Top
top

7-inrichtingstips-voor-uw-telewerkplek-om-visuele-vermoeidheid-tegen-te-gaan

7 inrichtingstips voor uw telewerkplek om visuele vermoeidheid tegen te gaan 

Beeldschermwerk kan leiden tot Digital Eye Strain. Ook telewerken zorgt ervoor dat u urenlang naar beeldschermen van verschillende grootte moet kijken, wat tot vermoeide ogen leidt.

main

Telewerken: een goed ingerichte werkplek om uw ogen te vrijwaren

Telewerken vereist een comfortabel ingerichte werkplek om uw taken efficiënt te kunnen uitvoeren. Er komt wat denkwerk kijken bij het vinden en inrichten van de perfecte plek.

Lockdown en telewerken: 8 organisatorische tips

Hierna enkele aanbevelingen over inrichting en meubilair, lichtbronnen, uitrusting en de ergonomie van uw thuiswerkplek in het algemeen.

1.Telewerken met natuurlijk licht 

Geef de voorkeur aan een natuurlijk verlichte ruimte, zelfs als u een extra lamp op minder dan 3 meter van uw scherm kunt plaatsen. Het beschikbare licht moet even helder zijn als dat van uw beeldscherm. Alleen natuurlijk licht heeft een gunstig effect op uw ogen.

2. Plaats uw bureau zo dat u geen hinder hebt van weerkaatsingen op uw scherm

Plaats uw scherm loodrecht op de natuurlijke lichtinval om weerkaatsingen te vermijden. Zorg ervoor dat er zich geen raam direct achter het scherm (tegenlicht) of achter uw rug (te veel licht op het scherm) bevindt.

3. Telewerken : vermijd te grote lichtverschillen 

Twee omgevingen met een sterk verschillende lichtintensiteit moeten verwerken, is vermoeiend voor de ogen. Daarom is het niet aanbevolen om schermen in het donker te gebruiken.

4. Respecter une distance entre l’ordinateur et les yeux Zorg voor voldoende afstand tussen het beeldscherm en uw ogen 

We raden aan om een afstand tussen het scherm en uw ogen aan te houden van een voorarmlengte als u een laptop gebruikt of van 1,5 maal de schermdiagonaal als u een vaste computer gebruikt.

5. Plaats het scherm onder ooghoogte 

Plaats het scherm waarop u werkt maximum tien centimeter onder ooghoogte. Zo vermijdt u een slechte houding die de spieren van uw oogleden en vooral van uw nek vermoeit. Ideaal is om uw scherm op ooghoogte te hebben. Zo kunt u quasi horizontaal kijken en hoeft u uw nek niet naar beneden te kantelen. Als u een draagbare computer gebruikt, doet u er goed aan om die wat hoger te plaatsen, maar ook weer niet te veel, want dan staat het toetsenbord te hoog in verhouding tot de stand van uw handen. Het beste is om een tweede hoger geplaatst en comfortabeler scherm te gebruiken dat met de laptop is verbonden.

6. Pas de lettergrootte aan in plaats van de afstand tussen het scherm en uw ogen 

Kies voor een groter lettertype in plaats van dichter bij het scherm te zitten.

Verder:

7. Lichttherapie tijdens het telewerken 

Een extra tip is om een lichttherapielamp op uw bureau te installeren: Bij gebruik met de juiste intensiteit als het donker is, heeft die een gunstig effect op uw ogen, omdat ze licht verspreidt met een golflengte die aanleunt bij natuurlijk licht en zo helpt om vermoeidheid te voorkomen.

Naast het correct inrichten van uw thuiswerkplek zijn er natuurlijk nog meer dingen die u kunt doen om uw ogen tijdens de dag minder te belasten: die tips vindt u terug in het onderstaande dossier over telewerken.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens