één keer in de oogheelkunde zal het gebruik van schermen een oplossing bieden. Er zijn namelijk toepassingen ontwikkeld waarmee volwassenen met amblyopie aan hun luie oog kunnen werken in de vorm van een spel dat toegankelijk is op een smartphone, tablet of computer.

Als u twijfelt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een oogzorgspecialist die uw vragen zal beantwoorden en opgeleid en in staat zal zijn om u te begeleiden bij de onderzoeken die nodig zijn om in ieder geval uw problemen te diagnosticeren en te behandelen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens