Top
top

5 praktische tips om Digital Eye Strain te voorkomen

Om Digital Eye Strain te voorkomen of visuele vermoeidheid door overmatig schermgebruik tegen te gaan, moet je deze eenvoudige praktische tips in acht nemen. Hier zijn vijf essentiële tips om jezelf tegen DES te beschermen en meer inzicht in DES te verwerven.

main

Hoe kan ik visuele vermoeidheid door schermgebruik voorkomen of verminderen?

Ongeacht de leeftijd nemen visuele problemen toe naarmate je meer tijd voor schermen doorbrengt. Is dit ook bij jou het geval? Lijden je ogen omdat je te vaak naar schermen kijkt?

5 essentiële tips tegen Digital Eye Strain

Blauw licht, een slechte houding, slecht geplaatste schermen enz. Hierna enkele basistips om oogbelasting te vermijden, die gepaard gaat met intensief schermgebruik.

  1. Neem pauzes om je schermgebruik te verminderen.

Dit is de eerste tip tegen visuele vermoeidheid: vermijd te lange blootstelling aan schermen, vooral bij jongeren! Zelfs op kantoor moeten beeldschermwerkers pauzes inlassen waarbij ze de computer niet gebruiken. Neem pauzes zonder schermgebruik door taken af te wisselen: door regelmatig iets anders te doen en meer momenten zonder schermgebruik in te lassen, geef je je ogen rust. Doe dit idealiter 5 tot 10 minuten per uur.

  1. Kijk elk kwartier in de verte.

Neem om het kwartier een korte visuele break door naar het andere uiteinde van het kantoor te kijken, of beter nog, kijk uit het raam en staar enkele ogenblikken naar de lucht. In de verte kijken zonder te accommoderen bij natuurlijk licht, ontlast je ogen.

  1. Kijk van niet te dichtbij en plaats je scherm verder weg van je ogen.

Een van de oorzaken van Digital Eye Strain is dat onze schermen thuis of op het werk te dicht bij onze ogen staan, waardoor onze ogen continu worden belast en we ons voortdurend moeten aanpassen. Schermen staan doorgaans 25 tot 30 cm van onze ogen verwijderd, wat veel te dicht is!

Het scherm van je computer, tablet of smartphone moet zich idealiter op een afstand van 50 tot 75 cm (ongeveer een armlengte) bevinden en zo mogelijk 10 tot 15 cm onder je ooghoogte (de bovenkant van je scherm moet zich met andere woorden onder ooghoogte bevinden). Het is immers beter om iets naar beneden te kijken.

  1. Pas je schermen aan om je ogen te ontlasten!

De schermen van smartphones, computers en tablets zijn vaak klein. Om op een klein scherm goed te kunnen zien, is meer contrast nodig. Contrast en gezichtsscherpte gaan immers samen. Daarom hebben we de neiging om het scherm lichter te maken en dichter te plaatsen in plaats van de lettertekens te vergroten. Je oog moet zo veel meer licht absorberen! Om te voorkomen dat je ogen aan te veel licht worden blootgesteld, kun je verschillende schermparameters aanpassen:

  • Verlaag de helderheid van je schermen handmatig: zet de helderheid niet op de maximumstand! Schakel zo nodig de eventuele automatische aanpassing van de helderheid uit.
  • Activeer de 'blauwlicht'-filter waarmee steeds meer smartphones zijn uitgerust.
  • Gebruik een groot lettertype: sommige apps of websites bieden de optie aan om de lettergrootte aan te passen. Die kun je ook in de parameters van je smartphone terugvinden.
  1. Koop een speciale bril voor beeldschermwerk.

Er bestaat een uitgebreid gamma brillen die speciaal zijn ontworpen om te kijken naar schermen of voor beeldschermwerk. Koop een bril met een blauwlichtfilter om je ogen tegen kunstmatig schermlicht te beschermen.

WEETJE

Speciale bril voor beeldschermwerk die helemaal op JOUW situatie is afgestemd. Er bestaan verschillende soorten brillen: brillen met een blauwlichtfilter, met of zonder correctie, loepbrillen als je zicht goed is, rustbrillen, progressieve brillen afhankelijk van je visuele stoornis (myopie, astigmatisme enz.). 

Raadpleeg onze gids of je opticien bij jou in de buurt om je bij het kiezen te helpen.